“Πορείες αξιοπρέπειας” σε ολόκληρη την Ισπανία
Έναν μήνα πριν από τις εκλογές, χιλιάδες Ισπανοί συμμετείχαν σε «πορείες αξιοπρέπειας» με κεντρικό σύνθημα «ψωμί, δουλειά, στέγη» για να απορρίψουν «τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες».
Στη Μαδρίτη, οι διαδηλώσεις κατευθύνθηκαν προς την Πουέρτα ντε Σολ, όπου τους διαδηλωτές περίμενε ένα πανό που έγραφε: «για την δημοκρατική εξέγερση των λαών της Ευρώπης, κυριαρχία, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη». Οι διαδηλωτές καταλάμβαναν το ήμισυ της πλατείας.
Οι πρώτες μεγάλες «πορείες αξιοπρέπειας» πραγματοποιήθηκαν στη Μαδρίτη στις 22 Μαρτίου 2014 συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Το Σάββατο, περισσότερες από 125 πολιτικές, συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις απηύθυναν κάλεσμα για πορείες σε τριάντα περίπου ισπανικές πόλεις από τη Σεβίλη μέχρι τη Βαρκελώνη, «ώστε οι άνθρωποι να κάνουν φανερή την αγανάκτησή τους».
Στα 81 του χρόνια, ο Φεδόρ Ασουάρ, συνταξιούχος μηχανικός και μέλος του αντικαπιταλιστικού συνδικάτου Εργατικές Επιτροπές, κρατούσε πλακάτ που έγραφε:«παππούδες φτωχοί, παιδιά υποθηκευμένα, εγγόνια άνεργα». Συμμετείχε στην πορεία «για να υπερασπιστεί τη μικρή του σύνταξή» και κατά «των συνεχών περικοπών στην Παιδεία και την Υγεία».
Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι, όποια και να είναι η επόμενη κυβέρνηση της Ισπανίας μετά τις εκλογές της 26ης Ιουνίου, θα επιβληθούν νέες μεταρρυθμίσεις και περικοπές του δημοσίου τομέα, τη στιγμή που ένας Ισπανίος στους πέντε ζει στο όριο της φτώχειας (περισσότερο από το 22% του πληθυσμού) με ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 8.011 ευρώ.
Η Γιάγιο Χερέρο, 50χρονη καθηγήτρια, διάβασε στο συγκεντρωμένο πλήθος το απόσπασμα ενός μανιφέστου: «...με πρόσχημα την κρίση που προκλήθηκε από τις τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Ενωση αφαίρεσε την κυριαρχία των χωρών που την απαρτίζουν...υποχρεώνοντάς τις να εφαρμόζουν πολιτικές κατά των πληθυσμών τους και υπέρ του κεφαλαίου».
Αλλοι πάλι διαδηλωτές εναντιώθηκαν στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ, ενώ άλλοι ζητούσαν μία πραγματική πολιτική υποδοχής των προσφύγων.