Μουσείο ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά καταφύγια της Αλβανίας (φωτο)
Τις πύλες του άνοιξε το πιο μεγάλο πυρηνικό καταφύγιο στα Τίρανα, αλλά ως μουσείο αυτήν τη φορά.
Στα 1000τμ του κτηρίου που χτίστηκε μεταξύ του 1981 και του 1986, χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο ανώτατων αξιωματικών και αστυνομικών του καθεστώτος Χότζα, από τυχόν πυρηνική επίθεση.
Το μουσείο «Πιλάρ» (Pillar) πήρε το όνομά του από την κωδική ονομασία που χρησιμοποιείτο τότε.
Το καταφύγιο είχε σχεδιαστεί από το στρατό της χώρας και εκεί κρυβόταν κυρίως η μυστική αστυνομία της περιόδου Χότζα, γνωστή ως Σιγκουρίμι (Sigurimi).
Tο καθεστώς Χότζα εγκαθιδρύθηκε στην Αλβανία μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε τη διακυβέρνηση του τόπου μέχρι το Δεκέμβριο του 1980.
Οι πολιτικές του βασίζονταν στο «φανταστικό» φόβο της εισβολής των «ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και της σοσιαλιμπεριαλιστική Σοβιετική Ένωση, γι’αυτό και υπάρχουν πολλά ανάλογα καταφύγια σε όλη την επικράτεια. Φήμες θέλουν τα καταφύγια να ανέρχονται σε 700.000, όμως η κυβέρνηση της χώρας κάνει λόγο για 175.000.
Ο Έντι Ράμα δήλωσε, σχετικά με το άνοιγμα του Μουσείου ότι, «αποτυπώνει τη βούληση της κυβέρνησης για την απόδοση τιμών στη μνήμη όσων εκτελέστηκαν από το καθεστώς και λησμονήθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια».
Από αυτό όμως, το πρώτο μνημείο αφιερωμένο στα θύματα του κομμουνιστικού καθεστώτος, μπορούν να μάθουν πολλά και οι επισκέπτες της αλβανικής πρωτεύουσας.
Σε είκοσι δωμάτια του μουσείο αποτυπώνεται η ιστορία της αλβανικής αστυνομίας κατά την περίοδο 1912 – 1991, καθώς και τα ονόματα των 6.027 ανθρώπων που εκτελέστηκαν από το καθεστώς Χότζα, τους 34.000 που φυλακίστηκαν και τους πάνω από 50.000 που εστάλησαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς.
Η είσοδος του μουσείο κατεστράφη πριν από περίπου έναν χρόνο, κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών εκδηλώσεων και δεν έχει ακόμα επισκευαστεί.