LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΕυρώπηΔημοσίευση: 07 Μαΐου 2017 21:17

Πρόεδρος της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν

Θρίαμβος για τον Μακρόν. Αναγνώρισε την ήττα της η Λεπέν. Τι είπαν στις πρώτες τους δηλώσεις. Μεγάλο το ποσοστό αποχής.

AP - Μακρόν - εκλογές - Γαλλία

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας επικρατώντας της Μαρίν Λεπέν, στον δευτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή.

Με καταμετρημένο το 81% των ψήφων ο Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό 63,85% και η Μαρίν Λεπέν καταλαμβάνει το 36,15% των ψήφων. 

Ο 39χρονος επικεφαλής του En Marche! γίνεται ο 8ος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας έχοντας πετύχει μια ξεκάθαρη νίκη έναντι της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου, ηλικίας 48 ετών.

Το ποσοστό αποχής εκτιμάται μεταξύ 25,3% και 27% του εκλογικού σώματος. Στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, η αποχή ανήλθε σε 22,23% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Τα λευκά και άκυρα προσεγγίζουν το 9% των ψηφοφόρων, ένα ρεκόρ για μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο.

Γαλλία - υποστηρικτές - Μακρόν

Οι πρώτες δηλώσεις Μακρόν

O Εμανουέλ Μακρόν μόλις αφίχθη στην αυλή του Ναπολέοντα στο μουσείο του Λούβρου υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της "Ωδής στην Χαρά" του Μπετόβεν. Εκεί τον περίμεναν χιλιάδες υποστηρικτές του. "Απόψε, η Γαλλία νίκησε" είπε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, που διέσχισε τον χώρο μόνος, με το πρόσωπο σοβαρό, προτού κατευθυνθεί στο βήμα και γίνει δεκτός από το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι θέλει "να σταθεί στο ύψος" της "εμπιστοσύνης" που του έδειξαν οι πολίτες, όπως θεωρεί υποχρέωσή του. Ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι "θα κάνει τα πάντα" προκειμένου να μην υπάρχει πλέον "κανένας λόγος να ψηφίσουν οι πολίτες τους ακραίους". "Επιλέξατε την τόλμη, αυτή την τόλμη θα την ακολουθήσουμε" είπε επιπλέον.

Νωρίτερα, ο Μακρόν ευχαρίστησε  τους πολίτες της Γαλλίας για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, στέλνοντας το μήνυμα "ας αγαπήσουμε τη Γαλλία". Ο ίδιος τόνισε ότι θα βάλει όλη του την ενέργεια για να αποδείξει ότι αξίζει της εμπιστοσύνης του λαού της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υποτιμά τις δυσκολίες της οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Γαλλία - υποστηρικτές - Μακρόν

Αφού χαιρέτισε την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, σημείωσε ότι έχει επίγνωση του θυμού, της αμφιβολίας και του άγχους που οι Γάλλοι εξέφρασαν. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε επίσης ότι τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων τον υποχρεώνουν να εργαστεί με στόχο τη συμφιλίωση του έθνους. "Είναι ευθύνη μου να ακούσω όλους τους Γάλλους" περιλαμβανομένων των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου, τόνισε ο νεός πρόεδρος. "Θα εργαστώ για να αναμορφώσω τους δεσμούς μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών" πρόσθεσε και επισήμανε ότι η Γαλλία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, είχε δηλώσει ότι «ανοίγει μια νέα σελίδα» για τη Γαλλία, «αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται».

Γαλλία - υποστηρικτές - Μακρόν

Φίλοι και συνεργάτες του Μακρόν συγκεντρώθηκαν στα προπύλαια του Λούβρου, όπου είχε προγραμματιστεί να γίνουν οι πρώτες δηλώσεις του νέου Προέδρου.

Αναγνώρισε την ήττα της η Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν σε δηλώσεις της αναγνώρισε την ήττα της, ενώ δήλωσε ότι συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Η ίδια χαρακτήρισε τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, ιστορικά.

Λε Πεν - εκλογές

Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν είχαν μια "σύντομη" και "φιλική" τηλεφωνική συνδιάλεξη, σύμφωνα με το περιβάλλον του νέου προέδρου της Γαλλίας.

Γαλλία - υποστηρικτές - Μακρόν

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ "συνεχάρη θερμά" τον Εμανουέλ Μακρόν για της εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο Ολάντ επισήμανε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω "από τις αξίες της Δημοκρατίας". 

Η υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ δήλωσε ότι η διαφαινόμενη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής γενιάς και φέρνει ελπίδα.

Ο εκπρόσωπος του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσό, Αλεξί Κορμπιέρ, δήλωσε ότι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν αποτέλεσμα της ψήφου των Γάλλων κατά της Μαρίν Λεπέν κι όχι υπέρ των πολιτικών που πρεσβεύει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Αντιδράσεις από την Ευρώπη

Θετικές ήταν οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για νίκη του Εμανουέλ Μακρόν. 

Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας τους, σημείωσε με ικανοποίηση απόψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Εμανουέλ Μακρόν μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνεχάρη τον Μακρόν μέσω του Twitter.  

Εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ εξέφρασε μέσω Twitter συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για μια νίκη υπέρ μιας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης και υπέρ της γαλλογερμανικής φιλίας.

«Χαιρετίζω τη μεγάλη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν. Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή ρεαλισμού και ελπίδας για τη Γαλλία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών. «Είναι μία νίκη με αντανάκλαση σε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που μάχονται για την ελευθερία, την αλληλεγγύη και τις μεταρρυθμίσεις, που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Είναι μια ήττα των δυνάμεων της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και του εθνικιστικού απομονωτισμού», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Είναι ταυτόχρονα ένα μήνυμα νέων πολιτικών συνθέσεων που ενώνουν δυναμικά πολιτικά ρεύματα. Αλλά και μία επιτυχία που δίνει νέα πνοή στην ευρωπαϊκή ιδέα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα. Για να πάμε μπροστά με ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη. Αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά της πατρίδας μας».

Γαλλία - υποστηρικτές - Μακρόν

Με ανάρτησή του στο twitter ο Βέλγος πρωθυπουργός, Charles Michel συνεχάρη τον Macron για τη νίκη του, γράφοντας "Bravo Emmanuel Macron". Όπως αναφέρουν σχολιαστές της γαλλικής τηλεόρασης, η Le Pen έλαβε μακράν τις περισσότερες ψήφους στην ιστορία του Εθνικού Μετώπου, αλλά ακόμη και έτσι δεν κατάφερε να φανεί ότι κερδίζει κάτι περισσότερο από μια "ψήφο διαμαρτυρίας".

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του. σύμφωνα με μια ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο. "Η πρωθυπουργός συνεχάρη θερμά τον εκλεγμένο πρόεδρο Μακρόν για την εκλογική του επιτυχία. Η Γαλλία είναι μία από τις στενότερες συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το νέο πρόεδρο σε ένα εύρος κοινών προτεραιοτήτων" επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Γαλλία - υποστηρικτές - Μακρόν

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜέση Ανατολή: Τα σενάρια για την ενδεχόμενη απάντηση του Ισραήλ στο ΙράνΧθες 17:33 | Ειδήσεις

Τα σενάρια για την ενδεχόμενη απάντηση του Ισραήλ σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ. Η επίσκεζη Κάμερον στο Ισραήλ και η τηλεφωνική επικοινωνία, Σούνακ - Νετανιάχου.

Μέση Ανατολή: Επίθεση της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ - Τραυματίες στρατιώτες (βίντεο)Χθες 19:48 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει ο ισραηλινός στρατός για την επίθεση στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ισραήλ: Το Ιράν... καθυστέρησε την χερσαία επιχείρηση στην ΡάφαΔευτέρα 15 Απριλίου 2024 17:35 | Ειδήσεις

Αλυσιδωτές επιπτώσεις στα σχέδια του Ισραήλ για τον παλαιστινιακό θύλακα είχε η επίθεση των Ιρανών.

Πλημμύρες στο Ντουμπάι από τις σφοδρές νεροποντές - Το αεροδρόμιο μετατράπηκε σε λίμνη (εικόνες)Τρίτη 16 Απριλίου 2024 19:38 | Ειδήσεις

Έχουν σαρώσει τους δρόμους στο Ντουμπάι οι σφοδρές νεροποντές. Στο γειτονικό Ομάν δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δικηγόρος έκανε λάθος “κλικ” και “έδωσε” διαζύγιο σε άλλο ζευγάρι23:59Ρέθυμνο: Ένστολοι έσωσαν 6χρονη από πνιγμό23:46Viral ο ψαράς που…βάφτηκε με μελάνι σουπιάς (βίντεο)23:32Τρεις συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)23:18Ισπανία – Ιταλία: Το δικαίωμα στην άμβλωση έφερε διπλωματική αντιπαράθεση23:04Άργος - Μυκήνες: Η Ολυμπιακή Φλόγα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό (εικόνες)22:51Παναθηναϊκός – Παπαθανάσης: Ξεκινάνε τα χωματουργικά στο νέο γήπεδο22:37Δώρα επικουρικών συντάξεων: Στο Ειδικό Δικαστήριο η υπόθεση της κατάργησης22:25Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση22:11Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: Ξεκίνημα…με το δεξί21:57Εξάρθρωση σπείρας που έκανε ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία - Τεράστια η λεία τους21:44Εθνική Ελλάδος: Η UEFA ενημέρωσε την ΕΠΟ ότι δεν υπάρχει θετικό δείγμα διεθνούς παίκτη21:30Μέση Ανατολή – Βίντεο ντοκουμέντο: Οδοιπορικό του ΑΝΤ1 στην Ιερουσαλήμ21:17Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα υπέβαλε το 4ο αίτημα για πληρωμή21:03Τροχαίο: Οδηγοί πιάστηκαν στα χέρια και τις έφαγε… αστυνομικός20:49Κασσελάκης: Η δεξιά καπηλεύεται πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια (βίντεο)20:35Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση20:22Μέση Ανατολή: Επίθεση της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ - Τραυματίες στρατιώτες (βίντεο)20:09Καιρός: τοπικές βροχές και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη19:55“Our Ocean Conference” – Γεραπετρίτης: Τα παρόντα κράτη δεσμεύτηκαν για μέτρα κόστους 11,5 δις δολαρίων, υπέρ της θάλασσας (εικόνες)19:41
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο