G20: Χάσμα με τις ΗΠΑ για το Κλίμα
Με εμφανές το χάος μεταξύ των ΗΠΑ και των υπόλοιπων χωρών της G20 ολοκληρώθηκε χθες η Σύνοδος των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη στο Αμβούργο, της Γερμανίας.
Στην τελική ανακοίνωση της Συνόδου φαίνονται οι υποχωρήσεις που έκαναν οι υπόλοιπες χώρες μπροστά στις ΗΠΑ, τόσο σε θέματα που αφορούν τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, όσο και στη συμφωνία του εμπορίου, με απώτερο σκοπό την παραμονή των ΗΠΑ στην G20.
Αναφορικά με το ζήτημα της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, επισημαίνεται η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, ενώ στην ανακοίνωση αναφέρεται ρητά πως η συμφωνία είναι «μη αναστρέψιμη».
«Εκεί που δεν υπάρχει ομοφωνία, η τελική ανακοίνωση υπογραμμίζει τις διαφωνίες», σχολίασε η Άγκελα Μέρκελ.
Λίγη ώρα αργότερα, η Τουρκία απειλώντας να μην επικυρώσει τη Συμφωνία για το Κλίμα, «έσπασε» το κοινό μέτωπο. «Μετά την απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ, η θέση μας πηγαίνει προς την κατεύθυνση της μη επικύρωσης (της Συμφωνίας) από το κοινοβούλιο», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι, όταν υπεγράφη η Συμφωνία του Παρισιού, η Γαλλία είχε υποσχεθεί στην Τουρκία οικονομικές αποζημιώσεις που δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.
Η G20 άναψε το πράσινο φως στις ΗΠΑ να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική, αναφέροντας στο κοινό ανακοινωθέν ότι οι άλλες χώρες του κόσμου θα βοηθήσουν την Αμερική «να έχει πρόσβαση και να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα».
Αν και διευκρινίζεται ότι τα ορυκτά καύσιμα θα χρησιμοποιούνται με πιο «καθαρό» τρόπο, πρόκειται για πολιτική που είναι αντίθετη με το στόχο του ΟΗΕ για μια οικονομία που δεν βασίζεται στον άνθρακα.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για «καλύτερο» συμβιβασμό στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν προανήγγειλε νέα Σύνοδο για το Κλίμα στη Γαλλία, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, δύο χρόνια μετά τη Συμφωνία του Παρισιού.
Αμοιβαίες υποχωρήσεις στο ελεύθερο εμπόριο
Στον τομέα του ελεύθερου εμπορίου ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την υπογραφή της G20 για καταδίκη του «προστατευτισμού» και οι υπόλοιπες 19 χώρες αναγνώρισαν – σε αντάλλαγμα – το δικαίωμα των χωρών που πέφτουν θύματα παράνομων εμπορικών πρακτικών να καταφεύγουν «σε νόμιμα μέσα για την υπεράσπιση του εμπορίου».
Ικανοποίηση στο θέμα του προστατευτισμού εκφράστηκε και από πλευράς Γαλλίας, με τον Μακρόν να δίνει «μάχη» για μια «Ευρώπη που προστατεύει», κυρίως απέναντι στην Κίνα.
«Αυτό αντιπροσωπεύει σωστά τη θέση που υπερασπιζόμαστε: τη μάχη κατά του προστατευτισμού και τη μάχη κατά του ντάμπινγκ. Είναι μια θέση που μας ταιριάζει», σχολίασε μια πηγή από τη γαλλική προεδρία.