LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΕυρώπηΔημοσίευση: 12 Ιουνίου 2017 19:16

Συντριπτική νίκη του κόμματος του Μακρόν

Το κόμμα του Μακρόν και το συμμαχό του κατέλαβαν με διαφορά την πρώτη θέση. Η ριζοσπαστική αριστερά πλήρωσε βαρύ το τίμημα της διάσπασης. Αποκλείσθηκε ο Μπενουά Αμόν.

Μακρόν - εκλογές - Γαλλία

Το προεδρικό κόμμα Republique en Marche του Εμανουέλ Μακρόν και το συμμαχό του MODEM κατέλαβαν με διαφορά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με 32,32% των ψήφων.

Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα στις 02:30 (ώρα Ελλάδας).

Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%.

Έτσι, ο σοσιαλιστής και πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς καθώς και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, προκρίνονται στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Αντίθετα, ο Μπενουά Αμόν, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) στις προεδρικές εκλογές αποκλείσθηκε από τον πρώτο γύρο.

Η  πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε πως «το καταστροφικό ποσοστό της αποχής πρέπει να θέσει το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας», υποστηρίζοντας πως αυτή η μεγάλη αποχή «τιμωρεί» το κόμμα της. Η Λεπέν ανακοίνωσε επίσης πως ήρθε «πρώτη με διαφορά» σ' αυτόν τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με σχεδόν 45% των ψήφων στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλαί, υπό της επευφημίες των οπαδών της που είχαν συγκεντρωθεί στο Ενέν-Μπομόν.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συνεχάρη τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τη «μεγάλη επιτυχία» του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές. «Τα ειλικρινή συγχαρητήριά μου στον Emmanuel Macron για τη μεγάλη επιτυχία του κόμματός του στον 1ο γύρο. Μια ψήφος υπέρ των μεταρρυθμίσεων», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

AP - ΓΑΛΛΙΑ - ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝ

Η ριζοσπαστική αριστερά πλήρωσε βαρύ τίμημα για τη διάσπασή της

Η ριζοσπαστική αριστερά πλήρωσε βαρύ τίμημα για τη διάσπασή της σημειώνοντας μια επίδοση πολύ κατώτερη από εκείνη του Ζαν-Λικ Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές.

Μολονότι ο Ζαν-Λικ Μελανσόν βρίσκεται σε καλη θέση για να κερδίσει στη Μασσαλία, όπου θα μονομαχήσει στον δεύτερο γύρο με την Κορίν Βερσινί του προεδρικού κόμματος Republique en Marche, η κατρακύλα της Ανυπότακτης Γαλλίας ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις θα θεωρηθεί ήττα του πρώην υποψηφίου για την προεδρία, του οποίου η στρατηγική μετά τις 23 Απριλίου μπέρδεψε πολλούς από τους ψηφοφόρους του.

Ορισμένοι μεταξύ αυτών δεν κατάλαβαν ούτε την άρνησή του να ζητήσει να ψηφιστεί ο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ούτε τις δραστικές προϋποθέσεις που έθετε στα άλλα κόμματα της αριστεράς πριν από οποιαδήποτε συμμαχία στις βουλευτικές εκλογές.

Όμως χθες το βράδυ, καθώς οι προβολές τού έδιναν περίπου 11% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, ο Μελανσόν έκανε λόγο για ένα «καλό αποτέλεσμα» λέγοντας πως «δεκάδες υποψήφιοι» του κόμματός του περνούν στον δεύτερο γύρο.

AP - Μακρόν - εκλογές - Γαλλία

Η δήμαρχος του Παρισιού καλεί σε κινητοποίηση

Η δήμαρχος του Παρισιοού Αν Ινταλγκό, που ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, κάλεσε σήμερα σε κινητοποίηση για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών ώστε να εκλεγούν «αυθεντικές σοσιαλδημοκρατικές, οικολογικές και ευρωπαϊκές φωνές».

«Στο πνεύμα της Πέμπτης Δημοκρατίας, οι Γάλλοι θέλησαν να δώσουν μια ισχυρή πλειοψηφία στον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν. Αυτό θα μεταφραστεί σε πολλούς βουλευτές που προέρχονται από το κίνημα En Marche», έγραψε η δήμαρχος του Παρισιού στον λογαριασμό της στο Facebook, κάνοντας λόγο για αποτελέσματα «ιδιαίτερα σκληρά για τους Ρεπουμπλικάνους και το Σοσιαλιστικό Κόμμα».

«Σε αυτό το πλαίσιο, μου φαίνεται πολύ σημαντικό να κινητοποιηθούμε στον δεύτερο γύρο προκειμένου αυθεντικές σοσιαλδημοκρατικές, οικολογικές και ευρωπαϊκές φωνές να είναι παρούσες στην Εθνοσυνέλευση», συνέχισε η Ινταλγκό.

«Το Παρίσι δεν ξεφεύγει από αυτό το κύμα (…) Λυπάμαι που πολλοί απερχόμενοι βουλευτές της Αριστεράς καθώς και της Δεξιάς, πιστοί και χρήσιμοι στους Παριζιάνους, πολύ αφοσιωμένοι στη θητεία τους, ήταν θύματα αυτών των ειδικών περιστάσεων», έγραψε η Αν Ινταλγκό.

Στην 16η περιφέρεια του Παρισιού, της οποίας ήταν βουλευτής από το 1997, ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο, δήλωσαν πολλές πηγές του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Γαλλικό Πρακτορείο προτού το επιβεβαιώσει στη συνέχεια και ο ίδιος.

AP - Μακρόν - εκλογές - Γαλλία - νίκη

Η αποχή ρεκόρ "φρένο" στη... «Μακρόν-μανία»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε την νίκη του από το πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, αλλά η αποχή ρεκόρ δεν επιτρέπει να μιλάμε για «Μακρόν-μανία».

«Ο Μακρόν Ολοταχώς για Συντριπτική πλειοψηφία» (Le Figaro), «Ο Μακρόν καθαρίζει το παιγνίδι» (L'Opinion), «L' OPA» (επιθετική εξαγορά, Liberation), οι κεντρικοί τίτλοι των εφημερίδων δεν αφήνουν περιθώριο για αμφιβολίες σχετικά με το χρώμα που θα έχει η Γαλλική Εθνοσυνέλευση την επόμενη Δευτέρα. «Βουλή Μπλέ Μακρόν», είναι ο τίτλος της L' Humanite.

«Ποιος να το πίστευε; Ποιος να τό 'λεγε; Ενα πολιτικό σχήμα που δεν υπήρχε εδώ και δύο χρόνια πορεύεται προς μία αναιδή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, συνταράζοντας ένα πολιτικό πεδίο που για πολύ καιρό θεωρούσαμε αμετακίνητο», σχολιάζει ο Πολ-Ανρί ντι Λεμπέρ στην εφημερίδα Le Figaro.

Με 32,32% των ψήφων και προβλέψεις για την εξασφάλιση 400 έως 455 εδρών στην 577μελή Γαλλική Εθνοσυνέλευση για τo προεδρικό κόμμα La Republique en Marche (LREM), «Ο Μακρόν μπορεί να καταλάβει όλες τις εξουσίες», γράφει ο Λοράν Ζοφρέν στην Libération.

Πρόκειται για την απόλυτη νίκη της στρατηγικής της ανανέωσης που υποσχέθηκε ο αρχηγός του κράτους», γράφει ο Λοράν Μποντέν της τοπικής εφηερίδας L'Alsace. Ομως οι σχολιαστές επισημαίνουν το γεγονός ότι η αποχή σε ποσοστό ρεκόρ εμποδίζει το συμπέρασμα της πλήρους προσχώρησης του εκλογιικού σώματος στο πρόγραμμα Μακρόν. «Ούτε το 24% του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, ούτε το 50% της χθεσινής αποχής δεν πρέπει να δώσουν την ψευδαίσθηση μίας Γαλλίας που βρίσκεται σε "Macron-mania" , γράφει η Νικολά Μπετού στην επιχειρηματική L'Opinion.

Τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την νύκτα φέρνουν το ποσοστό της αποχής στο 51,29% και για την κομμουνιστική L'Humanité, «η αποχή είναι ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης». «Για να κυβερνήσει κανείς πρέπει να υπολογίζει σε μία σαφή προσχώρηση στο πρόγραμμά του και να έχει μία αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο παρά στον δρόμο. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο», διαπιστώνει ο Μισέλ Ουρβοά στην Ouest-France, ενώ σύμφωνα με την Les Echos, «ο Εμανουέλ Μακρόν κινδυνεύει να εξασφαλίσει μία πληθωρική πλειοψηφία που θα είναι πολύπλοκο να χειρισθεί».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)Σήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ για την αεροπορική βάση που μπήκε στο "στόχαστρο". Τα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ υποβαθμίζουν την ισραηλινή επίθεση. Τι λέει η Τεχεράνη.

Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιοΣήμερα 14:05 | Ειδήσεις

Ο βασικός δρόμος που συνδέει το πολυπληθέστερο εμιράτο των ΗΑΕ, το Ντουμπάι, με το Αμπού Ντάμπι παραμένει εν μέρει κλειστός

OHE: “Όχι” των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της ΠαλαιστίνηςΣήμερα 07:04 | Ειδήσεις

Την απόφαση καταδίκασε αμέσως η Παλαιστινιακή Αρχή, που είδε σε αυτή «κατάφωρη επίθεση» εναντίον των Παλαιστινίων, που ωθεί τη Μέση Ανατολή «στο χείλος της αβύσσου».

Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρίαΣήμερα 12:55 | Ειδήσεις

Το Κατάρ έχει αναχθεί σε βασικό δίαυλο επικοινωνίας με τη Χαμάς, το πολιτικό γραφείο της οποίας βρίσκεται στη Ντόχα από το 2012. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:31Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:18Νίσυρος: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να έπεσαν θύματα του αρχαιοφύλακα13:05Φυλακές Κορυδαλλού: Δεκάδες κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στα κελιά (βίντεο)12:51Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας12:37Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος12:24
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο