LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΕυρώπηΔημοσίευση: 28 Οκτωβρίου 2018 08:20

Κρίσιμες για την Μέρκελ οι εκλογές στην Έσση

Καθοριστικές για το γερμανικό πολιτικό σκηνικό χαρακτηρίζονται από πολλούς οι εκλογές στο κρατίδιο – χρηματοοικονομικό κέντρο της Γερμανίας.   

AP - Μέρκελ

Ως την «κουζίνα πειραματισμών» της γερμανικής πολιτικής περιγράφει η εφημερίδα Bild το κρατίδιο της Έσσης. «Στην Έσση (σχεδόν) όλα μπορούν να συμβούν», επισημαίνει η εφημερίδα, αναφερόμενη στις περίφημες «πρωτιές» κυβερνητικών συνασπισμών των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με τους Πράσινους το 1985 και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) με τους Πράσινους το 2013.

Στις σημερινές εκλογές όμως, από τον «δοκιμαστικό σωλήνα» της Έσσης το λιγότερο που προβλέπεται ότι θα προκύψει είναι ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, π.χ. μεταξύ CDU, Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP). Παρά την επίμονη διαβεβαίωση της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ ότι «οι κρατιδιακές εκλογές δεν είναι μίνι ομοσπονδιακές εκλογές» και ότι «το διακύβευμα αφορά κυρίως τους κατοίκους της Έσσης», δεν αποκλείεται τα 4,4 εκατομμύρια ψηφοφόρων του κρατιδίου που φιλοξενεί το χρηματοοικονομικό κέντρο της Γερμανίας να προκαλέσουν έναν χωρίς προηγούμενο πολιτικό σεισμό σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τόσο ο υποψήφιος του CDU και σημερινός κρατιδιακός Πρωθυπουργός Φόλκερ Μπουφιέ όσο και οι επικεφαλής των συνδυασμών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Πρασίνων έχουν σχεδόν ίσες πιθανότητες να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση. Το 28% που δίνουν όμως οι δημοσκόποι στο κόμμα της κυρίας Μέρκελ είναι πολύ μακριά από το 38,3% που συγκέντρωσε το 2013, όπως και το 20% του SPD από το 30,7% των προηγούμενων εκλογών. Αντιθέτως, οι Πράσινοι, που διανύουν περίοδο εξαιρετικά υψηλής δημοτικότητας σε όλη τη χώρα, φαίνεται ότι θα διπλασιάσουν το ποσοστό τους, από το 11,1% με το οποίο μπήκαν στην τοπική κυβέρνηση, στο 20%, αν επαληθευτούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Μέρκελ - εκλογές - Γερμανία

Η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος θα δοθεί από τα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD, ZDF) περί τις 19:00 (ώρα Ελλάδος). Την ίδια στιγμή θα ξεκινήσει η συζήτηση, όχι τόσο για την επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στο Βισμπάντεν, αλλά για την τύχη του «μεγάλου» συνασπισμού αλλά και για το πολιτικό μέλλον των αρχηγών των δύο - άραγε πρώην; - μεγαλύτερων κομμάτων της Γερμανίας.

Η Άγγελα Μέρκελ έχει κατ' επανάληψη επιχειρήσει να αποσυνδέσει το αποψινό αποτέλεσμα από την ευρύτερη γερμανική πολιτική σκηνή, ωστόσο η ενδεχόμενη αποτυχία του κόμματός της να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης στην Έσση θα «έλυνε» πιθανότατα τα χέρια - και την γλώσσα - των επικριτών της, ενώ θα έθετε υπό αμφισβήτηση την επανεκλογή της στην ηγεσία του CDU, η οποία είναι προγραμματισμένη για το τακτικό κομματικό Συνέδριο του Δεκεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό το ότι στελέχη και προσωπικότητες που την είχαν στηρίξει στο παρελθόν ζητούν τώρα την αποχώρησή της.

Ο πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (IfO) του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο πρώην αντιπρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Πέτερ Γκαουβάιλερ, αλλά και ο επιχειρηματίας Χάιντς Χέρμαν Τίλε εκτιμούν, μιλώντας στο περιοδικό Focus, ότι η «εποχή Μέρκελ» φτάνει στο τέλος της. «Η πολιτική της με αφήνει άναυδο», λέει ο κ. Τίλε και αναφέρεται στην «απαίτηση» της Καγκελαρίου να μην εξαντλείται η προεκλογική συζήτηση στο προσφυγικό.

Μέρκελ - εκλογές - Γερμανία

Ο κ. Ζιν εκτιμά πως η κυρία Μέρκελ εξαργύρωσε την πολιτική του προκατόχου της Γκέρχαρντ Σρέντερ, με τις μεταρρυθμίσεις της «Ατζέντα 2010», αλλά δεν διαθέτει άλλο πολιτικό κεφάλαιο. «Μετά τις σημερινές εκλογές, CDU, CSU και SPD πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν όπως μέχρι τώρα», τονίζει ο κ. Γκαουβάιλερ, ενώ ακόμη και η Γενική Γραμματέας του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού, παραδεχόμενη ότι «κανείς δεν μπορεί να πει πόσο σταθερός θα μείνει» μετά τις σημερινές εκλογές. Την ίδια ώρα, όλοι στο CDU χαρακτηρίζουν ιδανική μεταβατική επιλογή για την Καγκελαρία, σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης της Μέρκελ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε ανάλογη θέση όμως βρίσκεται και η αρχηγός του SPD Αντρέα Νάλες, η οποία, μετά την αποτυχία στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, βλέπει διαρκώς τα ποσοστά του κόμματός της να συρρικνώνονται, ενώ δέχεται ήδη έντονη κριτική και πιέσεις να αποσύρει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα από τον συνασπισμό με την κυρία Μέρκελ. Αν απόψε το SPD υποστεί νέα εκλογική ήττα και μείνει εκτός της επόμενης κρατιδιακής κυβέρνησης, οι Σοσιαλδημοκράτες κατά πάσα πιθανότητα θα κληθούν να λάβουν εξαιρετικά κρίσιμες αποφάσεις – σε πείσμα της κυρίας Νάλες, η οποία επέμενε τις τελευταίες μέρες ότι η εκλογική αναμέτρηση στην Έσση «δεν θα είναι μοιραία» ούτε για την ίδια, ούτε για την κυβέρνηση.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Άνοιξε η πλατφόρμα - Όλη η διαδικασία09:41Λάρισα: Αδέσποτο σκυλί δάγκωσε 12χρονη - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (εικόνες)09:24Κρήτη: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση - Διακινούσε πυρχομαχικά (βίντεο)09:07Έρευνα ΑΝΤ1: "Χρυσάφι" οι θέσεις πάρκινγκ - Πόσο κοστίζουν στο κέντρο της Αθήνας 08:50Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς: Κίτρινος συναγερμός σε 23 περιοχές08:36Ρόδος: Άνδρας έπαθε ανακοπή στο αεροδρόμιο - Τον επανάφερε στην ζωή μία γιατρός με ΚΑΡΠΑ (βίντεο)08:21Υπουργείο Εργασίας: Τα fake news και οι αλήθειες για το νέο νομοσχέδιο08:04Τουρκία: Συλλήψεις δημοσιογράφων και σκιτσογράφων περιοδικού που δημοσίευσε σκίτσο του Μωάμεθ - Έντονες αντιδράσεις (βίντεο)07:47Μέγαρα: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών (βίντεο)07:30"Αλκατράζ με αλιγάτορες": Ο Τραμπ εγκαινιάζει το πιο σκληρό κέντρο κράτησης μεταναστών 07:13Δίκη Φιλιππίδη: Ολοκληρώνεται σήμερα η αγόρευση του Εισαγγελέα με την πρότασή του για την δεύτερη απόπειρα βιασμού 06:59ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 4 Ιουλίου06:45Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 1 Ιουλίου 06:30Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη06:14Στίβεν Σπίλμπεργκ: Η ταινία που τον σημάδεψε…23:59Γαλλία-ΟΗΕ: Οι τελωνειακοί δασμοί εμποδίζουν την καταπολέμηση της φτώχειας23:49Κερατσίνι: Διαρρήκτες πιάστηκαν στα πράσα από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ23:32Ιταλία: Απαγορεύεται η εργασία κάτω από τον ήλιο όταν έχει καύσωνα και για συγκεκριμένες ώρες23:18Τραμπ: Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν στο 1%23:02Ρόδος: Αυτοκίνητο έκανε βουτιά στο βυθό του λιμανιού22:48
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο