Το “σκοτεινό” παρελθόν του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας
Ντυμένος με τη λευκή στολή των κρατούμενων και χωρίς παπούτσια 28χρονος Αυστραλός, δράστης του χθεσινού μακελειού σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο όπου του απαγγέλθηκε μία κατηγορία για ανθρωποκτονία.
Ο Μπρέντον Χάριστον Ταράντ, Αυστραλός υπήκοος, χαμογέλασε όταν οι δημοσιογράφοι τον φωτογράφησαν να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου, σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald. Φωτογραφίες τον δείχνουν να κάνει με το χέρι του το σήμα «OK», μια χειρονομία που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής.
«Φαινόταν ήρεμος και παρατηρούσε επί πολλή ώρα τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους», μετέδωσε δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Radio New Zealand.
Ο Ταράντ δεν ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αλλά ούτε και να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του από το δικαστήριο. Θα παραμείνει υπό κράτηση ως τις 5 Απριλίου οπότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο του Κράισττσερτς.
Ο δικαστής Πολ Κέλαρ επέτρεψε στους φωτορεπόρτερ να τραβήξουν φωτογραφίες του Ταράντ, αλλά ζήτησε να δημοσιευθούν με το πρόσωπό του καλυμμένο από «μωσαϊκό», ενώ η δικαστική αίθουσα ήταν κλειστή για το κοινό.
Σύμφωνα με την αστυνομία, είναι πιθανό να του απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες.
Η χθεσινή επίθεση εναντίον δύο τεμενών στο Κράισττσερτς, που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους και την οποία η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική, είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί στη χώρα.
Δύο ακόμη πρόσωπα βρίσκονται υπό κράτηση και η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει την εμπλοκή τους στην επίθεση. Κανένας από τους συλληφθέντες δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε βρισκόταν σε καταλόγους στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία με πρόσωπα που παρακολουθούσαν οι αρχές.
Στο μεταξύ ένοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία σε όλες τις πόλεις της Νέας Ζηλανδίας, κάτι που είναι ασυνήθιστο για μια χώρα με πολύ χαμηλά ποσοστά ένοπλης βίας.
Τα όπλα του δράστη
Σύμφωνα με την Άρντερν, ο Ταράντ είχε άδεια οπλοφορίας και χρησιμοποίησε πέντε όπλα για να διαπράξει το μακελειό, μεταξύ των οποίων δύο ημι-αυτόματα και δύο τουφέκια.
Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα όπλα του δράστη φαίνεται ότι είχαν τροποποιηθεί, ενώ το αυτοκίνητό του ήταν γεμάτο όπλα, κάτι που υπονοεί «την πρόθεσή του να συνεχίσει την επίθεση».
Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν πώς ο Ταράντ κατάφερε να έχει στην κατοχή του τόσα όπλα, πώς έλαβε άδεια οπλοφορίας, αλλά και πώς μπόρεσε να εισέλθει στη χώρα για να διαπράξει την επίθεση, εξήγησε η Άρντερν.
«Μπορώ να σας πω ένα πράγμα αυτή τη στιγμή: οι νόμοι μας για την οπλοκατοχή θα αλλάξουν», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απαγόρευση των ημι-αυτόματων όπλων.
Τα θύματα
Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για τη σημασία να επανενωθούν οι οικογένειες με τα αγαπημένα τους πρόσωπα «το συντομότερο δυνατό», ενώ πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να ανασύρονται πτώματα από το τέμενος αλ Νουρ, τόπο της πρώτης επίθεσης.
Παράλληλα επεσήμανε ότι θα δοθεί οικονομική ενίσχυση σε όσους έχασαν ένα πρόσωπο από το οποίο εξαρτώνταν οικονομικά.
Εξάλλου ο 71χρονος Νταούντ Νάμπι, ένας Αφγανός που έφτασε στη Νέα Ζηλανδία τη δεκαετία του 1980, είναι το πρώτο θύμα της χθεσινής επίθεσης η ταυτότητα του οποίου έχει δημοσιοποιηθεί.
Συνολικά 48 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις επιθέσεις. Ανάμεσά τους είναι δύο αγόρια, ηλικίας δύο και 13 ετών. Έντεκα από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου του Κράισττσερτς.
Ταξίδια σε Τουρκία και Βαλκάνια έκανε ο μακελάρης
Ωστόσο, νέες αποκαλύψεις έρχονται στην επιφάνεια για τον Μπρέντον Τάραντ, πρωταγωνιστή στο μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, καθώς σύμφωνα με νεότερα στοιχεία ταξίδευε σε χώρες, όπως η Τουρκία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Βουλγαρία και πολλές ακόμη.
Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο TRT ο μακελάρης, που στο ανατριχιαστικό μανιφέστο του εξαπέλυε ευθείες απειλές κατά των Τούρκων, είχε επισκεφθεί αρκετές φορές την Τουρκία.
Όπως εξήγησε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο Τάραντ βρέθηκε στην Τουρκία στα διαστήματα 17 με 20 Μαρτίου του 2016 και 13 με 25 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.
«Πιστεύουμε ότι ο ύποπτος ταξίδευδε σε τρίτες χώρες στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική» είπε στο TRT η ίδια πηγή, αποκαλύπτοντας ότι και οι τουρκικές Αρχές «χτενίζουν» τις κινήσεις του και τις επαφές του στην Τουρκία.
Τον Νοέμβριο του 2018, ο ακροδεξιός μακελάρης μετέβη και στη Βουλγαρία. Μετά από αυτή τη διαπίστωση, οι βουλγαρικές Αρχές ξεκίνησαν εισαγγελική έρευνα για να εξακριβώσουν τα ακριβή κίνητρα της επίσκεψής του.
Ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας Σοτίρ Τσατσάροφ δήλωσε ότι ο 28χρονος Αυστραλός είχε διαμείνει στη Βουλγαρία στο διάστημα 9 με 15 Νοεμβρίου του 2018.
Από την πλευρά του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μλάντεν Μαρίνοφ ανέφερε ότι η έρευνα στοχεύει να αποσαφηνίσει «τα κίνητρα» της επίσκεψης του Αυστραλού και τις ενδεχόμενες «επαφές με άλλα πρόσωπα».