Brexit: “Χαστούκι” στην Μέι από την Βρετανική Βουλή
Oι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν όπως αναμενόταν τη συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit, εξέλιξη που επιφέρει σημαντικό πλήγμα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό και περιπλέκει περαιτέρω την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, 432 βουλευτές ψήφισαν κατά της συμφωνίας της Βρετανίδας πρωθυπουργού την Τρίτη, ενώ μόλις 202 τη στήριξαν.
Το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει, δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι λίγο μετά την απόρριψη, με συντριπτική πλειοψηφία, της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες για το Brexit. Η σημερινή ψηφοφορία δεν δείχνει τίποτα σχετικά με το τί τελικά υποστηρίζει το κοινοβούλιο, πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει εάν η Βουλή των Κοινοτήτων προτίθεται να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ.
Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, οι Ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία αξίζουν ξεκάθαρες απαντήσεις όσο το δυνατόν συντομότερα. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε εάν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει χρόνο για μια συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης αύριο.
Εφόσον οι βουλευτές επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους, σύμφωνα με τη Μέι, η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εταίρους.
Θέλω να αποχωρήσουμε με συντεταγμένο τρόπο, σημείωσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.
Στην ομιλία που έδωσε νωρίτερα την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, η κα. Μέι απηύθυνε δραματική έκκληση στους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία, λέγοντας πως πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που θα ορίσει το μέλλον της χώρας για πολλές γενιές. Η Μέι προειδοποίησε παράλληλα ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο διχασμό. Τόνισε, εξάλλου, ότι δεν πιστεύει πως οι Βρετανοί πολίτες ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υπάρχει συμφωνία.
Πρόταση μομφής κατέθεσε ο Κόρμπιν
Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι κατέθεσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, χαρακτηρίζοντας "καταστροφική" την ήττα της κυβέρνησης στην ψηφοφορία που διεξήχθη νωρίτερα σήμερα για τη συμφωνία για το Brexit.
Ο Κόρμπιν είπε ότι η πρόταση αυτή πρόκειται να συζητηθεί την Τετάρτη. "Το αποψινό αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη ήττα από τη δεκαετία του 1920", τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τον Κόρμπιν, δεν πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η πρόταση περί αποχώρησης χωρίς συμφωνία, αλλά να διασφαλιστεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέλαβε επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit. "Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Μέι μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία με την ΕΕ", πρόσθεσε.
Στηρίζει την Μέι το DUP
Το μικρό, βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να την στηρίζει και στην αυριανή συζήτηση και ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση. Η υπουργός Αντρέα Λίντσομ είπε ότι η συζήτηση επί της πρότασης μομφής θα διεξαχθεί αύριο, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, μέχρι τις 19.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας).
Μπόρις Τζόνσον: Η συμφωνία για το Brexit έχει πεθάνει
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και δελφίνος της Τερέζα Μέι Μπόρις Τζόνσον, μετά το τέλος της ψηφοφορίας δήλωσε ότι «η συμφωνία για το Brexit έχει πεθάνει» και πρόσθεσε ότι «τώρα πια μπορούμε με μεγαλύτερο ενθουσιασμό να προετοιμαστούμε για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αντιδράσεις και αγωνία στην ΕΕ
Σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει πως "Με λύπη παρακολουθώ απόψε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας" στο βρετανικό κοινοβούλιο. "Προτρέπω τη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει".
Επιπλέον, σε μια ανακοίνωση ο Γιούνκερ επισημαίνει ότι "ο κίνδυνος μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας έχει αυξηθεί" με την απόρριψη της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες από το βρετανικό κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε επίσης ότι δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit επισημαίνοντας: "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για να βοηθήσει στο να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη".
Η μοναδική θετική λύση, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο, είναι να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. "Αν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία, και κανείς δεν θέλει να μην υπάρξει συμφωνία, τότε ποιος θα έχει τελικά το θάρρος να πει ποια είναι η μοναδική θετική λύση;" έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.
«Η ψηφοφορία για Brexit είναι κακή είδηση. Οι πρώτες μας σκέψεις είναι στους 3.6 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρετανοί που ζουν αλλού στην ΕΕ. Χρειάζονται διαβεβαιώσεις όσον αφορά το μέλλον τους. Θα είμαστε πάντα δίπλα τους», έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.
Την ίδια ώρα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυσε ότι η συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για το Brexit δεν επιδέχεται επαναδιαπραγμάτευσης. "Λυπάμαι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης", έγραψε στο Twitter.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Βρετανία θα είναι η "μεγαλύτερη χαμένη" αν προχωρήσει σε ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία με την ΕΕ. "Πρώτη επιλογή, προχωρούν προς μια μη συμφωνία. Λένε: Δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτό είναι τρομακτικό για όλους. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι Βρετανοί" είπε ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας σε δημάρχους.
Η δήλωση αυτή έγινε μετά την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, όταν ο Μακρόν πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα ενώ συνεχιζόταν, επί σχεδόν επτά ώρες, η διαβούλευσή του με τοπικούς αξιωματούχους στο πλαίσιο της ευρείας, δημόσιας συζήτησης που ξεκίνησε σήμερα για να αντιμετωπιστεί η κρίση των "κίτρινων γιλέκων".
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε "όσο πιο μακριά μπορούσε" με την τρέχουσα πρότασή της, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. Σχολίασε επίσης ότι η πιθανότητα να ζητήσει η Βρετανία "παράταση" στο άρθρο 50 –δηλαδή να μην αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου αλλά αργότερα– δημιουργεί "αβεβαιότητα".
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο, ότι η κυβέρνησή του "θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της και θα υπερασπιστεί τις βελγικές εταιρείες.