EgyptAir: Δεν έκανε στροφές το αεροπλάνο λένε οι Αιγύπτιοι
Η ανάκτηση των δεδομένων από το μαύρο κουτί του αεροπλάνου της EgyptAir που συνετρίβη την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο αν η συσκευή βρεθεί άθικτη, δήλωσε σήμερα ο Χάνι Γκαλάλ, από την ομάδα ερευνών αεροπορικών ατυχημάτων στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο CBC.
Εάν το μαύρο κουτί εντοπιστεί και έχει υποστεί ζημιές, τότε θα σταλεί στο εξωτερικό για ανάλυση, τόνισε.
Οι αιγύπτιοι αξιωματούχοι κατόρθωσαν να εντοπίσουν το αεροπλάνο για διάστημα ενός λεπτού, πριν τη συντριβή του, αλλά δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με το πλήρωμα, δήλωσε ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας αεροναυτιλίας στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο.
Ο Εχάμπ Μοχιελντίν πρόσθεσε πως οι αιγύπτιοι αξιωματούχοι δεν κατέγραψαν ότι το αεροπλάνο έκανε ελιγμούς.
Την ίδια στιγμή εξακολουθεί να επικρατεί θρίλερ τις τελευταίες μέρες γύρω από τα αίτια της συντριβής του μοιραίου Airbus A320 της EgyptAir που στοίχησε τη ζωή και σε δύο μωράκια.
Σενάρια ήθελαν το πιλότο του αεροσκάφους να είχε επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου του Καΐρου, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει γαλλικό κανάλι.
Λέγεται, λοιπόν ότι τους ενημέρωσε πως η καμπίνα του αεροπλάνου έχει γεμίσει καπνούς και πως θα προχωρήσει σε «κάθοδο έκτακτης ανάγκης».
Σύμφωνα με το γαλλικό κανάλι Μ6 ο Αιγύπτιος πιλότος τα λεπτά πριν χαθεί το στίγμα του αεροσκάφους με τους 66 επιβαίνοντες είχε συνομιλία αρκετών λεπτών με τους Αιγύπτιους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, μια πληροφορία που ανατρέπεται με τα σημερινά δεδομένα.
Ωστόσο, ο Ερευνητής Αεροπορικών Ατυχημάτων, Φ. Καραϊωσηφίδης μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ανέφερε πως υπάρχει μια ομίχλη σχετικά με την επικοινωνία αυτή. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος «το αεροπλάνο μίλησε, όχι ο πιλότος», γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τις αιγυπτιακές αρχές
Την ίδια στιγμή μιλώντας για τα σενάρια της πτώσης σημείωσε πως υπήρξε αποσυμπίεση στην καμπίνα αλλά και φωτιά, όμως δεν είναι σαφές ποιο γεγονός προηγήθηκε του άλλου. Όπως υπογράμμισε ο κος Καραϊωσηφίδης και τα δύο αυτά γεγονότα μπορούν να οφείλονται είτε σε μια βλάβη του αεροσκάφους είτε σε τρομοκρατική ενέργεια .
Σύμφωνα, πάντως με την επίσημη ενημέρωση από την ελληνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ο πιλότος δεν απαντούσε στις επανειλημμένες οχλήσεις των Ελλήνων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας όταν εκείνοι ήθελαν να τον ενημερώσουν για τη μεταβίβαση επικοινωνίας και ελέγχου από το FIR Αθηνών στο FIR Καΐρου.
Τι είπε ο Ερευνητής Αεροπορικών Ατυχημάτων, Φ. Καραϊωσηφίδης στο "Καλημέρα Ελλάδα"
Υποβρύχιο έστειλε η Αίγυπτος για την αναζήτηση του αεροσκάφους
Η Αίγυπτος ανέπτυξε την Κυριακή ένα υποβρύχιο για να αναζητήσει το αεροπλάνο της Egyptair που συνετρίβη σε περιοχή της Μεσογείου όπου τα νερά είναι πολύ βαθιά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Φάταχ αλ-Σίσι, προειδοποιώντας ότι οι έρευνες για την καταστροφή θα πάρουν καιρό.
Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του για τη συντριβή του Airbus 320 που σημειώθηκε την Πέμπτη με αποτέλεσμα τον θάνατο και των 66 επιβαινόντων, ο Σίσι δήλωσε επίσης ότι εξακολουθούν να εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια και προειδοποίησε να μην εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα.
