LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΓενικάΔημοσίευση: 06 Ιουλίου 2016 11:38

Σε έξι χρόνια φυλακή καταδικάστηκε ο Πιστόριους

Η ετυμηγορία για τον Blande Runner που δολοφόνησε τη σύντροφό του. Θα εκτίσει μόνο το 50% της ποινής του και θα βγει σε 3 χρόνια. Άκουσε ανέκφραστος την ποινή του.

AP - Πιστόριους - δικαστήριο

Ο χρυσός παραολυμπιονίκης  Όσκαρ Πιστόριους καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών χωρίς αναστολή για τον φόνο της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ, την οποία πυροβόλησε με τέσσερις σφαίρες τον Φεβρουάριο του 2013.

Ο Blande Runner, που το τελευταίο διάστημα είχε βγει από τη φυλακή και ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό, άκουσε ανέκφραστος την πρόεδρο του δικαστηρίου να του λέει «κύριε Πιστόριους σηκωθείτε. Σας καταδικάζω σε έξι χρόνια φυλακή».

Το ίδιο ανέκφραστοι άκουσαν την ποινή του και οι γονείς της δολοφονημένης Στέενκαμπ.

Την ίδια στιγμή ο Όσκαρ Πιστόριους ένιωσε ανακούφιση, αφού θα μπορούσε να του έχει επιβληθεί ποινή 15 ετών. Ακόμη, σύμφωνα με το BBC, ο Πιστόριους θα εκτίσει μόλις το 50% της ποινή του, δηλαδή, σχεδόν 3 χρόνια δηλαδή.

Πιστόριους - δίκη

Ωστόσο η εισαγγελία και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης της Νότιας Αφρικής ζητούσαν ο κατηγορούμενος να τιμωρηθεί τουλάχιστον με την ελάχιστη ποινή 15ετους κάθειρξης που προβλέπεται για την κατηγορία του φόνου, τονίζοντας ότι ο Πιστόριους ουδεμία μεταμέλεια έδειξε για τον φόνο.

Η δικαστής Τοκολίζε Μασίπα διαφώνησε, αποδεχόμενη τα επιχειρήματα της υπεράσπισης για μικρότερη τιμωρία.

Ο Blade Runner θα μεταφερθεί άμεσα στη φυλακή όπου θα εκτίσει την ποινή του.

Έξω από το δικαστήριο, εκεί όπου σήμερα γράφτηκε η τελευταία πράξη του δράματος, τον περίμεναν οι υποστηρικτές του και οι θαυμαστές του. Στα χέρια τους κρατούσαν πλακάτ και ζητούσαν να αφεθεί ελεύθερος γιατί «υπέφερε αρκετά» και «δεν έκανε τίποτα επίτηδες».

AP - Πιστόριους - δικαστήριο

"Η κοινή γνώμη μπορεί να είναι θορυβώδης και επίμονη, αλλά δεν μπορεί να παίξει κανένα ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου αυτού", αναφέρει στην ετυμηγορία της η δικαστής Μασίπα. Δεν ήταν σαφές κατά πόσο η εισαγγελία θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι δεν θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Ο Πιστόριους θα εκτίσει "μεταξύ του μισού και των δύο τρίτων της ποινής", πριν καταστεί δυνατόν να υποβάλει αίτηση για αποφυλάκιση", δήλωσε ο Αντριου Φόουσετ, ένας από τους δικηγόρους του.

"Σεβόμαστε την απόφαση της δικαστού και δεν θα ασκήσουμε έφεση. Ο Οσκαρ θα εκτίσει την ποινή του ... Νομίζω ότι είναι δίκαιη, λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις", εξήγησε ο δικηγόρος μιλώντας στους δημοσιογράφους καθώς έβγαινε από το δικαστήριο.

Πιστόριους - δίκη

Ο Πιστόριους κρίθηκε ένοχος για το φόνο της Στέενκαμπ από εφετείο τον περασμένο Δεκέμβριο. Αρχικά είχε καταδικαστεί σε πενταετή φυλάκιση για ανθρωποκτονία εξ αμελείας το 2014, βάσει της ετυμηγορίας της δικαστού Μασίπα, μιας απόφασης που γυναικείες οργανώσεις χαρακτήρισαν πολύ επιεική.

Στην απόφασή της σήμερα η Μασίπα ανέφερε ότι, αν και η οικογένεια της Στέενκαμπ υπέστη μεγάλη απώλεια, η ζωή και η καριέρα του Πιστόριους καταστράφηκαν επίσης. "Η ζωή του κατηγορούμενου δεν θα είναι επίσης ποτέ η ίδια. Είναι ένας εκπεσών ήρωας και ποτέ δεν θα βρει τη γαλήνη", είπε.

Πιστόριους - δίκη

Ο αθλητής έχει ακρωτηριασμένα πόδια -από το γόνατο και κάτω- από τότε που ήταν μωρό και οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι η αναπηρία αυτή και το ψυχικό στρες θα πρέπει να θεωρηθούν ελαφρυντικά στοιχεία για να μειωθεί η ποινή του.

Ο Πιστόριους αποφυλακίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ύστερα από σχεδόν έναν χρόνο πίσω από τα κάγκελα για να εκτίσει το υπόλοιπο της πενταετούς ποινής του σε κατ 'οίκον περιορισμό, συγκεκριμένα στο σπίτι του θείου του σε πλούσιο προάστιο της πρωτεύουσας.

Πιστόριους - δίκη

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπαν ότι ο Πιστόριους, ένας πλούσιος λευκός και διεθνής διασημότητα, είχε ειδική μεταχείριση σε σχέση με άλλους που δεν διέθεταν τα πλούτη του.

AP - Πιστόριους - δικαστήριο

Η στιγμή της ανακοίνωσης της ποινής στον Πιστόριους

Η άφιξη του Πιστόριους στο δικαστήριο

Πριν λίγο καιρό είχε κάνει απέλπιδα προσπάθεια για να κερδίσει την επιείκεια του δικαστηρίου, περπατώντας μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου χωρίς τα προσθετικά του μέλη. Η εικόνα αυτή είχε συγκλονίσει το ακροατήριο  ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δεν κατάφεραν συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φουκοσίμα: Η Ιαπωνία προχωρά στη μερική επαναλειτουργία του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στον κόσμο12:44Κακοκαιρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κέρκυρα - Πλημμύρες και κατολισθήσεις (εικόνες)12:30ΑΧΕΠΑ: Ζευγάρι νοσηλεύεται με οξεία ηπατική ανεπάρκεια μετά από κατανάλωση μανιταριών12:16Τραγωδία σε ειδικό σχολείο στον Πειραιά: 13χρονη μαθήτρια πνίγηκε με το φαγητό της12:02Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν μαθητές από καθολικό σχολείο 11:48Μητσοτάκης στο Bloomberg για το λιμάνι του Πειραιά: Ενισχύουμε τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ11:34“Ενώπιος Ενωπίω”- Ρέμος για Μαρινέλλα: Θέλω να ανοίξει τα μάτια για να την αποχαιρετήσουμε όπως της αξίζει (βίντεο)11:20Ιωάννινα: Υπερχείλισε ο Καλαμάς - Προβλήματα από την κακοκαιρία στη βόρεια Κέρκυρα 11:06Βορίζια: Στα Δικαστήρια Ηρακλείου ο αδερφός της Ευαγγελίας Φραγκιαδάκη για να απολογηθεί10:52Μητσοτάκης για Ένοπλες Δυνάμεις: Η εθνική άμυνα σε γη, ουρανό και θάλασσα είναι ισχυρότερη από ποτέ10:38Κρεμλίνο: Μια διευθέτηση στην Ουκρανία θα πρέπει να οδηγήσει στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης10:24ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της FEMA, Ντέιβιντ Ρίτσαρντσον10:10Τι περιλαμβάνει το σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία09:56Εθνική ποδοσφαίρου: Άνοδος για την Ελλάδα στη βαθμολογία της FIFA09:42Θεσσαλονίκη: Με συνοδεία περιπολικού έφτασε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο09:28Διώρυγα της Κορίνθου: Μυστήριο με σορό άνδρα που εντοπίστηκε09:14Απάντηση Αθήνας στη Ζαχάροβα: Απειλές κατά κυρίαρχων κρατών αυτοδικαίως απορρίπτονται09:00Κέρκυρα: Πλημμύρες και κατολισθήσεις - Κλειστά τα σχολεία08:46Τροχαίο ατύχημα στην Κηφισίας: Μοτοσικλέτα παρέσυρε πεζό08:32Λουτράκι: Απομακρύνθηκε από το σχολείο η δασκάλα δημοτικού που κατήγγειλε 6χρονο... για θωπεία (βίντεο)08:18
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο