“Καμπανάκι” ΗΠΑ σε Τουρκία για το ΝΑΤΟ
Ενέργειες για να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση και οι δυνητικές απειλές σε Ελλάδα, Τουρκία και Γερμανία ζήτησε ο Αμερικανός Yπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, μιλώντας χθες στη δεξαμενή σκέψης Wilson Center σε εκδήλωση με τίτλο "The U.S. And Europe: Strengthening Western Alliances" όπου αναφέρθηκε στη σχέση ΗΠΑ – Ευρώπης. Παράλληλα κάλεσε την Άγκυρα να βάλει σε “υψηλότερη προτεραιότητα” τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφερόμενος στις σύγχρονες απειλές, σημείωσε, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας ότι, χώρες όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και η Γερμανία έχουν βιώσει τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες που μπορεί να έχει η μεταναστευτική κρίση και συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες για να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση και οι δυνητικές απειλές που προκύπτουν από τους μη καταγεγραμμένους μετανάστες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία μπορούν να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες παγκόσμιες απειλές και επισήμανε ότι μέσω της μαζικής μετανάστευσης από την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική η Ευρώπη έχει βιώσει αυτές τις απειλές.
Σε τοποθέτηση του για την Τουρκία, ο Τίλερσον σημείωσε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. “Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει το Ιράν λόγω γεωγραφικής εγγύτητας και πολιτιστικών δεσμών. Ζητούμε, όμως, από την Τουρκία, ως σύμμαχο του ΝΑΤΟ, να δώσει προτεραιότητα στην κοινή υπεράσπιση των συμμάχων της. Το Ιράν και η Ρωσία δεν μπορούν να προσφέρουν στους Τούρκους τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η ένταξη στην κοινότητα της Δύσης” είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
Αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης ο Ρ. Τίλερσον είπε ότι έχουν θεμελιωθεί στις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και έχουν δοκιμαστεί και επιβιώσει από συνθήκες όπως ο ναζισμός, ο κομμουνισμός και οι εθνοτικές συγκρούσεις. Και οι δυο πλευρές έχουν δεσμευθεί για μια διαρκή σχέση που θα οδηγήσει σε περισσότερη ισχύ, σε ευημερία και ασφάλεια.
Η στρατηγική σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης ενισχύει την ασφάλεια και χρειάζεται να αναπροσαρμοστεί ώστε να πολεμήσει της ηλεκτρονικές απειλές και την τρομοκρατία. Ο Τίλερσον ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ είναι καίριας σημασίας και όλα τα μέλη του πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Μεταξύ αυτών είναι και η συνεισφορά του 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες καθώς και η ετοιμότητα για ενεργοποίηση του άρθρου 5 αν κάποιο μέλος δεχτεί επίθεση. Ο Αμερικανός Υπουργός σημείωσε επίσης ότι υπάρχει συνεργασία και κοινή γραμμή των ΗΠΑ με την Ευρώπη σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως είναι η Συρία, το Ιράν και η Β. Κορέα.
Αναφερόμενος στη Ρωσία, σχολίασε την επιθετικότητα της τόσο σχετικά με την Ουκρανία όσο και σχετικά με την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αναγνωρίζουν αυτή τη Ρωσική απειλή. Σημείωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί να αποκτήσει μια μετα-σοβιετική κυριαρχία στον κόσμο και να καταστρέψει τις υφιστάμενες συμμαχίες κρατών μέσα από κυβερνο-επιθέσεις, εκστρατείες παραπληροφόρησης και ενεργειακές πιέσεις. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να αποτελέσει η Ρωσία μέλος της διεθνούς κοινότητας αλλά η ίδια θα πρέπει να γίνει αξιόπιστος συνομιλητής.
Για το θέμα της ενέργειας, ο Τίλερσον σημείωσε ότι τα αποθέματα ενέργειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολιτικό όπλο καθώς η ενεργειακή ασφάλεια είναι καίριας σημασίας. Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ενεργειακή διαφοροποίηση στην Ευρώπη και υποστηρίζουν project όπως αυτά που πραγματοποιούνται στην Κροατία και την Πολώνια, καθώς και τον αγωγό μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ενώ αντίθετα θεωρούν ότι ο Nordstream 2 δεν είναι μια σοφή επιλογή.
Ο Αμερικανός YΠΕΞ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ σέβονται την ανεξαρτησία των ευρωπαϊκών χωρών και δεν έχουν σκοπό να επιβάλλουν τις απόψεις τους αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Επισήμανε ότι μετά το Brexit οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την ειδική σχέση τους με τη Βρετανία αλλά θα συνεχίσουν και την ειδική σχέση με την ΕΕ και κάλεσε για σύντομες και σαφείς διαδικασίες προς το Brexit.