"Ερευνητικός εξοπλισμός μεταφέρθηκε χθες από το υπουργείο Πετρελαίου, έχουν ένα υποβρύχιο που μπορεί να φτάσει 3.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα", δήλωσε ο Σίσι απευθυνόμενος σε υπουργούς και βουλευτές που είχαν συγκεντρωθεί για τα εγκαίνια ενός εργοστασίου λιπασμάτων στο λιμάνι Νταμιέτα (Δαμιέτη).
"Κινήθηκε προς την κατεύθυνση της περιοχής της συντριβής του αεροπλάνου, επειδή εργαζόμαστε σκληρά για να ανακτήσουμε τα μαύρα κουτιά".
Τα ύδατα στην περιοχή της Μεσογείου που ερευνάται φθάνουν σε βάθος τα 3.000 μέτρα, με αποτέλεσμα στην επιφάνεια της θάλασσας το σήμα που εκπέμπουν τα μαύρα κουτιά για να εντοπιστούν να είναι στα όρια της εμβέλειάς του.
"Μέχρι τώρα είναι πιθανά όλα τα σενάρια. Παρακαλώ λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να μην μιλάμε και να λέμε ότι υπάρχε
Ηχητικό ντοκουμέντο από το αεροσκάφος της EgyptAir
Ένα ηχητικό ντοκουμέντο από την επικοινωνία που είχε ο πιλότος του μοιραίου Airbus της EgyptAir, με τον πύργο ελέγχου της Ζυρίχης, δόθηκε στη δημοσιότητα.
Η συνομιλία αυτή έγινε τα μεσάνυχτα, περίπου δυόμιση ώρες πριν χαθεί το στίγμα του από το Ελληνικό FIR.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο μαύρων κουτιών συνεχίζονται στα δυσπρόσιτα βάθη της Μεσογείου, καθώς μόνο αυτά μπορούν να δώσουν απαντήσεις αναφορικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στη συντριβή του μοιραίου Airbus A320.
Η προκαταρκτική έκθεση για τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου της EgyptAir θα παρουσιαστεί σε ένα μήνα, δήλωσε ο επικεφαλής της οµάδας ερευνητών, σύμφωνα με την αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα Al-Ahram.
Ο Αϊμάν αλ Μοκάντεμ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών αεροπορικών ατυχημάτων, δήλωσε πως η έκθεση «θα δημοσιευτεί σε ένα μήνα… και θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που θα έχουν συγκεντρωθεί έως την ημερομηνία της δημοσίευσης της».
Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους είναι που θα δώσουν τις απαντήσεις για τα αίτια της συντριβής του Boeing A320 της EgyptAir στη Μεσόγειο, που στοίχισε τη ζωή σε 66 ανθρώπους.
Το μεσημέρι του Σαββάτου το αμερικανικό δίκτυο CBS, επικαλούμενο αξιωματούχους της Αιγύπτου, υποστήριξε ότι εντοπίστηκαν τα δύο μαύρα κουτιά, ωστόσο κάτι τέτοιο στη συνέχεια διαψεύστηκε, από το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας.
Οι φωτογραφίες από τα πρώτα ευρήματα στο σημείο των ερευνών, που συνεχίζονται, τις οποίες δημοσίευσε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο στρατός της Αιγύπτου, συγκλονίζουν την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Μέρη του αεροσκάφους, καθίσματά του, αλλά και προσωπικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένας παιδικός υπνόσακος, φαίνονται στις φωτογραφίες αυτές, που κάνουν το γύρο του κόσμου.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών, αλλά και μεγαλύτερου μέρους του αεροσκάφους, που θα δείξει τα αίτια της συντριβής, συνεχίζονται πυρετωδώς στο σημείο που εντοπίστηκαν τα πρώτα συντρίμμια. Το μόνο χειροπιαστό στοιχείο που υπάρχει είναι ότι, πριν την παύση της επαφής του αεροσκάφους με τα συστήματα, υπήρξε καπνός στο πιλοτήριό του.
Παράλληλα, διενεργούνται έρευνες για τυχόν υπαίτιους της τραγωδίας. Στο στόχαστρο των ερευνητών έχουν μπει οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκολ. Το υλικό των καμερών ασφαλείας μπορεί να φανερώσει κάποια ύποπτη κίνηση ατόμων που είχαν πρόσβαση στο αεροπλάνο. Την ίδια ώρα, όλοι οι υπάλληλοι εδάφους ανακρίνονται, για να διαπιστωθεί αν κάποιος είχε ριζοσπαστικοποιηθεί. Οι έρευνες αυτές, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν δώσει κάποιο μεμπτό αποτέλεσμα.