Ταϊλάνδη: νεκρός διασώστης που προσέφερε βοήθεια στους εγκλωβισμένους μαθητές
Την ζωή του έχασε ένας διασώστης, πρώην στέλεχος των ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού της Ταϊλάνδης, κατά την διάρκεια επιχείρησης παροχής βοήθειας στους μαθητές και του προπονητή τους, που έχουν εγκλωβιστεί εδώ και ημέρες στο πλημμυρισμένο σπήλαιο.
Ο διασώστης, ο οποίος είχε προσφερθεί εθελοντικά για να συνδράμει την προσπάθεια απελευθέρωσης των 13 ανθρώπων, έχασε την ζωή του επιστρέφοντας από το σημείο όπου βρίσκονται οι παγιδευμένοι, στους οποίους είχε μεταφέρει προμήθειες και οξυγόνο.
Ωστόσο, φαίνεται ότι το οξυγόνο που είχε ο ίδιος στις φιάλες του για να μπορέσει να προσεγγίσει την ομάδα των εγκλωβισμένων και να επιστρέψει δεν ήταν αρκετό για να επαρκέσει στις πολλές ώρες που διαρκεί αυτή η διαδρομή κι έτσι έχασε την ζωή του από έλλειψη οξυγόνου.
Η εξέλιξη αυτή, εκτός από τον θρήνο για τον άτυχο εθελοντή, προκαλεί προβληματισμό για την επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων, εκ των οποίων μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο μαθητές και ο προπονητής, φέρονται να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας που θέτουν ζήτημα επιβίωσης τους στην πλημμυρισμένη σπηλιά.
Ο Σαμάν Κουνάν ήταν ένας από αυτούς που είχαν αναλάβει να τοποθετήσουν φιάλες οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής των παιδιών. Αφού τοποθέτησε τις φιάλες, είχε ξεκινήσει να επιστρέψει. Όμως κατά τη διάρκεια της επιστροφής, έχασε τις αισθήσεις του.
Το σημείο όπου έχασε τις αισθήσεις του απέχει 1,5 χλμ από την έξοδο του σπηλαίου. «Αφού παρέδωσε τις φιάλες, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο», εξήγησε τοπικός αξιωματούχος. Η σορός του μεταφέρθηκε στη Μπανγκόνγκ, όπου με απόφαση του βασιλιά της Ταϊλάνδης θα κηδευτεί με βασιλικές τιμές.
Φόβοι για την ζωή των εγκλωβισμένων
Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν όλοι μετά την τραγική είδηση ήταν πως θα βγουν σώα από εκεί τα παιδιά, όταν ένας έμπειρος δύτης δεν τα κατάφερε. Πάντως, παρά το τραγικό γεγονός, οι εργασίες για να απομακρυνθούν τα παιδιά από το σπήλαιο συνεχίζονται, με τα συνεργεία διάσωσης να δίνουν μάχη με το χρόνο, όχι μόνο λόγω των φόβων για νέες βροχοπτώσεις, μα και διότι το επίπεδο του οξυγόνου στη σπηλιά όπου ειναι είναι οι εγκλωβισμένοι έχει μειωθεί στο 15%!
Τα σωστικά συνεργεία ελπίζουν να μπορέσουν με τη βοήθεια αντλιών να μειώσουν το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο, ώστε τα παιδιά να μην χρειάζεται να κάνουν κατάδυση ή εάν χρειαστεί, αυτή να είναι μικρής διάρκειας. Πάντως, προς ώρας, απατούνται έντεκα ώρες σε εκπαιδευμένους, έμπειρους δύτες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή ως τα παγιδευμένα παιδιά και πίσω: έξι ώρες για να πάνε, πέντε για να γυρίσουν, λόγω των ρευμάτων. Καλούνται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα, μέσα σε ανώμαλες στοές, με πολλά δύσκολα υποβρύχια περάσματα.