LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΗΠΑ - ΚαναδάςΔημοσίευση: 19 Ιανουαρίου 2017 07:13

Συγκινητικό το αντίο του Ομπάμα: θα τα πάμε καλά

 «No drama Obama», το μήνυμα στην τελευταία συνέντευξη Τύπου του απερχόμενου Προέδρου. Προειδοποιήσεις σε Τραμπ για Ισραήλ και «καρφιά» για Πούτιν. Η επομένη της Προεδρίας. 

Είναι προετοιμασμένος για ήρεμες στιγμές, σκοπεύει να ασχοληθεί με το γράψιμο, και θέλει να παραχωρήσει στον επόμενο Πρόεδρο χώρο για να κυβερνήσει, τουλάχιστον στα περισσότερα θέματα, όπως είπε λίγες ώρες προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο και παραδώσει τη σκυτάλη της προεδρίας των ΗΠΑ στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα αποκάλυψε μερικές από τις σκέψεις του για τη ζωή που θα ακολουθήσει μετά από δύο θητείες στον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελευταίας συνέντευξης Τύπου, όπου εξύψωσε το ρόλο ενός ελεύθερου Τύπου και μοιράστηκε προσωπικές σκέψεις για το πώς αντέδρασαν οι δύο κόρες του στα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2016.

Προειδοποιήσεις στον Τραμπ για το Ισραήλ

Εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις φθίνουσες προοπτικές επίτευξης της λύσης δύο κρατών όσον αφορά τη διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εξαιτίας της εντεινόμενης εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του δεν άσκησε βέτο στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στην εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ, επειδή υποστηρίζει ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μοναδική επιλογή για την επίτευξη ειρήνης.

«Ο στόχος του ψηφίσματος ήταν απλά να τονίσει ότι…η εξάπλωση αυτών των εποικισμών δημιουργεί μια πραγματικότητα επί του εδάφους που ολοένα και περισσότερο καθιστά αδύνατη την λύση των δύο κρατών» υπογράμμισε ο Ομπάμα.

«Ήταν σημαντικό για εμάς να στείλουμε ένα μήνυμα, μια προειδοποίηση ότι αυτή η περίοδος μπορεί να παρέλθει», σημείωσε.

AP - Ομπάμπα - Τραμπ - Λευκός Οίκος

Αναφερόμενος στον διάδοχο του στην προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, χαρακτήρισε μια τέτοια ενέργεια «εξαιρετικά αμφιλεγόμενη», προειδοποιώντας τον εκλεγμένο Πρόεδρο ενάντια σε «μονομερείς αιφνίδιες κινήσεις» σε ένα «εκρηκτικό περιβάλλον».

«Προς συμφέρον όλου του κόσμου οι καλές σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας»

Αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, ο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε είναι προς το συμφέρον της χώρας του και ολόκληρου του κόσμου οι ΗΠΑ και η Ρωσία να διατηρούν μια εποικοδομητική σχέση, αλλά η στροφή της Ρωσίας σε ένα «πνεύμα ανταγωνισμού» υπό την προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως τόνισε, το καθιστά αυτό δύσκολο.

«Αυτή ήταν η προσέγγιση μου καθόλη την διάρκεια της προεδρίας μου», τόνισε ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Όπου συνέκλιναν τα συμφέροντα μας, συνεργαστήκαμε», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και όλου του κόσμου να έχουμε μια εποικοδομητική σχέση με την Ρωσία».

AP - Μπαράκ Ομπάμα - Συνέντευξη Τύπου

Δύο μέρες πριν την παράδοση του προεδρικού θώκου στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα τόνισε μετά την επιστροφή του Πούτιν στην προεδρία το 2012 οι σχέσεις Ουάσιγκτον–Μόσχας έγιναν πιο «ανταγωνιστικές» και πιο «δύσκολες».

«Εξαιρετικά δυσανάλογη η ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ»

Μιλώντας για την Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία είχε διοχετεύσει στον ιστότοπο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ, εξέτισε μια σκληρή ποινή φυλάκισης και προχθές της μείωσε την ποινή από τα 35 στα 7 χρόνια φυλάκισης, ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η κίνησή του αυτή δεν θα σηματοδοτήσει μια επιείκεια σε δράστες διαρροής μυστικών πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αιτιολογώντας την επιλογή της Μάνινγκ για μείωση της ποινής της, την έκρινε λογική, επειδή η ίδια οδηγήθηκε σε δίκη και ανέλαβε την ευθύνη του αδικήματος που διέπραξε.

Όπως υποστήριξε ο Ομπάμα η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν «εξαιρετικά δυσανάλογη» συγκριτικά με ποινές που έχουν επιβληθεί σε άλλους δράστες διαρροών, προσθέτοντας ότι αισθάνεται «πολύ άνετα ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη».

Η επόμενη μέρα μετά την Προεδρία των ΗΠΑ

Ο Ομπάμα και η οικογένειά του θα αποχωρήσουν για το Παλμ Σπρινγκς της Καλιφόρνιας αύριο, μετά την ορκωμοσία του ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ ως 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Θέλω να ηρεμήσω λίγο και να μην ακούω τον εαυτό μου να μιλάει τόσο πολύ», είπε ο Ομπάμα, ο οποίος θέλει να γράψει ένα βιβλίο φέτος και να ασχοληθεί με την οικογένειά του.

AP - Μπαράκ Ομπάμα - Συνέντευξη Τύπου

Ο Ομπάμα, πολιτικός του Δημοκρατικού Κόμματος ο οποίος έγραψε ιστορία το 2008 όταν εκλέχθηκε ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος της Αμερικής, έχει επαναλάβει πολλές φορές την παρατήρηση ότι εκτιμά το παράδειγμα του προκατόχου του, ρεπουμπλικανού Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο οποίος αρνείται συστηματικά να εκφέρει δημόσια γνώμη για τις απόψεις του από τότε που έφυγε από τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν κάποια θέματα για τα οποία δεν θα διστάσει να εκφέρει γνώμη: θέματα «όπου πιστεύω ότι οι βασικές μας αξίες κινδυνεύουν», όπως τα εμπόδια πρόσβασης των ψηφοφόρων στις κάλπες, «θεσμικές προσπάθειες να καταπνιγεί η αντίθεση γνώμης ή ο Τύπος» και κάθε προσπάθεια να απελαθούν παράτυποι μετανάστες τους οποίους έφεραν οι οικογένειές τους στην Αμερική ως παιδιά.

Το 2012, ο αμερικανός Πρόεδρος είχε πει ότι η κυβέρνησή του θα επιτρέψει σε άτομα που είχαν έρθει παράνομα στις ΗΠΑ με τους γονείς τους να παραμείνουν στη χώρα με προσωρινές άδειες που θα τους επιτρέψουν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε αμερικανικά πανεπιστήμια και να εργαστούν, το οποίο καλύπτεται από ένα από τα προεδρικά διατάγματα που εξέδωσε και που σκοπεύει να ακυρώσει ο Τραμπ.

AP - Μπαράκ Ομπάμα - Συνέντευξη Τύπου

«Η ιδέα ότι θα τιμωρήσουμε αυτά τα παιδιά απλώς αυθαίρετα ή λόγω πολιτικής, όταν δεν έκαναν κάτι λάθος τα ίδια, νομίζω ότι είναι κάτι για το οποίο θα άξιζε να εκφέρω γνώμη δημόσια», είπε ο Ομπάμα.

Η οικογένεια Ομπάμα θα εξακολουθήσει να κατοικεί στην Ουάσιγκτον, όπου η μικρότερη κόρη Σάσα, 15, τελειώνει το γυμνάσιο. Η Μαλία, 18, έχει μπει στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αλλά δεν θα ξεκινήσει τα μαθήματα φέτος.

Ελπίδα, προσαρμοστικότητα

Ο Πρόεδρος και η σύζυγός του, Μισέλ Ομπάμα, έκαναν μεγάλη προεκλογική προσπάθεια πέρσι υπέρ της υποψήφιας των δημοκρατικών για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον. Η πρώτη κυρία υποστήριξε σθεναρά την Κλίντον, την πρώτη υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης του συζύγου της, ιδιαίτερα μετά από τη διαρροή μιας μαγνητοφωνημένης συνομιλίας του Τραμπ ο οποίος μιλάει ανοιχτά για «χούφτωμα» γυναικών.

Ο Ομπάμα είπε ότι οι κόρες του δεν μεμψιμοιρούν για την εκλογική ήττα της Κλίντον, ούτε ένιωσαν κυνισμό. «Ήταν απογοητευμένες. Έδωσαν προσοχή σε ό,τι είπε η μητέρα τους στην προεκλογική εκστρατεία και το πίστεψαν γιατί ήταν συνεπές με αυτά που έχουμε προσπαθήσει να τους μάθουμε στο σπίτι», είπε ο Ομπάμα.

«Αυτό όμως που έχουμε επίσης προσπαθήσει να τους μάθουμε είναι η προσαρμοστικότητα, και προσπαθήσαμε να τους μάθουμε να ελπίζουν, και ότι το μόνο πράγμα που αποτελεί την συντέλεια του κόσμου, είναι η συντέλεια του κόσμου (καθεαυτή)», πρόσθεσε.

Παρομοίως, ο απερχόμενος πρόεδρος έχει προσπαθήσει να καθησυχάσει το προσωπικό του και άλλους για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, με τον συνήθη ψύχραιμο και νηφάλιο τρόπο του.

«Αυτό δεν είναι μόνο λόγω του 'No Drama Obama', είναι κάτι που πιστεύω πραγματικά», είπε, αναφερόμενος σε μία έκφραση που χρησιμοποιεί ο τύπος (Ομπάμα χωρίς δράμα). «Κατά βάθος όμως, πιστεύω ότι θα τα πάμε καλά», κατέληξε.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κουίκ – Θεοχάρης στον ΑΝΤ1 για τις πρόωρες εκλογές20:45Προκαλεί εκ νέου η Τουρκία με NAVTEX εντός της Κυπριακής ΑΟΖ20:26Ανδρέας Γιακουμάκης στον ΑΝΤ1: ο Βαγγέλης δικαιώνεται…20:14Σπύρος Βελλινιάτης: “μίλησα με τον Θεό” όταν ανακάλυψα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (βίντεο)20:00Βίντεο σοκ: αλεξιπτωτιστής “σκάει” σε ταράτσα19:47Μελέτης Ηλίας: Τον πήρε η κόρη του τηλέφωνο στον αέρα του “Πρωινού” (βίντεο) 19:35Θηλυκή συμμορία υπνώτισε ηλικιωμένη και την έκλεψε!19:22Το “βαρύ” κόστος της ανακαίνισης του σπιτιού του Χάρι και της Μέγκαν19:09“Ρήμαζαν” καταστήματα με… κλεμμένα αυτοκίνητα18:55Eurofighter: Καρέ - καρέ η διάσωση του πιλότου που βρέθηκε πάνω σε δέντρο (βίντεο)18:42Παυλόπουλος για Euro 2004: Είμαστε φτιαγμένοι να επιτυγχάνουμε μεγάλους στόχους18:28Πανελλήνιες 2019: Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα18:16ΑΕΚ: Υπέγραψε ο Ζεράλδες (εικόνες)18:03“Βιντεομαχία” για το... ντιμπέιτ Τσίπρα - Μητσοτάκη17:49Ο καιρός για τους αγρότες17:36Κακοποιούσε τον γάιδαρό του για να μην τον… “ματιάξουν”17:23“Πόλη Γένους Θηλυκού” από την “Tzimas Cosmetics“ (εικόνες)17:11Νάσος Κωνσταντίνου: Ένοχοι δύο κατηγορούμενοι για το θάνατό του17:00Το “ύστατο χαίρε” στον Ροβέρτο Σπυρόπουλο (εικόνες)16:47Ερντογάν: ούτε βήμα πίσω στην αγορά των S-40016:35
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο