Στα χέρια Ιρακινών και Κούρδων περνούν χωριά της Μοσούλης (βίντεο)
Πρόοδο καταγράφουν τα ιρακινά κυβερνητικά στρατεύματα και οι δυνάμεις των Πεσμεργκά κατά την έναρξη της μεγάλης κλίμακας επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι «κρατούν» τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ από τον Ιούνιο του 2014.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι οι ιρακινές δυνάμεις επιτυγχάνουν τους στόχους και είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα κατά την πρώτη ημέρα της επιχείρησης, ενώ διευκρινίζει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στα μετόπισθεν σε συμβουλευτικό ρόλο.
Η επιχείρηση του ιρακινού στρατού και των Κούρδων μαχητών ξεκίνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας. Μέσα στις πρώτες ώρες οι Πεσμεργκά κατόρθωσαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους αρκετά χωριά στα ανατολικά της Μοσούλης.
«Οι Κούρδοι βρίσκονται 300 μέτρα από θέσεις τζιχαντιστών»
Ανταποκριτής του BBC που βρίσκεται με τις κουρδικές μονάδες που προωθούνται στη Μοσούλη από τα ανατολικά μεταδίδει ότι βρίσκονται τώρα σε απόσταση 300 μέτρων από θέσεις των τζιχαντιστών.
«Περίπου 4.000 Πεσμεργκά συμμετέχουν στην επιχείρηση στο Χαζίρ, σε τρία μέτωπα, για να εκκαθαρίσουν τα γύρω χωριά που έχουν καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γενική διοίκηση των κουρδικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Κούρδοι προωθούνται σε συντονισμό με τις ομοσπονδιακές ιρακινές δυνάμεις που κατευθύνονται προς τη Μοσούλη από τα νότια.
Η επιχείρηση υποστηρίζεται από τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί επιβεβαίωσε ότι κατά την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων οι κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν μια έκταση 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Ο Μπαρζανί χαρακτήρισε το γεγονός αυτό «καμπή στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία», προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ δεν θα σημάνει απαραιτήτως και το τέλος της τρομοκρατίας ή της βίας στη χώρα.
Ο Μπαρζανί τόνισε ότι οι κουρδικές δυνάμεις δεν πρόκειται να μπουν στη Μοσούλη, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση των εδαφών που καταλαμβάνουν οι Κούρδοι. Στο παρελθόν, Κούρδοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι όλα τα εδάφη που θα καταλάβουν οι Πεσμεργκά θα ενσωματωθούν στην αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Σύμφωνα με τους διοικητές των Πεσμεργκά, οι Κούρδοι βρίσκονται πλέον κοντά στην Καρακός, μια πόλη απ' όπου το Ισλαμικό Κράτος εκδίωξε τους χριστιανούς το 2014. Η Καρακός ήταν η μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Ιράκ πριν καταληφθεί από την ISIS. Οι περισσότεροι χριστιανοί κάτοικοί της έφυγαν και αναζήτησαν καταφύγιο σε ζώνες που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Επιθέσεις καμικάζι τζιχαντιστών
Ο αντισυνταγματάρχης των Πεσμεργκά Μοχάμαντ Ντάργουις είπε ότι στους κεντρικούς δρόμους και στους αγρούς, στις κοινότητες που απελευθερώθηκαν, υπάρχουν διάσπαρτες αυτοσχέδιες βόμβες, ενώ επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα καθυστερούν την προέλαση των δυνάμεων. Ταγματάρχης των Κούρδων διευκρίνισε ότι ορισμένοι μαχητές μπήκαν στα χωριά επιβαίνοντας σε στρατιωτικά οχήματα αλλά «δεν έκαναν τίποτα, δεν περπάτησαν καν στους δρόμους». Όπως διευκρίνισε, οι άνδρες του περιμένουν τις ομάδες των πυροτεχνουργών να εκκαθαρίσουν την περιοχή.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που συνοδεύει τους Κούρδους μαχητές ανέφερε ότι υποστηρίζονται από αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού.
Σε εικόνες από τις επιχειρήσεις που μεταδόθηκαν από το κουρδικό κανάλι Rudaw διακρίνονται οι Πεσμεργκά να πυροβολούν για να σταματήσουν έναν καμικάζι που επιβαίνει σε παγιδευμένο αυτοκίνητο και κατευθύνεται εναντίον τους.
Το «πρακτορείο» Amaq των τζιχαντιστών, από την πλευρά του, μετέδωσε ότι η οργάνωση εξαπέλυσε αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον των κουρδικών δυνάμεων. Κατά το Amaq, πραγματοποιήθηκαν οκτώ επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των Κούρδων μαχητών και καταστράφηκαν δύο Humvee των κουρδικών και σιιτικών δυνάμεων.
Τα Ηνωμένα Έθνη, εν τω μεταξύ, έχουν εκφράσει ανησυχίες για τους αμάχους αναφέροντας ότι περισσότεροι από 100.000 πολίτες μπορεί να τραπούν σε φυγή στη Συρία και το Ιράκ για να γλιτώσουν από τις μάχες.