LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΕυρώπηΔημοσίευση: 30 Οκτωβρίου 2016 13:39 | Ανανέωση: 30 Οκτωβρίου 2016 20:51

Στο έλεος των Ρίχτερ η Ιταλία (φωτο+βίντεο)

Νέος ισχυρός σεισμός συγκλόνισε την χώρα. Ισοπέδωσε ότι άφησε πίσω του ο προηγούμενος. Πανικός και φόβος για μεγάλη καταστροφή.

AP - σεισμός - εγκέλαδος - Ιταλία

Μια νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών έπληξε σήμερα την κεντρική Ιταλία, προκαλώντας την κατάρρευση περισσότερων κτιρίων σε μικρές πόλεις οι οποίες είχαν ήδη πληγεί από σεισμούς τους δύο τελευταίους μήνες.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ωστόσο δυο άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά στο χωριό Αματρίτσε της κεντρικής Ιταλίας, που είχε πληγεί από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Rai, τρείς άνθρωποι απεγκλωβίσθηκαν από τα συντρίμμια στο χωριό Τολεντίνο, στην περιφέρεια Μάρκε. Είναι καλά και φέρουν μόνον ελαφρά τραύματα.

Οι ιταλικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν πως σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν σήμερα σε πολλές τοποθεσίες στις κεντρικές περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια.

Ο σημερινός σεισμός ήταν μεγαλύτερος από εκείνον που είχε πλήξει στις 24 Αυγούστου την κεντρική Ιταλία, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 300 ανθρώπων.

Σεισμός - Ιταλία - εγκέλαδος

Χιλιάδες μετασεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στις εβδομάδες που έχουν περάσει έκτοτε, περιλαμβανομένων δύο ιδιαίτερα ισχυρών δονήσεων την περασμένη Τετάρτη.

Η Βασιλική του Αγίου Βενέδικτου στην περιτειχισμένη πόλη της Νόρτσια, σχεδόν 100 χλμ. από την Περούτζια, καταστράφηκε από τον σεισμό, δήλωσαν οι μοναχοί. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν την μια πλευρά της εκκλησίας να έχει μετατραπεί σε ερείπια και να έχει καταρρεύσει άλλη μια εκκλησία στο κέντρο της πόλης.

Σεισμός - Ιταλία - εγκέλαδος

Τοπικές αρχές έκαναν γνωστό πως σε πολλές κωμοπόλεις και χωριά, που είχαν ήδη πληγεί από τον σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών του Αυγούστου, καταγράφηκαν περαιτέρω σοβαρές ζημιές.

«Ο σεισμός σήμερα το πρωί έπληξε τα λίγα πράγματα που στέκονταν ακόμη όρθια. Θα πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή», δήλωσε στην τηλεόραση της RAI ο Μικέλε Φράνκι, ο αντιδήμαρχος της Αρκουάτα ντελ Τρόντο.

Σεισμός - Ιταλία - εγκέλαδος

Πολλά από τα μέρη αυτά είχαν εκκενωθεί μετά την καταστροφή του Αυγούστου και ήταν σε μεγάλο βαθμό έρημα όταν σημειώθηκε ο σεισμός σήμερα στις 07:41 το πρωί.

Η δόνηση έγινε αισθητή προς βορρά μέχρι το Μπολτσάνο, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, και νότια μέχρι την περιφέρεια της Απουλίας στο νότο άκρο της ιταλικής χερσονήσου.

Σεισμός - Ιταλία - εγκέλαδος

Έγινε πολύ αισθητός και στην Ρώμη ο σεισμός. Εκεί, οι Αρχές έκλεισαν το μετρό για ελέγχους.

Η Ιταλία βρίσκεται πάνω σε δύο ρήγματα, πράγμα που την καθιστά μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στην Ευρώπη.

Πριν από τη φετινή χρονιά, ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που είχε πλήξει τη χώρα είχε σημειωθεί στην πόλη Λ' Άκουιλα (κεντρική Ιταλία) το 2009 και είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους.

Ο πιο φονικός από την αρχή του 20ου αιώνα είχε σημειωθεί το 1908. Ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε είχαν προκαλέσει τότε τον θάνατο 80.000 ανθρώπων στις νότιες περιφέρειες του Ρήγιου της Καλαβρίας και της Σικελίας.

Ρέντσι: τα χωριά που καταστράφηκαν θα ανοικοδομηθούν πλήρως

«Μας παρηγορεί το ότι δεν υπάρχουν θύματα, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά το τηλεοπτικό μήνυμά του, μετά τη νέα σεισμική δόνηση που έπληξε την Ιταλία στις 7 και 41 λεπτά σήμερα το πρωί.

Σεισμός - Ιταλία - εγκέλαδος

«Υπάρχει κούραση, πόνος και στρες, αλλά δεν πρέπει να μετατραπεί σε μοιρολατρία. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που επλήγησαν», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Ρέντσι, «τα χωριά που καταστράφηκαν θα ανοικοδομηθούν πλήρως και θα δαπανηθούν τα χρήματα που θα χρειασθούν», και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, τέλος, ζήτησε να αποφευχθούν οι πολιτικές συγκρούσεις και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να ακολουθήσουν τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για μεταφορά σε ξενοδοχεία. «Στη συνέχεια θα φτιάξουμε ξύλινα σπίτια και η ζωή θα ξαναρχίσει», τόνισε ο Ματέο Ρέντσι.

Σεισμολόγοι: Πρωτοφανής η σεισμική δραστηριότητα στην Ιταλία

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της πρωτοφανούς όπως τη χαρακτήρισε σεισμικής δραστηριότητας στην κεντρική Ιταλία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιστούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

Σεισμός - Ιταλία - εγκέλαδος

Ο σημερινός σεισμός είπε, ήταν μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και είναι ο τρίτος κατά σειράν «εξάρης» στην ίδια περιοχή από τις 24 Αυγούστου. Ο δεύτερος είχε σημειωθεί στις 26 Οκτωβρίου.

Όπως εκτίμησε έσπασαν διαδοχικά τρία τμήματα του ρήγματος της ευρύτερης τεκτονικής περιοχής των Απεννίνων. Ο κ. Χουλιάρας δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλος «εξάρης». Έχουμε είπε μια πρωτοφανή διέγερση, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά στη φύση τίποτα δεν αποκλείεται.

Επισήμανε επίσης ότι το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την περιοχή της Ιταλίας είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες παλιά σπίτια, ενώ στην Ελλάδα με αντίστοιχους σεισμούς όπως στην Κεφαλονιά είχαμε μικρότερες καταστροφές και αυτό γιατί έχουμε νεότερες κατασκευές που είναι περισσότερο αντισεισμικές.

Σεισμός - Ιταλία - εγκέλαδος

Ο κ. Χουλιάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο από τους σεισμούς της Ιταλίας, καθώς όπως είπε, τα ρήγματα αυτά μπορούν να ενεργοποιήσουν άλλα σε απόσταση μόνον 100-200 χιλιομέτρων.

Για σπάνιο φαινόμενο έκανε λόγο ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τόνισε πως η σεισμική δραστηριότητα αυτή προκαλεί μεγάλη έκπληξη στους σεισμολόγους. Σημείωσε ακόμη πως το ρήγμα που “ξύπνησε” βρίσκεται δίπλα σε εκείνο που έδωσε τον προηγούμενο ισχυρό σεισμό στην κεντρική Ιταλία.

Από την μεριά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας επεσήμανε πως το φαινόμενο αυτό δεν σχετίζεται με την Ελλάδα αλλά ο σεισμός αφορά μόνο την Ιταλία.

Ελληνική βοήθεια έτοιμη να “πετάξει” στην Ιταλία μετά τον σεισμό

Εντολή να βρίσκεται σε ετοιμότητα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μετά από οδηγία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ώστε αν χρειαστεί να μεταβεί άμεσα ειδική ομάδα στην πληγείσα περιοχή της Ιταλίας, προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Καμμένος  επικοινώνησε  με την Ιταλίδα ομόλογό του Roberta Pinotti, στην οποία επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει τη γειτονική χώρα στην περίπτωση που της ζητηθεί.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙσπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο τουΧθες 22:06 | Ειδήσεις

Έντονη αντίδραση του Ισπανού Πρωθυπουργού, στον απόηχο έρευνας με επίκεντρο την γυναίκα του. Τι είπε για τις επόμενες ημέρες. Πότε θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Ερντογάν - Στάινμαγερ: Η Τουρκία ζήτησε τερματισμό των αμυντικών περιορισμώνΧθες 17:18 | Ειδήσεις

Με θέρμη, επιστρατεύοντας και το ιππικό υποδέχθηκε ο Ερντογάν τον Στάινμαγερ. Τι περιελάμβανε η ατζέντα των συζητήσεων τους. Διαδηλώσεις στη χώρα για την επίσκεψη του  Στάινμαγερ

Γενοκτονία των Αρμενίων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότωνΧθες 18:24 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, πρόκειται για μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν «κάποιοι ριζοσπαστικοί κύκλοι», μέσω των δηλώσεων Μπάιντεν

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πλήγματα σε 40 στόχους της ΧεζμπολάχΧθες 17:05 | Ειδήσεις

Τι υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ και τι ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο