Έκλεψαν έργο Έλληνα γλύπτη από την Βουλή της Γαλλίας
«Φτερά» έκαναν τέσσερα έργα τέχνης από το γαλλικό Κοινοβούλιο, ένα εκ των οποίων του διεθνούς Έλληνα γλύπτη (από τους ελάχιστους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες με παγκόσμια αναγνώριση), Takis, όπως αναφέρει ο Guardian.
Ο λόγος για έργο του Takis (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τάκη Βασιλάκη) που ανήκει στο γαλλικό Εθνικό Contemporary Art Fund της Γαλλίας. Εκλάπησαν επίσης πίνακες από τους Γάλλους μοντερνιστές καλλιτέχνες Hervé Télémaque, Richard Texier και μια γκραβούρα αγνώστου καλλιτέχνη.
Η γαλλική Αστυνομία διεξάγει έρευνες για να βρεθεί επί των ιχνών των όσων έκλεψαν αυτά τα τέσσερα έργα, γεγονός που έχει διαπιστωθεί από το τέλος του περασμένου χρόνου.
Από το γραφείο του προέδρου του Κοινοβουλίου επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ της εφημερίδας Canard Enchainé που ανέφερε ότι τα έργα βρίσκονταν κρεμασμένα σε τοίχους γραφείων του Κοινοβουλίου όταν αφαιρέθηκαν. Οι έρευνες που συνεχίζονται ως σήμερα δεν έχουν φέρει στο φως στοιχεία που θα βοηθήσουν στη σύλληψη των δραστών, ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπός του προέδρου.
Την υπόθεση έχει αναλάβει ειδική αστυνομική ομάδα του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, Banditry Repression Brigade.
Ποιος είναι ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης Takis
Γεννήθηκε στις 25/10 του 1925 στην Αθήνα. Ήταν το έκτο παιδί μίας οικογένειας με εφτά παιδιά. Αν και οι γονείς του υπήρξαν ευκατάστατοι με την καταστροφή της Σμύρνης ο πατέρας του, ο οποίος ήταν κτηματίας, έπεσε έξω με αποτέλεσμα η οικογένεια να δοκιμαστεί σκληρά από τη φτώχεια. Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια συμπίπτουν με τη δικτατορία του Μεταξά και τη Γερμανική κατοχή, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε ηγετικό στέλεχος της ΕΠΟΝ, γεγονός που είχε ως συνέπεια την καταδίκη του σε εξάμηνη φυλάκιση.
Υπήρξε αυτοδίδακτος εκ πεποιθήσεως, και με έρευνα, μελέτη και πειραματισμούς κατάφερε να αποτελέσει έναν από τους ανανεωτές της γλυπτικής βασίζοντας την καλλιτεχνική του έκφραση και δημιουργικότητα στη λειτουργική χρήση των φυσικών νόμων. Το φως, αλλά και η κίνηση σε κάθε της μορφή -μηχανική, ηλεκτρομηχανική, θερμική, μαγνητική, υδροδυναμική - είναι στοιχεία που αποτελούν βασικούς πυρήνες του έργου του.
Η αυτοβιογραφία του Τάκι έχει εκδοθεί δύο φορές. Η πρώτη φορά ήταν στο Παρίσι το 1961 από τον εκδοτικό οίκο Julliard με τίτλο "Estafilades". Στα ελληνικά εκδόθηκε το 2005 από τις εκδόσεις Φερενίκη με τίτλο "Takis"