Αυστηρό μήνυμα του Βασιλιά Φελίπε προς την “ανεξάρτητη” Καταλονία
Μήνυμα προς την Καταλονία, ο ηγέτης της οποίας προανήγγειλε ότι θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της, έστειλε σε διάγγελμά του ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε, δύο μέρες μετά το δημοψήφισμα για την απόσχιση της ισπανικής περιφέρειας, το οποίο είχε εκ των προτέρων κριθεί αντισυνταγματικό.
Ο Φίλιππος διεμήνυσε ότι, το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει τη συνταγματική τάξη στην Καταλονία, κατηγορώντας τον πρόεδρο της καταλονικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζντεμόν ότι «καταπάτησε επανειλημμένα και εσκεμμένα» το Σύνταγμα και «έθεσε σε κίνδυνο τη σταθερότητα» της Καταλονίας και όλης της Ισπανίας.
Είναι «ευθύνη των νόμιμων κρατικών αρχών να εγγυηθούν τη συνταγματική τάξη», είπε σε ένα πρωτοφανούς αυστηρότητας μήνυμά του ο Βασιλιάς, ο οποίος φάνηκε να ανοίγει τον δρόμο για τη λήψη νέων μέτρων από την κυβέρνηση του Ραχόι εναντίον των αυτονομιστών ηγετών.
Ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος δεν αντέδρασε την ομιλία του μονάρχη, ενδέχεται να επικαλεστεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, πάντως επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αποσπάσει τον έλεγχο των θεσμών οποιασδήποτε περιοχής καταφέρνει «σοβαρό πλήγμα στο γενικό συμφέρον του κράτους».
Πιθανή σύλληψη
Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας δεν είχε αποκλείσει, σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα, τη σύλληψη του Κάρλες Πουτζντεμόν.
Αλλά αυτό μπορεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, θα μπορεί να προκηρυχθεί εντός 48 ωρών μονομερώς η ανεξαρτησία της περιοχής από το τοπικό κοινοβούλιο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC χθες και θα μεταδοθεί σήμερα, ο πρόεδρος της Καταλονίας διαβεβαίωσε ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας πιθανόν «στα τέλη της εβδομάδας».
«Θα ανακηρύξουμε την ανεξαρτησία 48 ώρες αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση όλων των αποτελεσμάτων» του δημοψηφίσματος, επανέλαβε ο Πουτζντεμόν.
Ο ίδιος είχε ζητήσει—ανεπιτυχώς—να υπάρξει μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διένεξη με τη Μαδρίτη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει για την κρίση σε μια κατεπείγουσα συνεδρίασή του σήμερα. Σε ένα πρώτο μήνυμα, ωστόσο, που εστάλη από τις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίστηκε ότι, το δημοψήφισμα της Καταλονίας είναι παράνομο, ενώ σε μήνυμα που εστάλη προς τη Μαδρίτη, τονίστηκε ότι «η βία δεν είναι εργαλείο πολιτικού διαλόγου». Παράλληλα, σημειώθηκε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Μαριάνο Ραχόι.
Οι εικόνες από τις βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας για να κλείσουν εκλογικά κέντρα, που είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν 92 άνθρωποι, έκαναν τον γύρο του πλανήτη και προκάλεσαν την αγανάκτηση των πάντων στην Καταλονία.
Με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα, το «ναι» στην ανεξαρτησία συγκέντρωσε το 90% των ψήφων των 2,26 εκατομμυρίων Καταλανών που πήραν μέρος σε αυτή τη διαδικασία δίχως εκλογικούς καταλόγους, δίχως παρατηρητές και δίχως ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή, αφού η Μαδρίτη έσπευσε να πάρει μέτρα που εμπόδισαν τις καταλανικές αρχές να έχουν τέτοιες εγγυήσεις.
Η ομιλία του Φελίπε του έκτου, νωρίς το βράδυ, ακολούθησε μια ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων σε όλη την Καταλονία εναντίον της αστυνομικής βίας. Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν: «Έξω οι δυνάμεις κατοχής!» και «οι δρόμοι θα είναι πάντα δικοί μας».
Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, στις διαδηλώσεις στην καταλανική μητρόπολη συμμετείχαν περίπου 700.000 άνθρωποι.
Το λιμάνι παρέλυσε, όπως και η μεγάλη αγορά τροφίμων και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Δεν υπήρξαν πάντως προβλήματα στην κίνηση των αεροπλάνων ή των τρένων. Οι περισσότερες τράπεζες λειτούργησαν επίσης κανονικά.