Ρωσικά πολεμικά πλοία σε ετοιμότητα στη Μεσόγειο, με εντολή Πούτιν
Ρωσικά πολεμικά πλοία, εξοπλισμένα με πυραύλους Kalibr, θα πραγματοποιούν περιπολίες κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους στην Μεσόγειο, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την έναρξη της σύσκεψης που είχε στο Σότσι με την στρατιωτική ηγεσία και την ηγεσία της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.
«Κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους έχουν προγραμματισθεί 120 αποστολές πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων και, σε σχέση με την υπάρχουσα απειλή επιθέσεων των διεθνών τρομοκρατών στην Συρία και την Μεσόγειο, τα πλοία μας, που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Kalibr, θα πραγματοποιούν μόνιμα περιπολίες», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Ο Πούτιν, αναφερόμενος στην δραστηριότητα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια τα ζητήματα που αναλαμβάνει να επιλύσει το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας αυξήθηκαν, ενώ διευρύνθηκε γεωγραφικά η παρουσία του στη Μεσόγειο, στον Βόρειο Ατλαντικό, αλλά και στις θάλασσες της Ασίας και του Ειρηνικού. Παράλληλα εξήρε την άψογη και μελετημένη δράση των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων κατά την διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Συρία, επισημαίνοντας ότι «τα πλήγματα με πυραύλους και η αποτελεσματικότητα της Αεροπορίας του Πολεμικού Ναυτικού προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές σε μονάδες και υποδομές των τρομοκρατών.
Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι ναυτικές στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις, να αναβαθμισθεί ο ρόλος του πολεμικού στόλου, ώστε να αποτελεί εγγύηση για την πυρηνική αποτροπή», ενώ ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον συντονισμό δράσης του πολεμικού στόλου με τις Στρατιωτικές Διαστημικές δυνάμεις και άλλα τμήματα των ρωσικών Ενόπλων δυνάμεων.
Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα συνεχίσει να εξοπλίζει το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό με τελευταίας τεχνολογίας συστήματα όπλων, τηλεπικοινωνιών και κατασκοπείας και στόχευσης στο πλαίσιο του κρατικού εξοπλιστικού προγράμματος.
Οι πύραυλοι Kalibr έχουν βεληνεκές 2.500 χιλιομέτρων. Με παρόμοιους πυραύλους είναι εξοπλισμένα ρωσικά υποβρύχια, φρεγάτες και άλλα πολεμικά σκάφη του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Συρία τον Οκτώβριο του 2015. Τότε από τέσσερα πολεμικά πλοία, που έπλεαν στην Κασπία Θάλασσα είχαν εκτοξευθεί 26 πύραυλοι. Έκτοτε έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα εναντίον στόχων στην Συρία.
Παγκόσμια ανησυχία για έναν Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Το 57% των Ρώσων φοβάται ότι η στρατιωτική διένεξη στην Συρία μπορεί να μετεξελιχθεί σε έναν Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Levada-Centr.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, 16% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει «μεγάλους φόβους» για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ 41% δήλωσε ότι έχει «κάποιους φόβους». Παράλληλα 38% δηλώσαν ότι δεν έχουν ιδιαίτερους φόβους για το ενδεχόμενο να γίνει ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος είτε γενικά δεν πιστεύουν σ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το Levada-Centr είχε θέσει το ίδιο ερώτημα πριν από ενάμιση χρόνο, τον Νοέμβριο του 2016. Τότε παρόμοιους φόβους για μια παγκόσμια σύρραξη είχε εκφράσει το 46% των Ρώσων.
Παρόμοιοι φόβοι δεν υπάρχουν μόνο στην Ρωσία, αλλά και στην Δύση. Τον Ιανουάριο η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov είχε πραγματοποιήσει δημοσκόπηση σε εννέα δυτικές χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 64% των Αμερικανών είχε εκφράσει φόβους ότι ο κόσμος βρίσκεται κοντά σε μια παγκόσμια σύρραξη και μόνο 15% είχαν δηλώσει ότι η ειρήνη είναι αδιατάραχτη.
Ανάλογες διαθέσεις καταγράφηκαν και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου 61% των Βρετανών είχε δηλώσει ότι φοβάται έναν Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μόνο 19% είχε δηλώσει ότι δεν πιστεύει σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η κατάσταση στην Συρία επιδεινώθηκε έντονα μετά τις πληροφορίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας για την χημική επίθεση στην πόλη Ντούμα της Συρίας. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση αυτή στον Άσαντ και στην Ρωσία που τον στηρίζει. Στα μέσα Απριλίου οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία κατάφεραν αεροπορικά πλήγματα σε κτιριακά συγκροτήματα στην Συρία, τα οποία - κατά την άποψη τους - είχαν σχέση με την παραγωγή χημικών όπλων. Το Κρεμλίνο είχε χαρακτηρίσει τις ενέργειες των ΗΠΑ «επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους».
Πριν ακόμη ξεκινήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αναλυτές εξέφρασαν φόβους ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν την άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση Ρωσίας-ΗΠΑ.