“Ιστορικής σημασίας” η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα
«Ιστορικής σημασίας» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, η πρώτη που πραγματοποιείται έπειτα από 65 χρόνια. Ο Καλίν, πάντως, φρόντισε να υποδαυλίσει την επίσκεψημ αναφερόμενος σε "Τούρκους μουσουλμάνους" στη Δυτική Θράκη.
Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Έλληνα προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου, θα επισκεφθεί πρώτα την Αθήνα και μετά την Κομοτηνή. Όπως είπε, θα συζητηθούν θέματα όπως της οικονομίας, της ενέργειας, της ασφάλειας, της συγκοινωνίας, του τουρισμού και του πολιτισμού.
Πρόσθεσε ότι έπειτα από τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. «Ειδικά με την Ελλάδα έχουμε πολύ βαθιές ιστορικές σχέσεις σε κάθε επίπεδο, σε ανθρωπιστικό, πολιτιστικό, πολιτικό, οικονομικό. Αυτή η επίσκεψη επιθυμούμε να αποτελέσει αφορμή για να αναπτυχθούν και να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μας».
Επεσήμανε, επίσης, πως προκαλεί ικανοποίηση η στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, συμπληρώνοντας ότι αυτό και παρόμοια θέματα θα συζητηθούν στην Αθήνα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη..
Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι την Παρασκευή στη Δυτική Θράκη ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με τη “μειονότητα των Τούρκων Μουσουλμάνων”, όπως αποκάλεσε την μουσουλμανική μειονότητα, υπενθυμίζοντας ότι το 2005 ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πραγματοποιήσει και πάλι επίσκεψη στη Δυτική Θράκη.
Ανέφερε ακόμη ότι έπειτα από την συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, η Τουρκία και η Ελλάδα είναι οι δύο χώρες που ανέλαβαν τη μεγαλύτερη ευθύνη στο θέμα της επίλυσης του προσφυγικού προβλήματος.
«Εμείς ανταποκριθήκαμε δεόντως σε όλες μας τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ε.Ε., αλλά δυστυχώς η Ε.Ε., όπως γνωρίζει η κοινή γνώμη, δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της ούτε στο θέμα των οικονομικών παροχών, ούτε στο θέμα της συμπερίληψης των Τούρκων πολιτών στην βίζα του Σένγκεν, ούτε και στο θέμα του ανοίγματος νέων κεφαλαίων. Αυτό θέλω να το υπενθυμίσω ξανά με αυτή την αφορμή», είπε ο Καλίν.