Το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της Ισπανίας
Σε νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας φαίνεται πως μπαίνει η Ισπανία, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ σε βάρος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, στη σκιά της δικαστικής απόφασης με την οποία οδηγούνται στη φυλακή στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, για το, χαρακτηριζόμενο ως, μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Στη φυλακή στελέχη του Λαϊκού Κόμματος
Συνολικά 351 έτη φυλάκισης επιβλήθηκαν σε 29 κατηγορούμενους που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, πολλοί από τους οποίους υπήρξαν στο παρελθόν υψηλόβαθμα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος
Ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, Λουίς Μπάρθενας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 33 ετών για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία, και πρόστιμο 44 εκατ. ευρώ. Σε 38 έτη φυλάκισης καταδικάστηκε ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα πρώην δήμαρχος περιοχής της Μαδρίτης, Γκιγιέρμο Ορτέγκα, ενώ η Άνα Μάτο, τέως υπουργός Υγείας διετάχθη να επιστρέψει 28.000 ευρώ, καθώς κρίθηκε ότι επωφελήθηκε από την υπόθεση.
Εκτός από τις ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν στα στελέχη του, το δικαστήριο, διέταξε το Λαϊκό Κόμμα να αποπληρώσει περίπου 245.000 ευρώ, κρίνοντας ότι επωφελήθηκε μέσω ανταλλαγμάτων για συμβόλαια με τα οποία επιχειρηματίες αναλάμβαναν δημόσια έργα.
Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, συμμετείχαν σε ένα "πρωτότυπο και αποτελεσματικό σύστημα θεσμικής διαφθοράς μέσω μηχανισμών χειραγώγησης δημόσιων διαγωνισμών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο", μεταξύ των ετών 1999 και 2005, επί πρωθυπουργίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ και με τον νυν πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι σε σημαντικές θέσεις, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που επιβάλλεται ποινή σε πολιτικό κόμμα για υπόθεση διαφθοράς.
Εγκέφαλος της υπόθεσης, φέρεται να είναι ο επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορρέα, ο οποίος καταδικάστηκε σε 51 έτη φυλάκισης. Σύμφωνα με το πόρισμα, οι εταιρείες του, φούσκωναν τις τιμές των συμβολαίων που συνήπταν με το Δημόσιο, με τα έξτρα χρήματα να καταλήγουν στις τσέπες του ίδιου, πολιτικών και αξιωματούχων του Λαϊκού Κόμματος, ενώ μέρος των χρημάτων αυτών, διοχετεύτηκαν για διάφορες προεκλογικές εκστρατείες του ΛΚ.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ισπανίας, την Παρασκευή, ο Ραχόι δήλωσε πως το Λαϊκό Κόμμα θα ασκήσει έφεση κατά του προστίμου των 245.000 ευρώ που του επιβλήθηκε και πως δεν υπήρξε καταδίκη κανενός μέλους της παρούσας κυβέρνησης.
Πρόταση μομφής
Η πρώτη αντίδραση -από πλευράς αντιπολίτευσης- στην δικαστική απόφαση για το τεράστιο σκάνδαλο ήρθε από τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρος του Μαριάνο Ραχόι.
Αιτιολογώντας την επιλογή του, έκανε λόγο για μία υπόθεση διαφθοράς που "προκάλεσε σοβαρή βλάβη στην υγεία της δημοκρατίας". Όπως είπε, "γι' αυτό υποβάλαμε την πρόταση μομφής, που σκοπό έχει να επαναφέρει την κανονικότητα στην δημόσια ζωή και να τελειώνουμε με αυτό το θρίλερ διαφθοράς, στο οποίο το Λαϊκό Κόμμα έχει βυθίσει την πολιτική ζωή, ώστε να μπορούμε επιτέλους να μιλήσουμε για πράγματα που έχουν σημασία στους πολίτες".
Η πρόταση μομφής θα έχει την στήριξη του αριστερού κόμματος των Podemos, όχι, όμως, των κεντρώων Ciudadanos. Πρακτικά, αυτό σημαίνει, όπως γράφει το News247.gr, ότι ο Σάντσεθ, προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση, θα πρέπει να καταφέρει να συγκεντρώσει εκτός από την υποστήριξη των Podemos και εκείνη των Καταλανών αλλά και των Βάσκων εθνικιστών. Άλλωστε, ο ίδιος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει την πρωθυπουργία με την στήριξη των καταλανικών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.
"Σε λίγο θα συμφωνήσει με τον Πουτσδεμόντ"
Συνέντευξη Τύπου προκειμένου να απαντήσει στην πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών, συγκάλεσε άμεσα ο πρωθυπουργός Μαριάννο Ραχόι, κατά την οποία επιτέθηκε στον Σάντσεθ λέγοντας πως "μόνος στόχος αυτής της κίνησης είναι να γίνει πρωθυπουργός με κάθε κόστος" και πως έρχεται σε μία περίοδο που ενότητα της χώρας απειλείται από το κίνημα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
"Πρόκειται για μία κίνηση κακή για την Ισπανία και κακή για τους Ισπανούς καθώς προκαλεί αβεβαιότητα και είναι επιζήμια για το μέλλον της χώρας", πρόσθεσε οι Ραχόι, ξεκαθαρίζοντας πως σκοπεύει να "χτυπήσει σκληρά" τον Σάντσεθ εάν αναζητήσει υποστήριξη στους Καταλανούς αυτονομιστές. "Δεν αποκλείεται να τον δούμε να έρχεται σε συμφωνία και με τον Πουτσδεμόντ", προειδοποίησε ο Ραχόι.
Ciudadanos: Εκλογές τώρα! - Υπέρ της πρότασης μομφής οι Podemos
Το τέταρτο σε δυναμικότητα κόμμα του ισπανικού κοινοβουλίου, οι κεντρώοι Ciudadanos, την υποστήριξη των οποίων είχε η κυβέρνηση μειοψηφίας του Ραχόι όταν επρόκειτο για την ψήφιση κρίσιμων νομοθετημάτων, δεν προτίθεται να στηρίξει την πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών, ζητά όμως την άμεση διεξαγωγή εκλογών.
Ο επικεφαλής των "Πολιτών", Άλμπερτ Ριβέρα δήλωσε πως η Ισπανία χρειάζεται μία "καθαρή και δυνατή κυβέρνηση για να αντιμετώπιση την πρόκληση των αυτονομιστών".
Σύμφωνα με τον Ριβέρα, η δικαστική απόφαση έχει "ρευστοποιήσει" την παρούσα βουλή και η δημοκρατική λύση για τον Ραχόι είναι είτε να προκηρύξει εκλογές είτε να αντιμετωπίσει την πρόταση μομφής των σοσιαλιστών.
"Δεν είναι λύση να φύγει ο Ραχόι προκειμένου να αναλάβει ο Σάντσεθ. Θέλουμε να δώσουμε φωνή στους Ισπανούς και να τους αφήσουμε να επιλέξουν", είπε ο Ριβέρα μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή. Σκοπός του Ριβέρα και του κόμματός του είναι να εκμεταλλευτούν το πολιτικό momentum καθώς οι δημοσκοπήσεις τους φέρνουν ακόμη και πρώτους μπροστά από το Λαϊκό Κόμμα. Άλλωστε, η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής ρητορικής του Ριβέρα, προκειμένου να καταφέρει να αντλήσει ψηφοφόρους από την δεξαμενή του Λαϊκού Κόμματος.
Το κόμμα των Podemos, τάχθηκε υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Ραχόι και του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο έχει χαρακτηρίσει "το πιο διεφθαρμένο κόμμα της Ευρώπης". Σύμφωνα με το αριστερό κόμμα, αυτό που επείγει είναι να αλλάξει η κυβέρνηση στην Ισπανία. "Θα στηρίξουμε την πρόταση μομφής" έγραψαν στο Twitter.
Με τους Σοσιαλιστές να διαθέτουν 85 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο και τους Podemos 71, καθίσταται αναγκαία η στήριξη της πρότασης από ένα ακόμη κόμμα προκειμένου να επιτευχθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 176 -από τους 350- βουλευτών και να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής.
Με την άρνηση των Ciudadanos να στηρίξουν την πρόταση, Ισπανοί αναλυτές που μίλησαν στο Politico, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Σάντσεθ να στραφεί στους Καταλανούς εθνικιστές, παρά το ρίσκο που ενέχει για τους Σοσιαλιστές αυτή η κίνηση, εν όψει, μάλιστα, των περιφερειακών εκλογών στην χώρα το 2019. Από την άλλη, δεν θεωρούν απίθανο Βάσκοι και Καταλανοί αυτονομιστές να στηρίξουν την πρόταση του Σάντσεθ, προκειμένου να περιορίσουν την ισχύ των Ciudadanos, οι οποίοι τάσσονται αναφανδόν κατά των αυτονομιστικών κινημάτων της μεγαλύτερης χώρας της Ιβηρικής χερσονήσου.