Έτοιμος για επέμβαση στη Συρία ο Τραμπ
Στην τελική ευθεία προς την επίθεση στη Συρία φαίνεται πως βρίσκονται οι ΗΠΑ, με πιθανή σύμπραξη της Γαλλίας αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου, που ετοιμάζονται για στρατιωτικά πλήγματα κατά του καθεστώτος Άσαντ, μετά την επίθεση με χημικά που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στην Ντούμα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, προανήγγειλε για άμεση δράση στην περιοχή, ενώ Εμανουέλ Μακρόν και Τερέζα Μέι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει «απάντηση», αν αποδειχθεί ότι έγινε χρήση χημικών στην επαρχία της ανατολικής Γούτα.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν όρισε το χρόνο κατά τον οποίο θα δράσει στη Συρία, όμως χθες ματαίωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στη Λίμα του Περού, ώστε «να επιβλέψει την αμερικανική απάντηση στη Συρία», όπως ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο. Παράλληλα, o Eurocontrol, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, προειδοποίησε τις αεροπορικές εταιρείες που ταξιδεύουν στην ανατολική Μεσόγειο να επιδείξουν προσοχή τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της επικείμενης σύρραξης στη Συρία.
Η Ρωσία, μέσω του πρέσβη της στο Λίβανο, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι, θα καταρριφθεί οποιοσδήποτε πύραυλος εκτοξευτεί από την Αμερική στη Συρία και επιπλέον, θα χτυπηθεί το σημείο από όπου εκτοξεύτηκε ο πύραυλος.
Την ίδια ώρα, το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman» ταξιδεύει προς τη Μεσόγειο με ακόμα επτά πολεμικά πλοία και προορισμό τα ανοιχτά της Συρίας, όπου βρίσκεται ήδη το αντιτορπιλικό «USS Donald Cook». Τα αντιτορπιλικά «USS Arleigh Burke», «USS Bulkeley», «USS Forrest Sherman» και «USS Farragut» θα συνοδεύουν το αντιτορπιλικό, όπως και το καταδρομικό «USS Normandy».
Παράλληλα σε αυτό τον στόλο θα προστεθούν τα αντιτορπιλικά «USS The Sullivans» και «USS Jason Dunham». Συνολικά, σε αυτά τα πολεμικά σκάφη επιβαίνουν 6.000 ναύτες, ενώ μαζί με τα αμερικανικά θα είναι και η γερμανική φρεγάτα «FGS Hessen», στο πρώτο μισό της αποστολής τους.
Η αποστολή αυτή θα περιλαμβάνει «επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας και προσπάθειες συνεργασίας με συμμάχους και εταίρους», θα παράσχει «την ικανότητα αντιμετώπισης κρίσεων και θα ενισχύσει τη συνεργασία στην ασφάλεια, ενώ θα προωθήσει τη ναυτική παρουσία» στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.
Το «Harry S. Truman» θα αντικαταστήσει το αεροπλανοφόρο «USS Theodore Roosevelt» και τον στόλο που το συνοδεύει, που ολοκλήρωσε την τετράμηνη αποστολή του στη Μέση Ανατολή, τον προηγούμενο μήνα.
Στη Γαλλία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε χθες ότι «ο Πρόεδρος Μακρόν θα αναλάβει δράση, αν διαπιστωθεί ότι η κυβέρνηση Άσαντ πέρασε την ‘κόκκινη γραμμή’», δηλαδή αν έκανε χρήση χημικών στην Ντούμα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Τερέζα Μέι, η οποία επικοινώνησε με τους δύο ηγέτες, με τους οποίους «συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να απαντήσει για να διατηρήσει την απαγόρευση χρήσης χημικών όπλων παγκοσμίως».
Η Μόσχα έχει ήδη απευθύνει έκκληση να μη γίνει η επέμβαση στη Συρία, ενώ επιμένει ότι η χρήση χημικών όπλων δεν έγινε, αλλά πρόκειται για προβοκάτσια με στόχο την ενοχοποίηση του καθεστώτος Άσαντ.
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε την Άγκυρα να παραδώσει στο συριακό καθεστώς τον κουρδικό θύλακα της πόλης Αφρίν, όπου επιχειρεί η Τουρκία εδώ και μήνες, όμως ο Ερντογάν απάντησε ότι η χώρα του θα αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσουν τα στρατεύματά της από τη βόρεια Συρία.
Χωρίς απόφαση για δράση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απέρριψε την Τρίτη, ελλείψει ικανού αριθμού ψήφων για την έγκρισή του, σχέδιο απόφασης που προτάθηκε από τη Ρωσία και τασσόταν υπέρ της διενέργειας έρευνας στη Ντούμα, στη Συρία, από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) για την επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα στον τελευταίο θύλακα των ανταρτών στην Ανατολική Γούτα το Σάββατο, αφού προηγουμένως η Ρωσία είχε ασκήσει βέτο στην αμερικανική πρόταση στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας.
Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά (Ρωσία και Βολιβία), ενώ η Κίνα απείχε από τη ψηφοφορία.
Το κείμενο της Ρωσίας δεν υπερψήφισαν παρά πέντε κράτη μέλη του ΣΑ. Τέσσερις χώρες το καταψήφισαν, ενώ έξι απείχαν.
Για να εγκριθεί οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης, πρέπει να λάβει εννέα ψήφους και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο). Βέτο μπορεί να ασκηθεί μόνο στην περίπτωση που ένα σχέδιο συγκεντρώσει εννέα ή περισσότερες ψήφους.
Ο ΟΑΧΟ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι στελέχη του θα ταξιδέψουν στη Ντούμα για να διενεργήσουν έρευνα όσον αφορά την επίθεση η οποία φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα και έχει καταγγελθεί πως στοίχισε τη ζωή σε έως και 60 ανθρώπους.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να «απόσχει» από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης που πιθανόν σχεδιάζει εναντίον της Συρίας εξαιτίας μιας επίθεσης που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα, η ευθύνη για την οποία προσάπτεται από την Ουάσιγκτον στη Δαμασκό.