“Όχι” από το βρετανικό κοινοβούλιο σε παράταση και δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit
Το βρετανικό κοινοβούλιο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις Βρυξέλλες για το τι θα χρειαστεί να εγκρίνει μια συμφωνία Brexit, δήλωσε αργά σήμερα εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά τις ψηφοφορίες σε σειρά τροπολογιών στην υπάρχουσα συμφωνία αποχώρησης.
"Σήμερα το κοινοβούλιο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει μια κατεύθυνση προόδου για τη διασφάλιση αυτής της συμφωνίας αν μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τις αλλαγές που σχετίζονται με το backstop", είπε ο εκπρόσωπος. "Η στάση της ΕΕ παραμένει ότι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) να αποχωρήσει με μια συμφωνία. Θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει με μια συμφωνία επειδή είναι προς το συμφέρον της καθώς και προς εκείνο του ΗΒ", πρόσθεσε.
Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε, με ψήφους 327 έναντι 296, την τροπολογία που είχε καταθέσει το Εργατικό κόμμα με την οποία ζητούσε από το κοινοβούλιο να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για να αποτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διαφωνούσε με την τροπολογία αυτή η οποία περιλάμβανε επίσης και την πρόταση για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.
Επίσης, η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την τροπολογία που καλούσε τη βρετανική κυβέρνηση να επιδιώξει την παράταση του άρθρου 50, δηλαδή να μην γίνει το Brexit στις 29 Μαρτίου. Η τροπολογία αυτή ζητούσε επίσης από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να αποκλείσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και να μην βγάλει τον λαό της Σκωτίας από την ΕΕ χωρίς τη θέλησή του. Η πρόταση απορρίφθηκε με ψήφους 327 έναντι 39.
Παράλληλα, απορρίφθηκε και η τροπολογία G που δίνει στους βουλευτές τη δυνατότητα να συζητήσουν τις δικές τους προτάσεις για το Brexit ορισμένες ημέρες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Η απόρριψη της πρότασης, με ψήφους 321 έναντι 301, θεωρείται νίκη για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία είχε τονίσει ότι η τροπολογία αυτή θα οδηγούσε σε "σφετερισμό του ρόλου της εκτελεστικής εξουσίας".
Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε και την τροπολογία Β που είχε καταθέσει η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στους βουλευτές να καθυστερήσουν το Brexit. Με την πρόταση της η Κούπερ ζητούσε να περάσει ο έλεγχος του Brexit από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στα χέρια του κοινοβουλίου. Αν υπερψηφιζόταν θα μπορούσε να έχει βαθιά επίδραση αφού θα έδινε στους βουλευτές που θέλουν να μπλοκάρουν, να καθυστερήσουν ή να επαναδιαπραγματευθούν το Brexit μια νομική οδό για να το πράξουν. Θα έδινε επίσης στο κοινβούλιο τη δυνατότητα να ζητήσει παράταση του άρθρου 50 αν δεν είχε εγκριθεί μια συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου. Η τροπολογία απορρίφθηκε με ψήφους 321 έναντι 298.
Απορρίφθηκε η τροπολογία J η οποία καλούσε την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει παράταση του άρθρου 50 αν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εγκρίνει μια Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου. Η μη δεσμευτική πρόταση για την αναβολή του Brexit, την οποία είχε υποβάλει η βουλευτής των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς, καταψηφίστηκε με 322 ψήφους κατά και 290 υπέρ.
Αντίθετα, η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψήφισε την τροπολογία Ι με την οποία επιδιώκεται να αποκλειστεί μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Η αποκαλούμενη "τροπολογία Σπέλμαν", με την οποία διαφωνούσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, εγκρίθηκε με ψήφους 318 υπέρ έναντι 310 κατά. Η τροπολογία ορίζει ότι απορρίπτεται η έξοδος από την ΕΕ "χωρίς μια Συμφωνία Αποχώρησης και ένα πλαίσιο για τη Μελλοντική Σχέση". Δεν καθορίζει όμως πώς θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να σταματήσει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Η πρωθυπουργός υποστήριζε ότι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο (no deal Brexit) είναι να ψηφίσει το κοινοβούλιο υπέρ μιας συμφωνίας με την ΕΕ.
Επίσης, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την τροπολογία Ν που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της "δικλείδας ασφαλείας" για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με "εναλλακτικές ρυθμίσεις". Την τροπολογία αυτή είχε καταθέσει ο βουλευτής Γκράχαμ Μπράντι. Η τροπολογία πέρασε με ψήφους 317 υπέρ έναντι 301 κατά και θεωρείται ότι ενισχύει τη θέση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η οποία θέλει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για το Brexit, κάτι που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το αποκλείουν.