Πέθανε ο Κόφι Ανάν
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 80 ετών, όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα που φέρει το όνομά του.
Σύμφωνα με δύο στενούς συνεργάτες του, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, ο Κόφι Άναν πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε νοσοκομείο της Βέρνης όπου νοσηλευόταν.
Ο Κόφι Ανάν ήταν ο έβδομος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ από το 1997 μέχρι το 2006. Γεννήθηκε στο Κουμάσι της Γκάνας και σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην Γκάνα, τις ΗΠΑ και την Ελβετία.
Το 1962 άρχισε να εργάζεται στον ΟΗΕ ως διοικητικός και οικονομικός υπάλληλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη. Κατόπιν ανέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις σε οργανισμούς και υπηρεσίες του ΟΗΕ, φθάνοντας έως τις θέσεις του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα διαχείρισης προσωπικού (1987-1990), του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα προγραμματισμού (1990-1992), του βοηθού γενικού γραμματέα και του δεύτερου γενικού γραμματέα για θέματα ειρηνευτικών αποστολών (1992-1996).
Την 1 Ιανουαρίου 1997, ο Κόφι Ανάν ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ σε αντικατάσταση του Αιγυπτίου Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι. Η θητεία του στη θέση αυτή ανανεώθηκε την 1 Ιανουαρίου 2002 και έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2006. Ήταν ο δεύτερος Αφρικανός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο πρώτος διοικητικός υπάλληλος του Οργανισμού που κατόρθωσε να φτάσει μέχρι την υψηλότερη διοικητική και πολιτική βαθμίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Κόφι Ανάν θεωρείται από τους πιο διακριτικούς και ευέλικτους διπλωμάτες. Ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προσπάθησε «να φέρει τον Οργανισμό κοντά στον κόσμο». Στα επιτεύγματα της θητείας του συμπεριλαμβάνονται η απομάκρυνση των ινδονησιακών στρατευμάτων κατοχής από το Ανατολικό Τιμόρ (1999), η απομάκρυνση του Ισραηλινού Στρατού από τον Νότιο Λίβανο (2000), καθώς και διάφορες πρωτοβουλίες για την επίλυση πολλών προβλημάτων του πλανήτη (AIDS, φτώχεια, κ.ά.). Το 2001 του απονεμήθηκε από κοινού με τον ΟΗΕ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Ήταν παντρεμένος με την Σουηδή δικηγόρο και καλλιτέχνιδα Νάνε Ανάν, με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά.
Επταήμερο εθνικό πένθος στην Γκάνα
Ο πρόεδρος της Γκάνας, της πατρίδας του Κόφι Άναν, κήρυξε μία εβδομάδα εθνικού πένθους στη χώρα, αρχής γενομένης από την Δευτέρα, για να τιμήσει τον πρώην γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 80 ετών.
Ο Νάνα Ακούφο-Άντο χαιρέτισε τον Κόφι Άναν χαρακτηρίζοντάς τον διπλωμάτη μεγίστου βαθμού ο οποίος γέμισε με περηφάνεια τη χώρα του. Η κυβέρνηση και ο λαός της χώρας θλίβονται από την είδηση του θανάτου "ενός από τους μεγαλύτερους συμπατριώτες μας", πρόσθεσε.
Από την Δευτέρα και για μία εβδομάδα οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στη Γκάνα και σε όλες τις διπλωματικές αποστολές της σε όλον τον κόσμο.
Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Κόφι Άναν
Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Κόφι Άναν απεύθυναν επίσης στην οικογένειά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. "Η Γαλλία του αποτίνει φόρο τιμής. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το ήρεμο και αποφασιστικό βλέμμα του, ούτε τη δύναμη των μαχών του" έγραψε στο Twitter o Γάλλος πρόεδρος.
"Μεγάλο ηγέτη και μεταρρυθμιστή που συνέβαλε σημαντικά στο να γίνει αυτός ο κόσμος που άφησε καλύτερος από εκείνον στον οποίο γεννήθηκε" χαρακτήρισε εξάλλου τον Άναν η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
«Ο Κόφι Ανάν αφήνει στην Διεθνή Κοινότητα, και ιδίως στους διαδόχους του στον Ο.Η.Ε., την παρακαταθήκη ενός Γενικού Γραμματέα, ο οποίος εργάστηκε, με ζήλο αλλά και με φρόνηση, για την ενίσχυση του ρόλου του Ο.Η.Ε. κυρίως στον τομέα εμπέδωσης της Διεθνούς Ειρήνης», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος σε δήλωσή του για τον θάνατο του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.
«Ο Κόφι Ανάν υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της εποχής μας, ένας ηγέτης που με τη δράση του ενέπνευσε την παγκόσμια κοινότητα. Οραματιστής της ειρήνης & της συνεργασίας μεταξύ των λαών, εργάστηκε με πάθος για τις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«O θάνατος του Κόφι Ανάν προκαλεί παγκόσμια θλίψη. Υπήρξε μία μεγάλη προσωπικότητα που υπηρέτησε με γνώση, αξιοπρέπεια, ανθρωπιά και αποφασιστικότητα τους σκοπούς του ΟΗΕ για ειρήνη, ασφάλεια και πρόοδο με σεβασμό στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Αν και η ενασχόληση με το κυπριακό δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, κέρδισε την εκτίμηση όλων μας. Η ιστορία σίγουρα του επιφυλάσσει μία ξεχωριστή θέση για τη συνολικά θετική προσφορά του σε αυτήν την ταραγμένη και γεμάτη προκλήσεις για την ανθρωπότητα εποχή. Η Διεθνής Κοινότητα οφείλει να αξιοποιήσει την πολύτιμη παρακαταθήκη του και να συνεχίσει το έργο του έχοντας πάντα κατά νου μία από τις ρήσεις του: “χρειάζεται να κρατάμε την ελπίδα ζωντανή και να παλεύουμε για το καλύτερο”», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.