LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΓενικάΔημοσίευση: 05 Φεβρουαρίου 2018 20:10

Τον γύρο του κόσμου έκανε το συλλαλητήριο για την Μακεδονία

Στα ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι ήταν η μεγαλύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα.

Με εκτενή δημοσιεύματα και αναλύσεις κάλυψαν τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου το συλλαλητήριο της Αθήνας.

Για μια συγκέντρωση που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτές κατά της λιτότητας, έκανε λόγο το πρακτορείο Reuters.

Το Associated Press στέκεται ιδιαίτερα στην κόντρα που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή το συλλαλητήριο.

Οι Times της Νέας Υόρκης αναφέρουν πως η προοπτική συμβιβασμών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι για πολλούς Έλληνες «η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, μετά από χρόνια υποταγής στους ξένους πιστώτες».

Το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζει τον “πονοκέφαλο” του Αλέξη Τσίπρα, που «θέλει να πείσει τους επενδυτές ότι οι μέρες της πολιτικής αναταραχής έχουν παρέλθει».

Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα δημοσιεύματα:

ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Bloomberg

Χιλιάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για να απαιτήσουν την τήρηση σκληρής γραμμής στο ζήτημα της ονομασίας με την “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ανεβάζοντας τον πήχη για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που θέλει να πείσει τους επενδυτές ότι οι μέρες της πολιτικής αναταραχής έχουν παρέλθει.

Τα πράγματα περιπλέκονται επειδή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Τσίπρα στηρίζεται στο εθνικιστικό κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε λύση που θα περιέχει την λέξη Μακεδονία.

«Οι διαδηλώσεις θα δημιουργήσουν οπωσδήποτε προβλήματα στις διαπραγματεύσεις. Όμως ο Τσίπρας οφείλει να προχωρήσει επειδή οι ΑΝΕΛ έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος της θητείας της», είπε ο Ν. Μουζέλης, επίτιμος καθηγητής στο  London School of Economics.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν εγκρίνει συμβιβασμούς σχετικά με την λέξη “Μακεδονία”, το συλλαλητήριο της Κυριακής έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα του Τσίπρα, αφού μετά την υποταγή του στις απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών η δημοτικότητά του έχει μειωθεί.

«Προφανώς η Κυβέρνηση δεν ανέμενε αυτή την αντίδραση τόσο από τον λαό, όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας, Λ. Κουσούλης.

Παρά το γεγονός πως η ΝΔ έχει αποδεχθεί ότι η χρήση της λέξης “Μακεδονία” είναι αναπόφευκτη, αρνήθηκε να υποστηρίξει τον Τσίπρα σε αυτό τον γύρο των συνομιλιών. Η διένεξη ακουμπά ευαίσθητη χορδή των Ελλήνων και ο Τσίπρας, όπως οι περισσότεροι Έλληνες Πρωθυπουργοί πριν από αυτόν, αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, για να ανοίξει ο δρόμος της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Επωφελούμενη του κλίματος δυσαρέσκειας, η ΝΔ είναι μάλλον απίθανο να προσφέρει στο Τσίπρα την υποστήριξή της για έναν συμβιβασμό. Αν το σχέδιο επίλυσης έρθει στο κοινοβούλιο και οι ΑΝΕΛ αρνηθούν να υπερψηφίσουν, «τότε ίσως η Κυβέρνηση να μην έχει άλλη επιλογή από του να προσφύγει στις κάλπες», είπε ο Κουσούλης. Ο πρωθυπουργός ίσως να υπολογίζει στην υποστήριξη μικρότερων κεντροαριστερών κομμάτων, που αρκεί για να τον διασώσει.

Το ελληνικό βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξασθενεί διαρκώς, εκτιμά ο Μουζέλης. «Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θέλουν την άμεση επίλυση της διένεξης για γεωπολιτικούς λόγους που δημιουργεί η ρωσική παρουσία στα Βαλκάνια».

ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Reuters

Εκατοντάδες χιλιάδων Ελλήνων διαδήλωσαν στην Αθήνα κατά της χρήσης του όρου “Μακεδονία” σε οποιαδήποτε συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Το κέντρο της πρωτεύουσας μετατράπηκε σε θάλασσα από ανθρώπους που ανέμιζαν γαλανόλευκες σημαίες, σε μια συγκέντρωση που σύμφωνα με εκτιμήσεις ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών, πολύ μεγαλύτερη των συγκεντρώσεων κατά της λιτότητας.

Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει έντονα συναισθήματα στους Έλληνες που θεωρούν την αρχαία Μακεδονία αναπόσπαστο τμήμα της πατρίδας τους και της κληρονομιάς τους.

Οι συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος ήρθαν σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή καθώς η χώρα προσπαθεί να βγει από την χειρότερη κρίση της και να ανακτήσει την κυριαρχία της οικονομικής της πολιτικής.

Ο παγκόσμια γνωστός μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, μιλώντας στο συλλαλητήριο, είπε ότι η 8ετής κρίση δεν έσβησε την ελληνική ιστορία από το μυαλό του λαού.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και κοινή χρήση έναντι όλων. Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο έδειξαν πως η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αντίθετη με την χρήση της λέξης “Μακεδονία”.

Το ζήτημα έχει επίσης προκαλέσει εντάσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

New York Times

Πάνω από 100.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα στην μεγαλύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας των τελευταίων δεκαετιών κατά της χρήσης της λέξης “Μακεδονία” στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

Το συλλαλητήριο ήταν μεγαλύτερο ακόμη και από τις συγκεντρώσεις κατά των μνημονίων, ωστόσο υπολειπόταν κατά πολύ του ενός εκατομμυρίου συμμετεχόντων που ανέφεραν οι διοργανωτές.

Φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν διεγείρει το πατριωτικό συναίσθημα, αλλά και έχουν αναζωπυρώσει εντάσεις εκ μέρους και των δύο πλευρών. Όπως εκτιμούν αναλυτές, η προοπτική συμβιβασμών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι για κάποιους Έλληνες η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, μετά από χρόνια υποταγής στους διεθνείς πιστωτές.

Αυτόν ακριβώς τον πατριωτισμό διέγειρε ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης με την ομιλία του στο συλλαλητήριο, έξω από την Βουλή. Οι διαδηλωτές έφθασαν στην Αθήνα από όλη τη χώρα. Πολιτικοί της δεξιάς και ιερείς συμμετείχαν, μέσα σε μια θάλασσα ελληνικών σημαιών.

Οι συνομιλίες έχουν προκαλέσει, μεταξύ άλλων, και τριγμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Υπουργός Άμυνας και ηγέτης των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, επιμένει να μην υπάρχει η λέξη “Μακεδονία” στην ονομασία της γειτονικής χώρας. Η πανίσχυρη Εκκλησία της Ελλάδος είναι επίσης αντίθετη.

Έστω και αν οι δύο χώρες φθάσουν σε έναν συμβιβασμό, αξιωματούχοι της ΠΓΔΜ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι επιθυμούν να φέρουν την συμφωνία σε δημοψήφισμα. Εφόσον γίνει αυτό, τότε στην Ελλάδα θα ασκηθούν πιέσεις για αντίστοιχο δημοψήφισμα, με πιθανότερη έκβαση το αδιέξοδο.

ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

CNN

Πάνω από 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Αθήνα εκφράζοντας την οργή τους για κάθε συμβιβασμό που θα περιέχει την λέξη “Μακεδονία” στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

Οι συμμετέχοντες έφθασαν στην πρωτεύουσα από όλη την Ελλάδα, ανεμίζοντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα.

Οι ηγέτες των δύο χωρών έχουν δηλώσει ότι έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος και υπάρχουν ενδείξεις πως η ονομασία θα είναι σύνθετη με γεωγραφικό ή χρονολογικό προσδιορισμό, πάντα με χρήση της λέξης “Μακεδονία”. Εξαιτίας των αντιρρήσεων της Ελλάδας η “Μακεδονία” έγινε δεκτή στον ΟΗΕ με την ονομασία ΠΓΔΜ. Επίσης η Ελλάδα, μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, έχει επανειλημμένα ακυρώσει τις φιλοδοξίες της γείτονας χώρας να ενταχθεί.

ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 

Associated Press / Washington Post

Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα ήρθαν στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν κατά οποιουδήποτε συμβιβασμού στην χρήση της λέξης “Μακεδονία” για την ονομασία της γειτονικής ΠΓΔΜ. Η Αστυνομία εκτίμησε ότι συμμετείχαν 140.000, ενώ οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 1,5 εκατομμύριο.

Στα Σκόπια, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε άγνοια σχετικά με ενδεχόμενη αντίδραση στο συλλαλητήριο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπήρξε απαξιωτικός για το γεγονός. «Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμφωνεί πως τα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής δεν μπορούν να λυθούν μέσα από τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία». Ο Τσίπρας εκμεταλλεύθηκε την περίσταση για να επιτεθεί στον Κ. Μητσοτάκη και στον Α. Σαμαρά, λέγοντας ότι προσπάθησαν να αντλήσουν οφέλη από το συλλαλητήριο και να συγκαλύψουν τις μεταξύ τους διαφορές.

Ο 92χρονος συνθέτης και πρώην Υπουργός, Μίκης Θεοδωράκης, κύριος ομιλητής του συλλαλητηρίου, επανέλαβε τον αμφιλεγόμενο ισχυρισμό ότι η γειτονική χώρα έχει επεκτατικές βλέψεις στην Ελλάδα και ζήτησε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Το πρώτο ATM σολομού στον κόσμο!23:59Ηλεκτρονικό κομποσχοίνι…στο Βατικανό (βίντεο)23:48Νεάντερταλ στην Νάξο πριν από 200000 χρόνια (εικόνες)23:37“Γυναίκα χωρίς όνομα”: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)23:24Γιος συζυγοκτόνου Μεσσηνίας στον ΑΝΤ1: Ο πατέρας μου απειλούσε τη ζωή της (βίντεο)23:11Πανελλαδικές κινητοποιήσεις αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ22:58“Πέτα τη φριτέζα”: Στα άκρα οι σχέσεις στην Λαγουδέρα (εικόνες) 22:45Γιγαντώνεται το κίνημα των Vegan στην Ελλάδα (βίντεο)22:32Γκολ και θέαμα στο Αγρίνιο22:19Μητσοτάκης: πιστεύουμε σε έναν πολιτισμό, φορέα ανάπτυξης οικονομικής και κοινωνικής22:07Μάχες αστυνομικών – διαδηλωτών στη Βαρκελώνη (εικόνες)21:53Πυροβόλησε τον αδελφό του και εξαφανίστηκε (εικόνες)21:40“Καθάρισε” με Σουντανί ο Ολυμπιακός 21:29Κουφάρι φάλαινας βρέθηκε στον Τάμεση (βίντεο)21:16Ξενάγηση στο μουσείο άρτου της Αμφίκλειας (βίντεο)21:02Παυλόπουλος: είμαστε θεματοφύλακες της ειρήνης και του αγώνα για την ελευθερία20:49“Μάστιγα” η νευρική ανορεξία (βίντεο)20:38Καθηγήτρια αφοπλίζει μαθητή αγκαλιάζοντάς τον (βίντεο)20:25“Ενώπιος Ενωπίω” ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με τον Νίκο Χατζηνικολάου20:12Λαμπεροί καλεσμένοι στο “Thrive” (εικόνες)19:59
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο