Επίθεση με χημικά στο Χαλέπι (σκληρές εικόνες)
Σε 107 ανέρχονται τα κρούσματα ασφυξίας από την επίθεση με «τοξικά αέρια» στο Χαλέπι, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και κατηγόρησαν τους αντάρτες γι’ αυτό.
Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, η μεγαλύτερη συμμαχία ανταρτών στις βορειοδυτικές επαρχίες του Χαλεπίου και του Ιντλίμπ, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή.
Επικαλούμενο «ιατρικές πηγές», το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι είναι «107 τα περιστατικά με συμπτώματα ασφυξίας», μετά έναν πρώτο απολογισμό που έκανε λόγο για 50 τραυματίες. Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «94 κρούσματα ασφυξίας».
Χθες βράδυ, φωτογράφος του AFP στο Χαλέπι είδε να φθάνουν σε ένα νοσοκομείο δεκάδες πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, στους οποίους χορηγήθηκε οξυγόνο.
Σύμφωνα με το Sana, ο αρχηγός της αστυνομίας του Χαλεπίου Έσαμ αλ-Σίλι ανέφερε ότι "οι τρομοκρατικές οργανώσεις στόχευσαν τις κατοικημένες περιοχές της πόλης με ρουκέτες που περιείχαν τοξικά αέρια, προκαλώντας κρούσματα ασφυξίας μεταξύ των πολιτών", το Σάββατο το βράδυ.
«Απορρίπτουμε τους ψευδείς ισχυρισμούς του καθεστώτος για μια επίθεση εναντίον του Χαλεπίου που φέρεται να έγινε από τους εξεγερμένους με βλήματα, και ακόμη περισσότερο με βλήματα που περιείχαν αέριο χλωρίου», αναφέρει σε ανακοίνωση ο Νάτζι Μουστάφα, εκπρόσωπος του συνασπισμού ανταρτών του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου.
«Τα νοσοκομεία δέχτηκαν 94 ασθενείς που συμπτώματα ασφυξίας», δήλωσε στο AFP ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. Οι άνθρωποι αυτοί «δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες και η πλειονότητα αυτών πήρε εξιτήριο. Παραμένουν στα νοσοκομεία 31 ασθενείς, αλλά η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη», υπογράμμισε.
Οι πηγές του Παρατηρητηρίου έκαναν λόγο για μια «οσμή αερίου χλωρίου», σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν.
Το Σάββατο το βράδυ, αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας στην πόλη του Χαλεπίου είχε κάνει λόγο για μια «πιθανή» χρήση του «αερίου χλωρίου».
Από τα τέλη του 2016, το Χαλέπι, η μεγάλη πόλη της βόρειας Συρίας, τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ-'Ασαντ. Ωστόσο περιοχές στα δυτικά περίχωρα της πόλης έχουν καταληφθεί από οργανώσεις ανταρτών και τζιχαντιστών, που ελέγχουν τη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών της Συρίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας κάλεσε τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση για την επίθεση.
Η κυβέρνηση «καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει άμεσα και δυναμικά αυτά τα τρομοκρατικά εγκλήματα..., αλλά και να λάβει μέτρα αποτροπής και τιμωρίας κατά των κρατών και των κυβερνήσεων που υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν την τρομοκρατία», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πάνως ανακοίνωσε λίγο καταστροφή όλων των στόχων από τους βομβαρδισμούς των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών κατά των περιοχών από τις οποίες, οι αντάρτες φέρονται να βομβάρδισαν το Χαλέπι, με την χρήση τοξικών βλημάτων χλωρίου.