LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΡωσίαΔημοσίευση: 16 Ιανουαρίου 2019 17:48

Επιμένει η Μόσχα στις βολές για την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά…

Προβληματισμό για τη νομιμότητα της διαδικασίας συνεχίζει να εκφράζει ο Σεργκέι Λαβρόφ…

AP - G20 - Αμβούργο - Βλαντιμίρ Πούτιν - Σεργκέι Λαβρόφ

«Η Μόσχα δεν αντιτίθεται στο νέο όνομα για τη Μακεδονία, αλλά υπάρχει το θέμα νομιμότητας της τρέχουσας διαδικασίας, η οποία μπορεί να οφείλεται στο στόχο να οδηγηθούν όλες οι Βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στην αρχή κάθε χρόνου.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι η Μόσχα ανέκαθεν υποστήριζε ενεργά το διάλογο μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα διευθέτησης της ονομασίας, ενώ σχολιάζοντας τα περί «παρεμπόδισης» της διαδικασίας, τόνισε: «Πρώτη φορά ακούω ότι η έκκληση στην εφαρμογή της απόφασης του Σ.Α. μπορεί να θεωρηθεί ως προσπάθεια παρεμπόδισης στην επίλυση του ζητήματος που αφορά η κάθε απόφαση. Εννοώ τις αποφάσεις που ξεκίνησαν την όλη διαδικασία διαμεσολάβησης του ΟΗΕ για τη διευθέτηση της ονομασίας της Μακεδονίας, μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές ότι «εμείς δεν παίρνουμε θέση κατά της ονομασίας που τελικά ανακοινώθηκε (...) Πάντα στηρίζαμε ενεργά το διάλογο, τασσόμασταν υπέρ μιας λύσης με τρόπο που να ήταν αποδεκτός από τις κοινωνίες, τους λαούς και βέβαια τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Μακεδονίας».

Εξέφρασε, ωστόσο, απορία για το θέμα νομιμότητας της διαδικασίας που ακολουθήθηκε. «Βάζουμε ερωτήματα κατά πόσο ήταν νόμιμη αυτή η διαδικασία και αν ξεκινά από την επιθυμία να βρεθεί συναίνεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ή αν ξεκινά από την επιθυμία των ΗΠΑ να σύρουν τις βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ όσο γίνεται πιο γρήγορα ώστε να τερματίσουν κάθε επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Αυτό είπαμε», ανέφερε ο Λαβρόφ και ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα δεν συμφωνεί, επίσης, «με εκείνους που λένε ότι η Ρωσία δεν έχει θέση στα Βαλκάνια, όπως είπε πρόσφατα η Φεντερίκα Μογκερίνι. Ότι η Ε.Ε. δουλεύει ήδη στα Βαλκάνια και κανένας άλλος δεν έχει πλέον τίποτα να κάνει εκεί. Βέβαια όταν συναντηθήκαμε το Δεκέμβριο στο Μιλάνο, μου εξηγούσε ότι δεν έγιναν κατανοητά σωστά τα λόγια της... Ίσως εμείς να μην καταλάβαμε ...σωστά, διότι εκεί δρα και το ΝΑΤΟ, διαδραματίζει μάλιστα τον κύριο ρόλο. Άρα εκεί που βρίσκεται η Ε.Ε. βρίσκεται και το ΝΑΤΟ και μάλιστα σε πρωταρχικό ρόλο. Εμείς εκείνο που θέλουμε είναι να γίνεται σεβαστή η θέση του Σ.Α. και αυτό σημαίνει ότι η λύση θα πρέπει να είναι νόμιμη. Όταν όμως η ονομασία επικυρώνεται από έγγραφο που υπογράφεται όχι στο επίπεδο που απαιτείται από το Σύνταγμα, τότε αναρωτιόμαστε κατά πόσο είναι νόμιμη η όλη αυτή διαδικασία. Όταν λοιπόν μας κατηγορούν για "θανάσιμα αμαρτήματα" για όλα τα προβλήματα που εμφανίζονται στα Βαλκάνια, αναρωτιόμαστε πώς προσεγγίζουν οι δυτικοί συνάδελφοί μας αυτή την ξεδιάντροπη εκστρατεία που ξεκίνησε η Δύση παραμονές του δημοψηφίσματος όταν προσωπικά επικεφαλής κυβερνήσεων της Ε.Ε., ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ.α. καλούσαν από τα Σκόπια τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. μέσω της αλλαγής της ονομασίας. Αυτό το ερώτημα έθεταν και όχι το ερώτημα για μια ονομασία που θα συμφιλιώσει τις δυο πλευρές. Θεωρώ ότι είναι προφανές το βρώμικο αυτής της προσέγγισης».

Ο αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας θύμισε επίσης τη θέση της χώρας του ότι σήμερα «οι ΗΠΑ και οι στενοί σύμμαχοι τους επιδιώκουν να αντικαταστήσουν την έννοια του όρου, Διεθνές Δίκαιο, με μια τάξη πραγμάτων που θα στηρίζονται πάνω σε κάποιους... κανόνες».

Εν κατακλείδι σημείωσε ότι «για το Μακεδονικό υπάρχει απόφαση του Σ.Α. που απαιτεί να υπάρξει σεβασμός στα Συντάγματα των δυο χωρών και μόνο σε αυτό το πλαίσιο να αναζητηθεί λύση. Αλλά αντί αυτής της προσέγγισης, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, δεν εφαρμόζεται νομική προσέγγιση αλλά μια κάποια προσέγγιση στη βάση κάποιων κανόνων. Εφευρέθηκε ένας... κανόνας που σε αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας, η συμφωνία υπογράφεται σε επίπεδο ΥΠΕΞ και όχι των Προέδρων των χωρών κλπ. Όσο για το δημοψήφισμα και τα αποτελέσματά του, αυτά μπορούν να μην λαμβάνονται υπ΄ όψιν», κατέληξε ο Ρώσος υπουργός. 

Παρέμβαση για την Συμφωνία των Πρεσπών έκανε και ο Ρώσος Πρόεδρος μιλώντας στη σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti. Ο Πούτιν υποστήριξε ότι αγνοήθηκε η βούληση των “Μακεδόνων” ψηφοφόρων και επέρριψε ευθύνες στο ΝΑΤΟ για «έξωθεν πίεση» με σκοπό την ένταξη της πΓΔΜ στη Συμμαχία και την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Ξοδεύαμε σαν να μην υπάρχει αύριο22:55Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε και η δεύτερη σορός που είχε εντοπιστεί στον Θερμαϊκό22:41Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κεφαλονιά22:27Λίβανος: Τουλάχιστον δύο νεκροί εξαιτίας ισραηλινού πλήγματος στη Μπάαλμεκ22:13Champions League: Η Πάφος των 10 παικτών «πέρασε χειροπέδες» στον Ολυμπιακό21:59Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη21:45Στο Καπιτώλιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος21:31Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου21:17Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Με την Τουρκία θα επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαλόγους21:08Ο Λεβαδειακός διέσυρε τον ΠΑΟΚ με 4-120:54Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1 για Μεταναστευτικό: Καμία Κρήτη δεν έχει βουλιάξει20:40Θεσσαλονίκη: 29χρονος έχασε τη ζωή του μετά από σοβαρό τροχαίο - Συνελήφθησαν τρία άτομα20:26Μητσοτάκης στον ANT1: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπόθεση εκτεταμένης διαφθοράς και ήταν δική μας ευθύνη να τον βάλουμε σε τάξη20:12Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Αντιμετώπιση της ακρίβειας με γενναία, μόνιμη και στοχευμένη αύξηση των πραγματικών μισθών19:58Πρώτη εγχώρια νίκη ο Παναθηναϊκός με Ντέσερς19:41Θεσσαλονίκη: Τροποποιείται αύριο η λειτουργία του Μετρό λόγω προγραμματισμένης πορείας19:24Βόλος: Nεαροί κρύβονται σε μπαλκόνια και πετούν αυγά σε ανυποψίαστους περαστικούς19:07Η σπιτονοικοκυρά της Μουρτζούκου στις Αποκαλύψεις: Κουβαλούσε και περιέφερε το παιδί νεκρό για ώρες18:50Κύπελλο Ελλάδας: Δύσκολη νίκη για την ΑΕΚ στο Αιγάλεω18:33Μητσοτάκης: Στη Λήμνο θα βρεθεί την Πέμπτη ο πρωθυπουργός18:19
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο