LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΤουρκίαΔημοσίευση: 07 Σεπτεμβρίου 2018 16:22

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν μπορεί να δεχτεί άλλους πρόσφυγες

Ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε κατάπαυση του πυρός ώστε να αποφευχθεί «λουτρό αίματος» στην επαρχία Ιντλίμπ σε περίπτωση επίθεσης από καθεστώς Άσαντ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα, στη διάρκεια συνόδου κορυφής για τη Συρία που διεξάγεται στην Τεχεράνη, να εγκαθιδρυθεί κατάπαυση του πυρός ώστε να αποφευχθεί ένα «λουτρό αίματος» στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ σε περίπτωση επίθεσης από το συριακό καθεστώς.

«Αν καταφέρουμε να εκδώσουμε εδώ μια δήλωση κατάπαυσης του πυρός, θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα αυτής της συνόδου κορυφής και θα ηρεμούσε πολύ τους άμαχους πληθυσμούς», δήλωσε ο Ερντογάν ενώπιον των ομολόγων του από το Ιράν Χασάν Ροχανί και τη Ρωσία Βλαντίμιρ Πούτιν, οι χώρες των οποίων υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς.

Μια επίθεση στην Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, «θα είχε ως αποτέλεσμα μια καταστροφή, μια σφαγή και μια ανθρωπιστική τραγωδία», δήλωσε ο Ερντογάν. «Δεν θέλουμε επ' ουδενί ένα λουτρό αίματος στην Ιντλίμπ», πρόσθεσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους. «Οφείλουμε να βρούμε μια λογική λύση που να λαμβάνει υπόψη τις κοινές ανησυχίες μας», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν. 

Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε ως παράδειγμα τη δυνατότητα να μετακινηθούν  ομάδες μαχητών «σε σημεία απ' όπου δεν θα μπορούν» να επιτεθούν στη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ στη Συρία, η οποία γίνεται τακτικά στόχος επιθέσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με τη Μόσχα. Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως η Τουρκία είναι «εξαιρετικά ενοχλημένη» από την υποστήριξη που προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία, όπως την χαρακτήρισε ο τούρκος πρόεδρος, παρόλο που η απειλή από το Ισλαμικό Κράτος έχει εξασθενήσει. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η Ουάσινγκτον προσπαθεί να κάνει μόνιμη την παρουσία της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας YPG ανατολικά του Ευφράτη.

AP - Ερντογάν - Πούτιν - Ροχανί

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως η Τουρκία έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων, σηματοδοτώντας την άρνηση της Άγκυρας να δεχθεί κι άλλους πρόσφυγες σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί έξοδος αμάχων από το Ιντλίμπ.

Στις δηλώσεις του από την Τεχεράνη, που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν είπε πως οποιαδήποτε επίθεση στην Ιντλίμπ θα έχει αποτέλεσμα μια καταστροφή και εκατομμύρια άμαχοι που βρίσκονται εκεί θα μετακινηθούν προς τα τουρκικά σύνορα. Η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 3,5 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες. 

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, ο Ερντογάν, κατά τη σημερινή τριμερή συνάντηση για το Ιντλίμπ έθεσε στο τραπέζι τρία ζητήματα, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα ‘Σαμπάχ’.

«Πρώτον, να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ και γενικότερα στη Συρία και να συνεχιστεί η διαδικασία Αστάνα. Δεύτερον, το συριακό καθεστώς να τερματίσει τις επιθέσεις του στο Ιντλίμπ, οι οποίες αγνοούν την ύπαρξη του απλών πολιτών εκεί. Τρίτον, να εξολοθρευτεί ο κίνδυνος που δημιουργεί η οργάνωση των Κούρδων στην Συρία YPG, η οποία εγκαταστάθηκε ανατολικά του Ευφράτη όπου βρίσκονται οι πηγές νερού και ενέργειας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι  Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι στην περίπτωση που γίνει ευρεία στρατιωτική επιχείρηση στο Ίντλιμπ εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη Συρία και αυτό θα επηρεάσει κυρίως την Τουρκία. Θα ζητήσει να ληφθούν μέτρα ώστε να αποτραπεί μια νέα προσφυγική κρίση.

AP - Ερντογάν - Πούτιν - Ροχανί

Από την πλευρά  του, ο Ιρανός Πρόεδρος είπε ότι η στρατιωτική λύση δεν βοηθά στην επίλυση της συριακής κρίσης, προσθέτοντας ότι και η σημερινή σύνοδος έχει τον χαρακτήρα συνέχισης της διαδικασίας που ξεκίνησε στην Αστάνα. Ωστόσο ανέφερε ότι αντιλαμβάνονται τους φόβους κάποιων χωρών για την τρομοκρατία αλλά πιστεύουν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για αυτό είναι να υπάρξει συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση. «Εμείς πολεμάμε για την ειρήνη. Αυτός ο αγώνας δεν πρέπει να βλάψει τους άμαχους. Ένα σιωνιστικό καθεστώς, που είναι κατοχικό καθεστώς, δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι πολεμά την τρομοκρατία. Αυτό το καθεστώς που κατέχει τα συριακά εδάφη πρέπει να αποχωρήσει αμέσως. Δεν αναμένεται ένας θετικός και εποικοδομητικός ρόλος από τις ΗΠΑ, οι οποίες στηρίζουν το σιωνιστικό καθεστώς που βρίσκεται παράνομα στη Συρία. Τον πρώτο και τελευταίο ρόλο για το μέλλον της Συρίας τον έχει ο συριακός λαός. Για να τερματιστεί η συριακή κρίση πρέπει να υπάρξει σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Ειδικά πρέπει να συνεχιστεί η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Ιντλίμπ. Η παρουσία των ΗΠΑ εκεί πρέπει να τερματιστεί άμεσα», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι τρομοκράτες που έμειναν στη Συρία βρίσκονται στο Ιντλίμπ. «Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στις προηγούμενες συνόδους εφαρμόστηκαν επιτυχώς. Η διεθνής τρομοκρατία σχεδόν εξολοθρεύτηκε. Τα συριακά εδάφη έχουν τεθεί υπό έλεγχο σχεδόν στο σύνολό τους. Αυτοί που έμειναν συνεχίζουν μάχες στο Ιντλίμπ. Ετοιμάζουν διάφορες προβοκάτσιες. Μάλιστα αυτές οι προβοκάτσιες γίνονται με την χρήση χημικών όπλων», ανέφερε.

Ερντογάν: «Εμείς βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά»

Μετά τη σύνοδο της τριμερούς για το Ιντλίμπ της Συρίας και την επερχόμενη επίθεση του καθεστώτος Άσαντ και της Ρωσίας, Ερντογά, Πούτιν και Ροχανί έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, δήλωσε πως έχει ζωτική σημασία η προστασία του άμαχου πληθυσμού και η διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος στην πόλη Ιντλίμπ. Επίσης, σημείωσε πως «ο λόγος ο οποίος βρισκόμαστε σήμερα εδώ είναι να αναζητήσουμε τρόπους να δώσουμε ένα τέλος στο ανθρώπινο δράμα που βιώνεται». «Εμείς αντί να παρακολουθούμε αδιάφοροι φωτιά που καίει, αναζητάμε τρόπους να την σβήσουμε. Για το λόγο αυτό, βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά» τόνισε και πρόσθεσε, «έχουν ζωτική σημασία η προστασία του άμαχου πληθυσμού στην περιοχή, η απομάκρυνση των τρομοκρατικών στοιχείων και η προστασία του υφιστάμενου καθεστώτος στο Ιντλίμπ».

AP - Ερντογάν - Πούτιν - Ροχανί

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία έχει 12 παρατηρήτρια στο Ιντλίμπ και πως η Τουρκία έχει αναλάβει μια σημαντική ευθύνη για την συνέχιση της ηρεμίας στην περιοχή. Επισήμανε πως δεν θέλει σε καμία περίπτωση ο λαός του Ιντλίμπ, ο οποίος έχει υποφέρει τόσο πολύ, να αντιμετωπίσει νέες καταστροφές. «Το ζήτημα του Ιντλίμπ πρέπει να επιλυθεί χωρίς να δοθεί αφορμή σε νέα δεινά, νέες εντάσεις και νέα προβλήματα παραμένοντας πιστοί στο πνεύμα της Αστάνα».

Υπογράμμισε πως η Τουρκία από την αρχή δίνει αγώνα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία και ανέφερε πως το Ιντλίμπ είναι σχεδόν ένα μικρό ομοίωμα όλης της Συρίας: «Οι αρνητικοί αντίκτυποι των λάθος βημάτων που θα γίνουν εδώ θα γίνουν αισθητοί παντού». Αναφορικά με το προσφυγικό είπε ότι «αυτή τη στιγμή ήδη φιλοξενούμε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο υφιστάμενος πληθυσμός του Ιντλίμπ αυτή τη στιγμή είναι άλλωστε 3,5 εκατομμύρια. Δεν αρκεί ούτε η δύναμη μας ούτε οι δυνατότητες μας να φιλοξενήσουμε άλλους ακόμη 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Το βήμα που θα κάνουμε αυτή τη στιγμή πρέπει να εμποδίσει το πιθανό προσφυγικό κύμα».

Ο Ιρανός πρόεδρος Ροχανί από την πλευρά του είπε: «Πρέπει να λάβουμε μέτρα για να μην πληγούν οι άμαχοι στο Ιντλίμπ». Ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ανέφερε: «Με αφορμή την πρόταση του προέδρου Ερντογάν απευθύναμε έκκληση σε όλες τις πλευρές να αφήσουν τα όπλα».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΒυθισμένες στο σκοτάδι Αργεντινή και Ουρουγουάη! (εικόνες)Σήμερα 15:54 | Ειδήσεις

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Το μπλακ άουτ έχει επηρεάσει όλη την Αργεντινή και μεγάλο μέρος της Ουρουγουάης.

Ινδία: δεκάδες νεκροί μέσα σε λίγες ώρες από καύσωνα! (εικόνες)Σήμερα 14:22 | Ειδήσεις

Μεγάλο μέρος της βόρειας Ινδίας πλήττεται τις τελευταίες μέρες από αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα.

Εντοπίστηκαν λευκά τιγράκια κρυμμένα σε αυτοκίνητο!Σήμερα 08:57 | Ειδήσεις

Οι τελωνειακοί κατάφεραν να αποτρέψουν μια απόπειρα παράνομης διακίνησης τεσσάρων μικρών λευκών τίγρεων.

Ερντογάν: ο Μακρόν είναι ατζαμής και δεν ξέρειΣήμερα 08:59 | Ειδήσεις

Μύδρους κατά του Προέδρου της Γαλλίας εξαπέλυσε ο «Σουλτάνος» με αφορμή τις δηλώσεις του για «παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Αποχαιρέτισε ο Πογκμπά19:34Μοτοσικλετιστής έκανε βουτιά θανάτου19:21Η κυβέρνηση που πουλά άγρια ζώα για να σωθούν από την κλιματική αλλαγή19:07“Η Eπιστροφή”: “Ντόμινο” αποκαλύψεων και εξελίξεων18:54Κως: Ετοιμόγεννη από το Καμερούν γέννησε στη βεράντα σπιτιού (εικόνες)18:40Γιορτή του Πατέρα: Η νέα φωτογραφία του Άρτσι από τον Χάρι και την Μέγκαν18:27Θανατηφόρο τροχαίο: νεκρός ο 21χρονος οδηγός, ακρωτηριάστηκε η 16χρονη αδελφή του (εικόνες)18:13Προφυλακίστηκε ο πατριός της 16χρονης, που κατηγορείται για ασέλγεια18:00Τζένη Μπαλατσινού – Βασίλης Κικίλιας: έφτασε η ώρα για τον γάμο τους (εικόνες)17:48Ο καιρός για τους αγρότες17:35Σφοδρή χαλαζόπτωση σε Ιωάννινα και Μεσσηνία (βίντεο)17:23Χονγκ Κονγκ: κυβερνητική... απολογία μετά τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις (εικόνες)17:10Απεγκλωβίστηκε ζευγάρι ηλικιωμένων από φλεγόμενο διαμέρισμα16:57Μετανιωμένος δηλώνει ο ψυκτικός που σκότωσε την 63χρονη στην Καλαμαριά16:43Τεράστια κινητοποίηση και αγωνία για τον 20χρονο που εξαφανίστηκε (εικόνες)16:30Βυθισμένες στο σκοτάδι Αργεντινή και Ουρουγουάη! (εικόνες)16:16Ένα…φλυτζάνι καφέ για ρεκόρ Γκίνες (βίντεο)16:03Κοριτσάκι 3 ετών ήπιε απορρυπαντικό!15:49Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό15:36Αποζημίωση στην πρώην του για τις δουλειές του σπιτιού που του έκανε15:22
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο