LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΤουρκίαΔημοσίευση: 24 Ιουνίου 2018 07:53 | Ανανέωση: 24 Ιουνίου 2018 17:09

Τουρκικές εκλογές: ο Ερντογάν κόντρα στην “ενωμένη αντιπολίτευση”

Καταγγελίες για επιθέσεις και αποπειρα νοθείας. Οι δηλώσεις των υποψηφίων. Τα αντιφατικά σενάρια για τον α΄ και τον πιθανό β΄ γύρο.

AP - Κάλπες - Τούρκοι

Η "ώρα της κάλπης" για τις Προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία φέρνει αντιμέτωπο με μια μεγάλη πρόκληση τον Πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 15 χρόνια. 

Δικαίωμα ψήφου στην ψηφοφορία είχαν σχεδόν 60 εκ. ψηφοφόροι στην Τουρκία και 3 εκ. απόδημοι, οι οποίοι έχουν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες. Οι κάλπες έκλεισαν στις 5 το απόγευμα και ήδη ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων. .

Σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, βάσει των δημοσκοπήσεων και των τελευταίων προεκλογικών συγκεντρώσεων του Σαββάτου, "όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά", δεδομένου ότι ουσιαστικά ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια "ενωμένη αντιπολίτευση", αν υπάρξει β΄ γύρος στις προεδρικές εκλογές. 

Οι σημερινές εκλογές είναι διαφορετικές, επειδή η συνήθως κατακερματισμένη αντιπολίτευση της Τουρκίας έχει ενωθεί. Αντικληρικοί, Ισλαμιστές, τούρκοι εθνικιστές και υπερασπιστές των δικαιωμάτων των Κούρδων δουλεύουν μαζί για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν το ΑΚΡ από το να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Αργά το μεσημέρι, σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση έκανε δημοσίως κι επισήμως καταγγελίες για επιθέσεις και απόπειρες νοθείας, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία

Τουρκία - εκλογές - ψήφος - πολίτες

Την ίδια ώρα, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο για καιρό ήταν υποτιμημένο, έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες με μία μαχητική, έξυπνη και ενεργητική καμπάνια η οποία έχει απειλήσει τον Τούρκο Πρόεδρο. Θεωρείται ως ο πιο πιθανός αντίπαλος του κ. Ερντογάν αν υπάρξει δεύτερος γύρος. Σε αυτό το σενάριο, οι αντίπαλοι της αντιπολίτευσης έχουν αφήσει να φανεί ότι θα τον στηρίξουν. Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ωστόσο, ότι ο κ. Ιντζέ θα δώσει μάχη για να τον κερδίσει σε μία άμεση αντιπαράθεση.

Τουρκία - εκλογές - ψήφος - πολίτες

Πρώτος απο τους υποψηφίους Προέδρους ψήφισε ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος αμέσως μετά έκανε μια σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους.

Ιντζέ - εκλογές - Τουρκία - ψήφος

Ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου έκανε καταγγελίες για προβλήματα απο ορισμένα μέλη εφορευτικών επιτροπών.

Κεμάλ Κιλιτσνταρογλου - ψήφος - Τουρκία

Τουρκία - εκλογές - ψήφος - πολίτες

Λίγη ώρα αργότερα, γύρω στις 11:00 ψήφισε η Μεράλ Ακσενέρ, η οποία ζήτησε απο τους πολίτες να ψηφίσουν "θαρραλέα".

Ακσενέρ - Τουρκία - ψήφος - εκλογές

Για "δημοκρατική γιορτή" έκανε λόγο ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, που ψήφισε στην Σμύρνη.

Γιλντιρίμ - Τουρκία - εκλογές

Στις 12:00 ψήφισε ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που στηρίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Προεδρία, περιοριζόμενος στις δηλώσεις του να πει ότι «η Τουρκία μετά από τις εκλογές θα μπει σε νέα περίοδο».

Στις Φυλακές Αδριανούπολης, όπου βρίσκεται έγκλειστος, ψήφισε ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος αμέσως μετά έκανε ανάρτηση στο Twitter.

Ερντογάν - ψήφος - Τουρκία - Εκλογές

Αργά το μεσημέρι, ψήφισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε λόγο για μια "δημοκρατική επανάσταση" που συντελείται στην Τουρκία.

Τα πιθανά σενάρια της εκλογικής αναμέτρησης

Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι κυρίως αν ο Ερντογάν θα εκλεγεί στην προεδρία από τον πρώτο γύρο και αν το AKP θα διατηρήσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο. Στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος για την προεδρία δεν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, ένας δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου.

Νίκη του Ερντογάν στον α΄ γύρο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κερδίζει τις εκλογές από τον α' γύρο και το AKP διατηρεί την πλειοψηφία του στο Κοινοβούλιο. Με βάση αυτό το σενάριο ο νυν πρόεδρος στα μέσα Απριλίου ανακοίνωσε τις εκλογές ενάμιση χρόνο νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία. Ωστόσο, όπως γράφει η Ναυτεμπορική, παρότι ο Ερντογάν έδειχνε τότε πεπεισμένος, οι πιθανότητες που υπάρχουν τώρα να δει το σενάριο αυτό να υλοποιείται έχουν μειωθεί σημαντικά, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία και μιας νέας ορμής που έλαβε η αντιπολίτευση..

Ένας β' γύρος προεδρικών εκλογών

Στις προεδρικές εκλογές η αντιπολίτευση αναγκάζει τον Ερντογάν να περάσει σε έναν β' γύρο, καθώς την ώρα που δείχνει βέβαιο ότι ο νυν πρόεδρος θα εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους την Κυριακή, υπάρχει η πιθανότητα να μην εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Ο πιο πιθανός αντίπαλός του, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διεξήγαγε μια εξαιρετικά δυνατή προεκλογική εκστρατεία. Μαζί με τους άλλους υποψήφιους, η αντιπολίτευση μπορεί να υπολογίζει σε έναν δεύτερο γύρο.

Τουρκία - εκλογές - ψήφος - πολίτες

Ωστόσο, αν το AKP χάσει την πλειοψηφία του στις βουλευτικές που θα γίνουν σε έναν μόνο γύρο την Κυριακή, «ο Ερντογάν θα μπει σε έναν δεύτερο γύρο με την παραδοσιακή του εικόνα του κυρίαρχου και αήττητου να έχει πληγεί σοβαρά», σύμφωνα με τον Κεμάλ Κιριστζί του Brookings Institution.

Νίκη Ερντογάν στις προεδρικές - ήττα στις βουλευτικές εκλογές

Ο Ερντογάν κερδίζει τις προεδρικές, το AKP χάνει τον έλεγχο του κοινοβουλίου. Το σενάριο αυτό θα βύθιζε την Τουρκία σε μια περίοδο βαθιάς αβεβαιότητας, θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία και θα προκαλούσε ενδεχομένως νέες εκλογές.

Η ειρωνεία είναι ότι η αντιπολίτευση βοηθήθηκε από τις τροποποιήσεις που έφερε το AKP, οι οποίες επέτρεψαν στο CHP να συνασπιστεί με τρία άλλα κόμματα για τις βουλευτικές, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει την παρουσία της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο αντιτίθεται σφόδρα στον Ερντογάν και κατεβαίνει μόνο του στις εκλογές, θα εξασφαλίσει το 10% των ψήφων που είναι απαραίτητο για να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Τουρκία - εκλογές - ψήφος - πολίτες

Το AKP έχει χάσει ήδη μια φορά την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο, στις βουλευτικές του Ιουνίου του 2015. Ο Ερντογάν είχε τότε γρήγορα προκηρύξει νέες εκλογές για να την ανακτήσει, δίνοντας σαφώς το μήνυμα ότι δεν θα αποδεχόταν συνασπισμούς. Ωστόσο, βάσει της συνταγματικής μεταρρύθμισης που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2017, ο Ερντογάν θα αναγκαστεί θεωρητικά να διακινδυνεύσει και τις προεδρικές εκλογές προκηρύσσοντας βουλευτικές, καθώς οι δύο εκλογικές διαδικασίες θεωρείται ότι γίνονται ταυτοχρόνως.

"Τέλος εποχής" για τον Ερντογάν

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ κερδίζει τις προεδρικές στον β' γύρο, η αντιπολίτευση ελέγχει το κοινοβούλιο. Ο Ιντζέ είναι σαφώς το φαβορί για τη δεύτερη θέση μετά τον απερχόμενο πρόεδρο και θα επωφεληθεί σε έναν δεύτερο γύρο από την υποστήριξη των συμμάχων του CHP στις βουλευτικές και ενδεχομένως και του HDP. Αν η αντιπολίτευση πάρει τον έλεγχο του κοινοβουλίου την Κυριακή, η νίκη αυτή θα βοηθήσει πολύ τον Ιντζέ στις 8 Ιουλίου.

Η αντιπολίτευση κερδίζει τις προεδρικές, το AKP "κρατά" το Κοινοβούλιο

Πρόκειται ίσως για το πιο θολό σενάριο, λόγω του γεγονότος ότι το AKP δεν έχει καμία εμπειρία συγκατοίκησης και ο νέος πρόεδρος θα διάκειται ίσως πολύ εχθρικά απέναντι στο κόμμα που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή από το 2002.

Τουρκία - εκλογές - ψήφος - πολίτες

Παρόλο που πριν μερικές ακόμη βδομάδες οι περισσότεροι προέβλεπαν ότι τελικά ό,τι και να γίνει θα κερδίσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τώρα το κλίμα άρχισε να αλλάζει και σχολιάζεται πλέον ότι «η νίκη Ερντογάν στον πρώτο γύρο δεν είναι διασφαλισμένη». Και ο λόγος είναι η εντυπωσιακή προεκλογική εκστρατεία του Μουχαρέμ Ιντζέ, η οποία εξέπληξε, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές. 

Ο ΑΝΤ1, με μια έκτακτη εκπομπή, απο το απόγευμα της Κυριακής, θα μεταδίδει καρέ-καρέ τις εξελίξεις και θα αναλύει με την βοήθεια ειδικών τις προεκτάσεις τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Στη δημοσιότητα τα στοιχεία 52χρονου που ασελγούσε σε ανηλίκους14:56Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πότε είναι η καταβολή στους δικαιούχους14:45Σπατάλη τροφίμων: τέταρτη στην Ευρώπη η Ελλάδα14:33“Άγριες Μέλισσες”: αποκλειστικό απόσπασμα από το επεισόδιο της Τρίτης (βίντεο)14:22Κορονοϊός: Παράταση του lockdown στο Ισραήλ14:13Μητσοτάκης – Πομπέο: Η ξενάγηση τους στην βάση της Σούδας (εικόνες)14:01Συλλήψεις για λαθραία τσιγάρα - κατάσχεση χιλιάδων πακέτων 13:50ΠτΔ για αρνητές μάσκας: ο παραλογισμός καλά κρατεί13:41Φορολοταρία: δείτε εάν κερδίσατε 1000 ευρώ13:30Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα13:25Νταλίκα πέρασε πάνω από ποδηλάτη (εικόνες)13:16Μητσοτάκης: Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές13:05Έγκλημα σοκ: λεσβίες σκότωσαν νεαρό, τον τεμάχισαν και κράτησαν το κεφάλι του!12:55Οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Πομπέο στην Σούδα (βίντεο)12:46Ναγκόρνο Καραμπάχ: Φόβοι για γενικευμένη “ανάφλεξη”12:35“Η Φαμίλια”: η ιστορία και οι χαρακτήρες της νέας σειράς του ΑΝΤ1 (εικόνες)12:26Λίτσα Πατέρα: τα ζώδια και η θέση του Ήλιου (βίντεο)12:18Αρχιεπίσκοπος Κρήτης: ξεκίνησε η αφύπνισή του12:09Κορονοϊός: Ακόμα ένας νεκρός στην Ελλάδα11:57Κρουαζιερόπλοιο: Αρνητικά τα τεστ του ΕΟΔΥ στα 12 μέλη πληρώματος11:48
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο