LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΕυρώπηΔημοσίευση: 27 Μαΐου 2018 19:16

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της Ισπανίας

Στη φυλακή οδηγούνται στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος. Πρόταση μομφής κατέθεσαν οι σοσιαλιστές κατά του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

AP - ΙΣΠΑΝΙΑ - ΜΑΡΙΑΝΟ ΡΑΧΟΙ

Σε νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας φαίνεται πως μπαίνει η Ισπανία, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ σε βάρος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, στη σκιά της δικαστικής απόφασης με την οποία οδηγούνται στη φυλακή στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, για το, χαρακτηριζόμενο ως, μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.  

Στη φυλακή στελέχη του Λαϊκού Κόμματος

Συνολικά 351 έτη φυλάκισης επιβλήθηκαν σε 29 κατηγορούμενους που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, πολλοί από τους οποίους υπήρξαν στο παρελθόν υψηλόβαθμα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος

Ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, Λουίς Μπάρθενας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 33 ετών για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία, και πρόστιμο 44 εκατ. ευρώ. Σε 38 έτη φυλάκισης καταδικάστηκε ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα πρώην δήμαρχος περιοχής της Μαδρίτης, Γκιγιέρμο Ορτέγκα, ενώ η Άνα Μάτο, τέως υπουργός Υγείας διετάχθη να επιστρέψει 28.000 ευρώ, καθώς κρίθηκε ότι επωφελήθηκε από την υπόθεση.

Εκτός από τις ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν στα στελέχη του, το δικαστήριο, διέταξε το Λαϊκό Κόμμα να αποπληρώσει περίπου 245.000 ευρώ, κρίνοντας ότι επωφελήθηκε μέσω ανταλλαγμάτων για συμβόλαια με τα οποία επιχειρηματίες αναλάμβαναν δημόσια έργα.

Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, συμμετείχαν σε ένα "πρωτότυπο και αποτελεσματικό σύστημα θεσμικής διαφθοράς μέσω μηχανισμών χειραγώγησης δημόσιων διαγωνισμών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο", μεταξύ των ετών 1999 και 2005, επί πρωθυπουργίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ και με τον νυν πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι σε σημαντικές θέσεις, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που επιβάλλεται ποινή σε πολιτικό κόμμα για υπόθεση διαφθοράς.

Εγκέφαλος της υπόθεσης, φέρεται να είναι ο επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορρέα, ο οποίος καταδικάστηκε σε 51 έτη φυλάκισης. Σύμφωνα με το πόρισμα, οι εταιρείες του, φούσκωναν τις τιμές των συμβολαίων που συνήπταν με το Δημόσιο, με τα έξτρα χρήματα να καταλήγουν στις τσέπες του ίδιου, πολιτικών και αξιωματούχων του Λαϊκού Κόμματος, ενώ μέρος των χρημάτων αυτών, διοχετεύτηκαν για διάφορες προεκλογικές εκστρατείες του ΛΚ.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ισπανίας, την Παρασκευή, ο Ραχόι δήλωσε πως το Λαϊκό Κόμμα θα ασκήσει έφεση κατά του προστίμου των 245.000 ευρώ που του επιβλήθηκε και πως δεν υπήρξε καταδίκη κανενός μέλους της παρούσας κυβέρνησης.

Πρόταση μομφής

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ - PSOE - ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Η πρώτη αντίδραση -από πλευράς αντιπολίτευσης- στην δικαστική απόφαση για το τεράστιο σκάνδαλο ήρθε από τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρος του Μαριάνο Ραχόι.

Αιτιολογώντας την επιλογή του, έκανε λόγο για μία υπόθεση διαφθοράς που "προκάλεσε σοβαρή βλάβη στην υγεία της δημοκρατίας". Όπως είπε, "γι' αυτό υποβάλαμε την πρόταση μομφής, που σκοπό έχει να επαναφέρει την κανονικότητα στην δημόσια ζωή και να τελειώνουμε με αυτό το θρίλερ διαφθοράς, στο οποίο το Λαϊκό Κόμμα έχει βυθίσει την πολιτική ζωή, ώστε να μπορούμε επιτέλους να μιλήσουμε για πράγματα που έχουν σημασία στους πολίτες".

Η πρόταση μομφής θα έχει την στήριξη του αριστερού κόμματος των Podemos, όχι, όμως, των κεντρώων Ciudadanos. Πρακτικά, αυτό σημαίνει, όπως γράφει το News247.gr,  ότι ο Σάντσεθ, προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση, θα πρέπει να καταφέρει να συγκεντρώσει εκτός από την υποστήριξη των Podemos και εκείνη των Καταλανών αλλά και των Βάσκων εθνικιστών. Άλλωστε, ο ίδιος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει την πρωθυπουργία με την στήριξη των καταλανικών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

"Σε λίγο θα συμφωνήσει με τον Πουτσδεμόντ"

AP - ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ - ΚΑΡΛΕΣ ΠΟΥΤΖΝΤΕΜΟΝ

Συνέντευξη Τύπου προκειμένου να απαντήσει στην πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών, συγκάλεσε άμεσα ο πρωθυπουργός Μαριάννο Ραχόι, κατά την οποία επιτέθηκε στον Σάντσεθ λέγοντας πως "μόνος στόχος αυτής της κίνησης είναι να γίνει πρωθυπουργός με κάθε κόστος" και πως έρχεται σε μία περίοδο που ενότητα της χώρας απειλείται από το κίνημα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

"Πρόκειται για μία κίνηση κακή για την Ισπανία και κακή για τους Ισπανούς καθώς προκαλεί αβεβαιότητα και είναι επιζήμια για το μέλλον της χώρας", πρόσθεσε οι Ραχόι, ξεκαθαρίζοντας πως σκοπεύει να "χτυπήσει σκληρά" τον Σάντσεθ εάν αναζητήσει υποστήριξη στους Καταλανούς αυτονομιστές. "Δεν αποκλείεται να τον δούμε να έρχεται σε συμφωνία και με τον Πουτσδεμόντ", προειδοποίησε ο Ραχόι.

Ciudadanos: Εκλογές τώρα! - Υπέρ της πρότασης μομφής οι Podemos

PODEMOS - ΠΑΜΠΛΟ ΙΓΚΛΕΣΙΑΣ

Το τέταρτο σε δυναμικότητα κόμμα του ισπανικού κοινοβουλίου, οι κεντρώοι Ciudadanos, την υποστήριξη των οποίων είχε η κυβέρνηση μειοψηφίας του Ραχόι όταν επρόκειτο για την ψήφιση κρίσιμων νομοθετημάτων, δεν προτίθεται να στηρίξει την πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών, ζητά όμως την άμεση διεξαγωγή εκλογών.

Ο επικεφαλής των "Πολιτών", Άλμπερτ Ριβέρα δήλωσε πως η Ισπανία χρειάζεται μία "καθαρή και δυνατή κυβέρνηση για να αντιμετώπιση την πρόκληση των αυτονομιστών".

Σύμφωνα με τον Ριβέρα, η δικαστική απόφαση έχει "ρευστοποιήσει" την παρούσα βουλή και η δημοκρατική λύση για τον Ραχόι είναι είτε να προκηρύξει εκλογές είτε να αντιμετωπίσει την πρόταση μομφής των σοσιαλιστών.

 "Δεν είναι λύση να φύγει ο Ραχόι προκειμένου να αναλάβει ο Σάντσεθ. Θέλουμε να δώσουμε φωνή στους Ισπανούς και να τους αφήσουμε να επιλέξουν", είπε ο Ριβέρα μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή. Σκοπός του Ριβέρα και του κόμματός του είναι να εκμεταλλευτούν το πολιτικό momentum καθώς οι δημοσκοπήσεις τους φέρνουν ακόμη και πρώτους μπροστά από το Λαϊκό Κόμμα. Άλλωστε, η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής ρητορικής του Ριβέρα, προκειμένου να καταφέρει να αντλήσει ψηφοφόρους από την δεξαμενή του Λαϊκού Κόμματος.

Το κόμμα των Podemos, τάχθηκε υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Ραχόι και του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο έχει χαρακτηρίσει "το πιο διεφθαρμένο κόμμα της Ευρώπης". Σύμφωνα με το αριστερό κόμμα, αυτό που επείγει είναι να αλλάξει η κυβέρνηση στην Ισπανία. "Θα στηρίξουμε την πρόταση μομφής" έγραψαν στο Twitter.

Με τους Σοσιαλιστές να διαθέτουν 85 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο και τους Podemos 71, καθίσταται αναγκαία η στήριξη της πρότασης από ένα ακόμη κόμμα προκειμένου να επιτευχθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 176 -από τους 350- βουλευτών και να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής.

 Με την άρνηση των Ciudadanos να στηρίξουν την πρόταση, Ισπανοί αναλυτές που μίλησαν στο Politico, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Σάντσεθ να στραφεί στους Καταλανούς εθνικιστές, παρά το ρίσκο που ενέχει για τους Σοσιαλιστές αυτή η κίνηση, εν όψει, μάλιστα, των περιφερειακών εκλογών στην χώρα το 2019. Από την άλλη, δεν θεωρούν απίθανο Βάσκοι και Καταλανοί αυτονομιστές να στηρίξουν την πρόταση του Σάντσεθ, προκειμένου να περιορίσουν την ισχύ των Ciudadanos, οι οποίοι τάσσονται αναφανδόν κατά των αυτονομιστικών κινημάτων της μεγαλύτερης χώρας της Ιβηρικής χερσονήσου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕκλογές στην Αλβανία: η δολοφονία και η στήριξη του Ερντογάν (βίντεο)Χθες 13:43 | Ειδήσεις

Σε πολωμένο κλίμα οδεύει προς τις κάλπες η χώρα. Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση. Πως «παρεμβαίνει» η Τουρκία.

Politico: η ΕΕ ετοιμάζεται να προσφύγει νομικά κατά της AstraZenecaΧθες 11:43 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες, η προσφυγή θα έχει αντικείμενο τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των ΑρμενίωνΧθες 06:14 | Ειδήσεις

Η δέσμευση του Μπάιντεν πριν από ένα χρόνο και η αντίδραση της Άγκυρας. Τι είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

ΗΠΑ: ακόμη ένας Αφροαμερικάνος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυράΧθες 07:26 | Ειδήσεις

Ο θάνατος ενός 40χρονου άντρα και πατέρα 10 παιδιών ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ιστορικής ετυμηγορίας για τον φόνο του Τζόρτζ Φλόιντ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γιώργος Παπαδόπουλος - Γαλάτεια Βασιλειάδη θα γίνουν γονείς - Η ανάρτηση τους23:59Απιστία: 3 τρόποι να τη διαχειριστείς23:52Βόρεια Ελλάδα: Θα έριχναν στην αγορά χιλιάδες πακέτα λαθραία τσιγάρα23:48Ο Θάνος Καληώρας μιλάει για τις τελευταίες στιγμές της Τζέσυς Παπουτσή 23:41Σεισμός στην Τήλο23:32Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα: Στον τελικό ο Πετρούνιας23:24Ασυλία της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και της Επιτροπής Εμβολιασμών, με τροπολογία στη Βουλή23:16Αντιβιοτικά: Τα 7 λάθη που κάνουμε στη λήψη τους 23:10Γιώργος Χρανιώτης: Αγκαλιά με τον γιο του μετά την περιπέτεια με τον κορονοϊό (εικόνα)23:04Digea: δεύτερη ψηφιακή μετάβαση στη Μεσσηνία22:54Λειτουργούσαν πλήρως οργανωμένο φυτώριο κάνναβης στη Λυκόβρυση (βίντεο)22:42Πάσχα: Η Μαρία Κορινθίου θα ερμηνεύσει τον Επιτάφιο Θρήνο22:29Κορονοϊός: Πού θα γίνουν δωρεάν rapid test την Παρασκευή22:17Μητσοτάκης: Αυτό που θα συμβεί στην οικονομία, θα μοιάζει με τέλος πολέμου22:05Στα “χέρια” του ΣΔΟΕ πάνω από 4 τόνοι κατεργασμένης κάνναβης (εικόνες)21:56Ντάνη Γιαννακοπούλου: Ο ρόλος στον “Ήλιο” και όσα δεν ξέρουμε για εκείνη21:43Λυρίδες: κορυφώνεται το φαινόμενο με τα πρώτα πεφταστέρια της Άνοιξης21:30Lockdown - Γυμναστήρια: Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες (βίντεο)21:18Κωνσταντίνος Φίλης για Τουρκία: Αλλάζουν οι κανόνες του “παιχνιδιού” (βίντεο)21:05Κηφισιά: 17χρονοι έκλεβαν με την απειλή μαχαιριού άλλους ανήλικους 20:54
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο