Παγκόσμια ανησυχία μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα (βίντεο)
Η Βόρεια Κορέα—χώρα που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο—δοκίμασε με επιτυχία έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) νέου τύπου, τον Hwasong-15, με δραστικό βεληνεκές το οποίο επιτρέπει στην Πιονγκγιάνγκ να «πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας.
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε επιτυχή τη δοκιμή του Hwasong-15, κατά την ίδια πηγή.
Με αυτή την δοκιμή η Βόρεια Κορέα πέτυχε τον «στόχο» της, δηλαδή να γίνει πυρηνική δύναμη, ανέφερε η ανακοίνωση που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση.
Ο νέος πύραυλος, ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα, διένυσε 950 χιλιόμετρα τα 53 λεπτά της πτήσης του, διευκρινίστηκε.
Τραμπ: Θα το τακτοποιήσουμε
«Θα το τακτοποιήσουμε» ήταν η πρώτη αντίδραση του Αμερικανού Προέδρο, στην οποία τονίστηκε ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας δεν αλλάζει. Μία εβδομάδα πριν, η Ουάσιγκτον είχε συμπεριλάβει τη χώρα στον κατάλογο με τα κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επίσης επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, κατά την οποία συμφώνησαν να ενισχύσουν την αντίδρασή τους απέναντι στα προγράμματα της Βόρειας Κορέας και να προτρέψουν την Κίνα να κάνει περισσότερα.
Οι διπλωματικές επιλογές «παραμένουν στο τραπέζι, προς το παρόν», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, καλώντας παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να λάβει νέα μέτρα σε βάρος της Βόρειας Κορέας, ενώ ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις σημείωσε ότι ο πύραυλος έφθασε ψηλότερα από ποτέ και αντιπροσωπεύει «μια απειλή για όλον τον κόσμο».
Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας προχωρά ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, μετά από απαίτηση της Ουάσιγκτον, του Τόκιο και της Σεούλ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ήδη υιοθετήσει το καλοκαίρι δύο νέους γύρους σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά τις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και ενός πυρηνικού όπλου στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ αψηφώντας αποφάσεις του. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι θέλει να αποφασιστούν «νέα μέτρα», συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης «του δικαιώματος να απαγορεύονται οι μεταφορές αγαθών διά θαλάσσης προς και από τη Βόρεια Κορέα».