Αργεντινή: μέτρα λιτότητας εν όψει του ραντεβού με το ΔΝΤ
O κεντροδεξιός Πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι ανακοίνωσε σήμερα ένα πρόγραμμα λιτότητας που περιλαμβάνει την κατάργηση Υπουργείων και τη μεγαλύτερη φορολόγηση των εξαγωγών, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη σταθεροποίηση της οικονομίας, που είναι αντιμέτωπη με μια κατάρρευση του πέσο.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα βασικό πρόβλημα: να μην ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε, να κάνουμε προσπάθειες για την εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών», δήλωσε ο Μάκρι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται παραμονή μιας συνάντησης στην Ουάσινγκτον όπου η Αργεντινή θα ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μια επιτάχυνση του προγράμματος βοήθειας στην τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.
Ο Πρόεδρος Μάκρι προσπάθησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός: «Αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με τον καλύτερο τρόπο. Θα ξεπεράσουμε την κρίση μεριμνώντας για αυτούς που χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης».
Δεσμεύτηκε επίσης για την «ενίσχυση των επιδομάτων, των επισιτιστικών προγραμμάτων και τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν στις τιμές ορισμένων βασικών προϊόντων».
Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νικολάς Ντουχόβνε θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον, όπου την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να διαπραγματευθεί την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης που υπεγράφη τον Ιούνιο ανάμεσα στα δύο μέρη.
Παρά τη χορήγηση του δανείου των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ στην Αργεντινή — η πρώτη δόση του οποίου, ύψους 15 δισεκ. δολαρίων, ήδη εκταμιεύθηκε και εν μέρει δαπανήθηκε — η κατάσταση για την ευάλωτη αργεντίνικη οικονομία συνέχισε να επιδεινώνεται.
Το Μπουένος Άιρες ζητεί έτσι να επιταχυνθεί η εκταμίευση των δόσεων. Για αυτό, προβλέπεται να δεσμευθεί ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος.
Αφού κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα από το 6% του ΑΕΠ το 2015 στο 3,9% το 2017, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής προέβλεπε να το μειώσει στο 2,7% φέτος, στο 1,3% το 2019 και να καταρτίσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2020.
Η υποτίμηση του πέσο — πλέον κατά 50% φέτος έναντι του αμερικανικού δολαρίου — αναστατώνει και φοβίζει τους πολίτες στην Αργεντινή. Εξοικειωμένοι με τις οικονομικές κρίσεις, οι πολίτες της χώρας γνωρίζουν καλά πως όταν το πέσο πέφτει, ο πληθωρισμός απογειώνεται. Παράλληλα, η οικονομία επιβραδύνει. Η κυβέρνηση προβλέπει ύφεση 1% το 2018, έπειτα από την ανάπτυξη με ρυθμό που πλησίασε το 3% το 2017.
Η πτώση της αγοραστικής δυνατότητας είναι γενικευμένη στη χώρα των 41 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου οι αυξήσεις των μισθών στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αργούν και αδυνατούν να αντισταθμίσουν την άνοδο του πληθωρισμού.