“Τύμπανα πολέμου” από ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση και διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί «μια ευρεία σύγκρουση» στη χερσόνησο.
«Τα προβλήματα της περιοχής δεν θα πρέπει να διευθετηθούν παρά μέσω του άμεσου διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, χωρίς κανέναν όρο», ανέφερε ο Πούτιν σε ανακοίνωσή του ενόψει της συνόδου των BRICS από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου στην Κίνα.
«Οι προκλήσεις, η πίεση και η στρατιωτική και προσβλητική ρητορική αποτελούν αδιέξοδο», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η ελπίδα πως «μόνο η άσκηση πίεσης θα σταματήσει το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ είναι μάταιη και λανθασμένη».
Ο Πούτιν εκτίμησε επίσης ότι η κορεατική χερσόνησος βρίσκεται αυτή την περίοδο «στα πρόθυρα μιας ευρείας σύγκρουσης», ενώ ζήτησε για μια ακόμη φορά να υποστηριχθεί ο οδικός χάρτης που έχουν προτείνει η Ρωσία και η Κίνα για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Μόσχα και Πεκίνο έχουν προτείνει πολλές φορές την επιβολή διπλού «μορατόριουμ»: την ταυτόχρονη αναστολή των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα από τη μία πλευρά και των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας από την άλλη.
Μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εξαπολύσει «πυρ και οργή» εναντίον της Βόρειας Κορέας και την εκτόξευση την Τρίτη ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, η ένταση έχει κλιμακωθεί ξανά στην κορεατική χερσόνησο.
Κλιμακώνεται η ένταση
Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις τόνισε χθες ότι ακολουθεί την ίδια γραμμή με τον πρόεδρο Τραμπ στο θέμα της Βόρειας Κορέας.
Ο Μάτις είχε επισημάνει την Τετάρτη ότι μια διπλωματική λύση είναι ακόμη πιθανή, αφού ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα «δεν είναι λύση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο άνδρες έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα.
«”Διπλωματική” μπορεί να σημαίνει οικονομικές κυρώσεις, κυρώσεις του ΟΗΕ, δεν είναι μόνο συνομιλίες. Δεν αντέκρουσα τον πρόεδρο. Δεν μιλάμε με τους Βορειοκορεάτες προς το παρόν», εξήγησε ο Μάτις.
Τον "κώδωνα του κινδύνου" κρούει ο Λε Ντριάν
Από την πλευρά της Γαλλίας, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εκτίμησε σήμερα ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να έχει «σε μερικούς μήνες την ικανότητα να πλήξει με πυρηνικά όπλα τις ΗΠΑ, ακόμη και την Ευρώπη».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο Λε Ντριάν τόνισε ότι πρέπει να ανησυχούμε για τη Βόρεια Κορέα, καθώς «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».
«Βλέπουμε ότι η Βόρεια Κορέα έχει θέσει ως στόχο της να αποκτήσει αύριο πυραύλους που θα μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Σε μερικούς μήνες αυτό θα είναι πραγματικότητα και εκείνη τη στιγμή, όταν θα έχει τα μέσα για να πλήξει με πυρηνικά όπλα τις ΗΠΑ, ή ακόμη και την Ευρώπη, και τουλάχιστον την Ιαπωνία και την Κίνα, η κατάσταση θα είναι εκρηκτική», γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Επίδειξη ισχύος από τις ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, δύο ημέρες μετά την εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία, ΗΠΑ και Νότια Κορέα φρόντισαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα με αποδέκτη τον Κιμ Γιονγκ Ουν, πραγματοποιώντας κοινή αεροπορική άσκηση στην κορεατική χερσόνησο.
Δύο υπερηχητικά βομβαρδιστικά Β-1Β και τέσσερα μαχητικά F-35B της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με τέσσερα νοτιοκορεατικά F-15, έπληξαν στόχους σε οροσειρά, επιδεικνύοντας επιχειρησιακή ετοιμότητα σε ενδεχόμενη στρατιωτική κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της Βορείου Κορέας με τη Δύση.
Τα γιγαντιαία αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B απογειώθηκαν από τη νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ τα F-35B από αμερικανική βάση πεζοναυτών στην Ιαπωνία.