To Ουζμπεκιστάν “αποχαιρέτησε” τον Ισλάμ Καρίμοφ (Βίντεο)
Το Ουζμπεκιστάν αποχαιρέτησε σήμερα τον πρώτο Πρόεδρο της χώρας, τον Ισλάμ Καρίμοφ, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών αφού κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή επί ένα τέταρτο του αιώνα την πολυπληθέστερη χώρα της κεντρικής Ασίας, αδιαφορώντας για την κριτική που του ασκούσε η Δύση.
Η κηδεία του Καρίμοφ, που οι υποστηρικτές του τον επαινούσαν επειδή διατήρησε τη σταθερότητα στο Ουζμπεκιστάν, αλλά οι αντίπαλοί του τον κατηγορούσαν για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έγινε στη γενέτειρά του, τη Σαμαρκάνδη, το ιστορικό “μαργαριτάρι” πάνω στον “Δρόμο του Μεταξιού”.
Οι Αρχές της μουσουλμανικής, πρώην σοβιετικής δημοκρατίας έχουν κηρύξει τριήμερο πένθος. Καθήκοντα Προέδρου έχει αναλάβει προσωρινά ο Πρόεδρος της Γερουσίας, Νιγκματίλα Γιουλντάσεφ, εν αναμονή των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Καρίμοφ δόθηκε κάτω από τον καυτό ήλιο στην Πλατεία του Ρετζιστάν, όπου δεσπόζουν τα τρία εντυπωσιακά ισλαμικά πανεπιστήμια, ιστορικά κτίρια του 15ου-17ου αιώνα. Η σορός του μεταφέρθηκε κατόπιν στη νεκρόπολη του Σαχ-ι-Ζίντα, όπου ενταφιάστηκε με βάση το μουσουλμανικό τελετουργικό.
«Ο λαός μας υπέστη μια ανεπανόρθωτη απώλεια» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Σαβκάτ Μιρζιόγεφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ. «Ο θάνατος μας στέρησε τον ιδρυτή του ουζμπεκικού κράτους, το μεγάλο και αγαπητό τέκνο του λαού μας», πρόσθεσε. Ο Καρίμοφ ενεργούσε «για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας του Ουζμπεκιστάν, για μια ειρηνική και ήσυχη ζωή», υπογράμμισε, αναφερόμενος στην τρομοκρατική απειλή, καθώς οι αρχές ανησυχούν για την άνοδο του ριζοσπαστικού Ισλάμ και την επιρροή του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.
Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων στην κηδεία ήταν ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Πρωθυπουργός του Καζακστάν Καρίμ Μαξίμοφ και ο Πρόεδρος του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν.
Το φέρετρο με τη σορό του Καρίμοφ μεταφέρθηκε αεροπορικώς νωρίς το πρωί από την πρωτεύουσα Τασκένδη στη Σαμαρκάνδη. Νωρίτερα, η πομπή είχε διασχίσει τους δρόμους της πόλης, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες Ουζμπέκοι.