LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΡωσίαΔημοσίευση: 24 Ιουνίου 2018 17:22 | Ανανέωση: 24 Ιουνίου 2018 21:15

Τουρκικές εκλογές: νεκροί και επεισόδια μετά το κλείσιμο της κάλπης

"Βάφτηκαν" με αίμα οι τουρκικές εκλογές. Σοβαρά επεισόδια με νεκρούς. Καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία. Πάνω από το 50% ο Ερντογάν στα πρώτα αποτελέσματα.

AP - Τουρκία - εκλογές

Με αίμα "βάφτηκαν" οι τουρκικές εκλογές, καθώς έχουμε 3 νεκρούς, την ώρα που υπάρχουν καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία.

Περίπατος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύεται ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Με την ενσωμάτωση στο 69%, τα ποσοστά είναι τα εξής:

Ερντογάν: 55,5%

Ιντζέ: 29,3%

Ακσενέρ: 7,5%

Ντεμιρτάς: 6,9%

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο Ερντογάν φαίνεται να κερδίζει και την Κωνσταντινούπολη, που παραδοσιακά επιλέγει την αντιπολίτευση στην Τουρκία. Με το ποσοστό της ενσωμάτωσης στην Κωνσταντινούπολη να έχει φτάσει σχεδόν στο 80%, ο Ερντογάν παίρνει 51,2%, τρεις μονάδες πάνω από το ποσοστό που είχε πάρει στο δημοψήφισμα!

Το ποσοστό συμμετοχής στις στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που ανήλθε στο 87%.

Τουρκία - εκλογές - ψήφος - πολίτες

Νεκροί στο Ερζερούμ

Νεκρός έπεσε πριν από λίγη ώρα ο επικεφαλής του κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ,  στην επικράτεια του Ερζερούμ και άλλοι δύο άνδρες.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από την Τουρκία, ο Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ, έχασε τη ζωή του όταν σε ένα καυγά, με αφορμή τις εκλογές, βγήκαν όπλα και ο δράστης δεν δίστασε να του πάρει τη ζωή, μέσα στο Γυμνάσιο ISE, στην επαρχία Καρατσομπάν.

Νεκροί - Τουρκία - εκλογές - Ζαχαράκη - Ερζερούμ

Εκτός από τον Σιντίκ, ο ένας νεκρός είναι στέλεχος του Καλού Κόμματος, ενώ ο τρίτος ήταν ένας απλός ψηφοφόρος που είχε την ατυχία, την ώρα που πήγε να ψηφίσει να βρεθεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Ένα στέλεχος του Καλού Κόμματος, ο Χουσνού Γιλάν, ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο έφτασαν 24 άτομα από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Δεν τους ακολουθήσαμε, διαφωνήσαμε με τον ερχομό τους. Αργότερα ένας νέος, μέλος του AKP και υποψήφιος στο Ερζερούμ, τον οποίο δεν ξέρω ήρθε και ξεκίνησε καυγάς. Έπεσαν πυρά. Ο Γιλμάζ έπεσε νεκρός, όπως και δύο ακόμα πολίτες».

Παρά το γεγονός ότι το περιστατικό έχει επιβεβαιωθεί από πολλές πηγές, ο αριθμός των νεκρών που δίνεται δεν είναι ο ίδιος. Τ αστελέχη του Καλού Κόμματος μιλάνε για 4 νεκρούς, ενώ ο Γιλντιρίμ για 2.

Συλλήψεις ξένων παρατηρητών

Τριμελής αντιπροσωπεία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), στην οποία συμμετείχε η γερουσιαστής Κριστίν Πρινό, συνελήφθη σήμερα στο Άγκρι της Τουρκίας, όπου τα μέλη της είχαν φθάσει στη χώρα ως παρατηρητές των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η τουρκική εξουσία θέλει έτσι να πνίξει όλες τις φωνές που καταγγέλλουν τις μαζικές νοθείες που γίνονται, ιδιαίτερα ισχυριζόμενη στο Twitter πως "τα μέλη της αντιπροσωπείας ήταν ψεύτικοι παρατηρητές που επιχειρούσαν να χειραγωγήσουν τις εκλογές"» καταγγέλλει το PCF.

Καταγγελίες για νοθεία και επεισόδια

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ βρίσκεται έξω από τη Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το Αναντολού θα προσπαθήσει να «μαγειρέψει» το αποτέλεσμα.

Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να προστατέψουν τις κάλπες από οπαδούς του Ερντογάν, οι οποίοι ενδεχομένως θα επιχειρήσουν να νοθεύσουν το αποτέλεσμα,  

Προσφυγή στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή έκανε το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) μετά τις καταγγελίες ότι στην Ούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας έριξαν μεγάλο αριθμό ψηφοδελτίων σε κάλπες και έγινε επίθεση σε παρατηρητή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν μέσα της αντιπολίτευσης, το CHP ζητά από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή να λάβει μέτρα και επισημαίνει ότι σε μια κάλπη πριν ακόμη αρχίσει η ψηφοφορία παρατηρήθηκε ότι έριξαν στην κάλπη 100 ψηφοδέλτια.

Ο βουλευτής του CHP, Μουράτ Εμίρ, δήλωσε ότι στην Σανλιούρφα εμποδίστηκε η είσοδος σε σχολείο της Σανλιούρφα και χτυπήθηκαν παρατηρητές γι’ αυτό και σε πολλά κέντρα αναγκάστηκαν να αποσύρουν τους παρατηρητές τους.

Άλλες καταγγελίες λένε ότι τα επεισόδια με τη μαζική ρήψη ψηφοδελτίων σε κάλπες παρατηρήθηκαν σε περιοχές της Ούρφα, εκεί όπου είχε σκοτωθεί ο αδελφός βουλευτή του ΑΚΡ την περασμένη βδομάδα σε συμπλοκή με Κούρδους. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι ο βουλευτής γυρίζει τις κάλπες και ρίχνει ψηφοδέλτια. Παρατηρητής κατέγραψε με κινητό τηλέφωνο τις εικόνες και τις ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο παρατηρητής λέει στον υπεύθυνο της κάλπης: «Κύριε πρόεδρε είστε μάρτυρας ότι ρίχτηκε ένα πακέτο ψήφων».

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το ‘Αναντολού’, ξεκίνησαν νομικές διαδικασίες εναντίον 10 ξένων, οι οποίοι προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές υποστηρίζοντας ότι είναι παρατηρητές , χωρίς ωστόσο να έχουν καμιά διαπίστευση. Πρόκειται για τρεις Γάλλους στο Άγρι, τρεις Γερμανούς στο Σιρνάκ, τρεις Ιταλούς στο Ντιγιάρμπακιρ και έναν Ιταλό στο Μπάτμαν.

Σε άλλη περίπτωση στην επαρχία Σουρούτς η αστυνομία σταμάτησε αυτοκίνητο και κατέσχεσε τέσσερις σάκκους με σφραγισμένα ψηφοδέλτια, τα οποία επρόκειτο να μεταφερθούν σε σχολεία. Τρία άτομα που βρίσκονταν στο αυτοκίνητο συνελήφθησαν.

Τουρκία - εκλογές - ψήφος - πολίτες

Τα εκλογικά σενάρια

Σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, βάσει των δημοσκοπήσεων και των τελευταίων προεκλογικών συγκεντρώσεων του Σαββάτου, "όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά", δεδομένου ότι ουσιαστικά ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια "ενωμένη αντιπολίτευση", αν υπάρξει β΄ γύρος στις προεδρικές εκλογές. 

Οι σημερινές εκλογές είναι διαφορετικές, επειδή η συνήθως κατακερματισμένη αντιπολίτευση της Τουρκίας έχει ενωθεί. Αντικληρικοί, Ισλαμιστές, τούρκοι εθνικιστές και υπερασπιστές των δικαιωμάτων των Κούρδων δουλεύουν μαζί για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν το ΑΚΡ από το να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι κυρίως αν ο Ερντογάν θα εκλεγεί στην προεδρία από τον πρώτο γύρο και αν το AKP θα διατηρήσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο. Στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος για την προεδρία δεν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, ένας δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου.

Διαβάστε εδώ όλα τα πιθανά εκλογικά σενάρια

Ερντογάν - ψήφος - Τουρκία - Εκλογές

Οι δηλώσεις πάνω από την κάλπη

Αργά το μεσημέρι, ψήφισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε λόγο για μια "δημοκρατική επανάσταση" που συντελείται στην Τουρκία.

Πρώτος απο τους υποψηφίους Προέδρους ψήφισε ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος αμέσως μετά έκανε μια σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους.

Ιντζέ - εκλογές - Τουρκία - ψήφος

Ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου έκανε καταγγελίες για προβλήματα απο ορισμένα μέλη εφορευτικών επιτροπών.

Για "δημοκρατική γιορτή" έκανε λόγο ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, που ψήφισε στην Σμύρνη.

Στις Φυλακές Αδριανούπολης, όπου βρίσκεται έγκλειστος, ψήφισε ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος αμέσως μετά έκανε ανάρτηση στο Twitter.



Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΈκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑΧθες 13:42 | Ειδήσεις

Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στην Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2023 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτυπώνει την έντονη αντίθεση προς το «περιεχόμενο και τη μεθοδολογία σύνταξης του εν λόγω έγγραφου».

Κίνημα #metoo - Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη τουΧθες 17:38 | Ειδήσεις

Ανατροπή στην υπόθεση του Χάρβεϊ Γουάινστιν. Γιατί το δικαστήριο αποφάσισε να ακυρώσει την καταδίκη για τον παραγωγό του Χόλιγουντ.  

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Γερμανία βλέπει θετικά την πώληση Eurofighters στην ΤουρκίαΧθες 14:17 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τουρκικό κανάλι, οι συνομιλίες για τα πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter είναι πιθανό να έχουν θετικό αποτέλεσμα 

Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του ΆντενΧθες 08:28 | Ειδήσεις

Η ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ για την εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
JukeBooks: Αudiobook για το Ειδικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας23:59Λάρισα: Άνδρας άρχισε να ξεγυμνώνεται στη μέση της πλατείας 23:46Παναθηναϊκός - Μακάμπι: πράσινη νίκη με υπογραφή Σλούκα (εικόνες)23:32Φορολογικές δηλώσεις - myaade: Άνοιξε η πλατφόρμα23:19Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Σκόραρε από την άσπρη βούλα…23:05Τουρκία – Ε.Ε: Δυσαρέσκεια από την Άγκυρα – Δεν πάει στις Βρυξέλες ο Φιντάν22:52Λαμία: Επεισοδιακή εκδρομή Δημοτικού - Τον “έστειλε” στο νοσοκομείο 22:39Ενδοοικογενειακή βία - Ηράκλειο: Την ξυλοκόπησε ο ίδιος της ο πατέρας22:25Καϊλή: Βολές κατά ΠΑΣΟΚ και ΕΕ - “Θα μετακομίσω στην Ιταλία”22:12Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου21:58Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία21:52Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: “πεδία μάχης” με σφοδρές συγκρούσεις (βίντεο)21:45Τέμπη - Κασσελάκης για Φλέσσα: Η ντροπή φτάνει στα άκρα... (βίντεο)21:31Επιθεώρηση εργασίας: Πρόστιμα και “μπλόκο” σε οικοδομές και εργοτάξια 21:18ΗΣΑΠ: Ακινητοποιήθηκαν συρμοί - Νεαροί μπήκαν στις γραμμές21:04Μητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)20:51Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ενοχή του οδηγού πρότεινε ο εισαγγελέας 20:38Χανιά: Πτώσεις δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους20:25Μέση Ανατολή: Διεθνής έκκληση για απελευθέρωση ομήρων - Η απάντηση της Χαμάς20:11Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι διάλογοι (βίντεο)19:57
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο