Αυτοκίνητο με φιάλες υγραερίου βρέθηκε κοντά στη Νοτρ Νταμ
Ένα αυτοκίνητο, ο ιδιοκτήτης του οποίου ήταν στον κατάλογο των υπηρεσιών πληροφοριών ως ύποπτος για θρησκευτικό ριζοσπαστισμό, βρέθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου κοντά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, φορτωμένο με επτά φιάλες υγραερίου, όπως ανακοίνωσαν οι γαλλικές και οι δικαστικές αρχές της Γαλλίας.
Ο ιδιοκτήτης προσήχθη αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, ανέφερε μια δικαστική πηγή. Ένα ζευγάρι, ηλικίας 34 και 29 ετών, που φέρεται ότι σχετίζεται με την υπόθεση συνελήφθη την Τρίτη σε έναν αυτοκινητόδρομο της νότιας Γαλλίας και παραμένει ακόμη υπό κράτηση.
Το αυτοκίνητο δεν είχε πινακίδες κυκλοφορίας. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν επτά φιάλες υγραερίου, εκ των οποίων η μία ήταν κενή και τοποθετημένη στη θέση του συνοδηγού. Σύμφωνα με αστυνομικούς, τα αλάρμ του οχήματος αναβόσβηναν, σαν κάποιος να προσπαθούσε να τραβήξει την προσοχή σ' αυτό.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ είπε ότι αναμένει την έκθεση των αρχών για την υπόθεση και τα κίνητρα των δραστών. Μέσα στο αυτοκίνητο δεν βρέθηκε κάποιος πυροδοτικός μηχανισμός,υπήρχαν όμως κάποια έγγραφα στα αραβικά. Το όχημα είχε εγκαταλειφθεί σε ένα στενάκι, το Κε ντε Μοντεμπέλο, κοντά στην όχθη του Σηκουάνα και σε απόσταση μερικών μέτρων από την Παναγία των Παρισίων, ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του Παρισιού.
Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στη Γαλλία.
Η Φλοράνς Μπερτού, η δήμαρχος του Πέμπτου Διαμερίσματος του Παρισιού, είπε ότι η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχυθεί η ασφάλεια και να αυξηθούν οι αστυνομικές περιπολίες στην περιοχή. Όπως σημείωσε, το όχημα είχε αφεθεί σε μια ζώνη όπου απαγορεύεται αυστηρά η στάθμευση και παρέμεινε εκεί επί περίπου δύο ώρες, πριν το αντιληφθούν οι αρχές.
Η Γαλλία παραμένει σε κατάσταση συναγερμού μετά τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι και το κάλεσμα του Ισλαμικού Κράτους προς τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στη χώρα. Χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε "ευαίσθητες" περιοχές της χώρας, μετά και την επίθεση που σημειώθηκε στη Νϊκαια, στις 14 Ιουλίου, όπου σκοτώθηκαν 86 άνθρωποι.