LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΓενικάΔημοσίευση: 16 Απριλίου 2016 08:29

Επικρίσεις εναντίον της Μέρκελ για τη δίωξη εναντίον του κωμικού

Υπό αστυνομική προστασία ο κωμικός που σατίρισε τον Ερντογάν. Ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό από τη στάση της Μέρκελ.

Γερμανία - Τουρκία - εκπομπή - παρουσιαστής - Jan Boehmermann - Neo Magazin Royale

Η απόφαση της καγκελαρίου της Γερμανίας να δώσει εντολή σε εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη εναντίον ενός κωμικού που προσέβαλε, λέγοντας εκ προοιμίου πως θα παραβίαζε τον νόμο, τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πυροδότησε επικρίσεις εναντίον της, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στο ότι δεν προστάτευσε την ελευθερία του λόγου στη χώρα της, ενώ προκαλεί νέο ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την Άγγελα Μέρκελ.

Ο Ερντογάν είχε απαιτήσει η γερμανική δικαιοσύνη να ασκήσει δίωξη σε βάρος του Γιαν Μπέμερμαν, ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF την 31η Μαρτίου είχε απαγγείλει ένα ποίημα οι στίχοι του οποίου ανέφεραν πως ο Τούρκος πρόεδρος δέρνει μικρά κορίτσια, παρακολουθεί παιδική πορνογραφία κι επιδίδεται σε κτηνοβασία.

Ένα άρθρο του γερμανικού ποινικού κώδικα απαγορεύει τις προσβολές σε βάρος ξένων ηγετών, αλλά αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της γερμανικής κυβέρνησης να αποφασίζει εάν θα δώσει στους εισαγγελικούς λειτουργούς την εντολή να ασκήσουν δίωξη σε βάρος του εκάστοτε παραβάτη.

Η υπόθεση Μπέμερμαν έφερε την Μέρκελ σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Η καγκελάριος ήταν εκείνη που πίεσε περισσότερο από κάθε άλλον για την επίτευξη της αμφιλεγόμενης συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, κι οι επικριτές της έχουν ήδη επισημάνει πως παρέβλεψε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου από την τουρκική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τη συνεργασία της.

Η καγκελάριος κατέστησε σαφές σε μια γραπτή ανακοίνωσή της πως η απόφαση να επιτραπεί σε εισαγγελείς να διεξαγάγουν έρευνα δεν ισοδυναμεί με δικαστική ετυμηγορία.

Αλλά η απόφασή της δέχθηκε ήδη πυρά από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το κόμμα που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού, που ζητούσε το τουρκικό αίτημα να απορριφθεί. Καθώς η κυβέρνησή της διχάστηκε, η Μέρκελ είχε τον τελευταίο λόγο.

«Είμαστε της γνώμης ότι η εντολή για την άσκηση δίωξης... δεν έπρεπε να δοθεί», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, αμφότεροι Σοσιαλδημοκράτες.

Ο δικηγόρος του Μπέμερμαν, ο Κρίστιαν Σερτς, χαρακτήρισε την απόφαση της Μέρκελ «εντελώς αχρείαστη», σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν είχε ήδη καταθέσει μήνυση σε βάρος του Μπέμερμαν. 

Ανακοινώνοντας την απόφασή της σε δηλώσεις της που αναμεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά, η Μέρκελ σημείωσε πως «η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία η Γερμανία έχει στενές και φιλικές σχέσεις».

Τούρκοι αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν και ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε στο θέμα σε μια ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη χθες. Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε «θέλουμε να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα σε αυτή την υπόθεση, δεν θέλουμε να πούμε κάτι σε αυτό το στάδιο».

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εξήρε την κίνηση της Μέρκελ. «Αναμφίβολα αυτή είναι η σωστή απόφαση», είπε ο Τσελίκ στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber χθες. «Πρόκειται για μια προσβολή εναντίον του έθνους μας και του κράτους μας. Οι δηλώσεις αυτού του προσώπου σε αυτόν τον τηλεοπτικό σταθμό δεν ήταν κριτική, αλλά απροκάλυπτη προσβολή».

Ο Κάι Ντίκμαν, ο διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας Bild, αντέδρασε στην απόφαση της Μέρκελ δημοσιεύοντας ένα σχόλιο υπό τον τίτλο «Στο χέρι του Ερντογάν», στο οποίο διερωτάται: «Έγινε η Γερμανία, εξαιτίας της συμφωνίας με την Τουρκία, ευάλωτη σε εκβιασμούς;»

Πρόσθεσε: «Όταν (η καγκελάριος) ταξιδέψει στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, οφείλει να πει καταπρόσωπο στον οικοδεσπότη της πόσο φρικτή είναι η κατάσταση στην Τουρκία όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου».

Η Μέρκελ αναμένεται στην Τουρκία, μαζί με άλλους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, την 23η Απριλίου.

Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ του κόμματος Αριστερά (Die Linke) δεν δίστασε να κατηγορήσει την καγκελάριο ότι υποτάχθηκε στον «Τούρκο δεσπότη».

Το ZDF έχει κατεβάσει το επίμαχο βίντεο από τον ιστότοπό του.

Την υποστήριξή τους στον Μπέμερμαν εξέφρασαν ωστόσο γνωστοί Γερμανοί καλλιτέχνες, ενώ το 82% όσων ερωτήθηκαν στο πλαίσιο δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για το περιοδικό Focus έκρινε πως το ποίημα ήταν δικαιολογημένο.

Ο γνωστός κωμικός τελεί υπό αστυνομική προστασία και ακύρωσε την τελευταία εκπομπή του στο ZDF.

Στις δηλώσεις της, η Μέρκελ σημείωσε ότι η Τουρκία, χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, οφείλει να τηρεί τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες της ελευθερίας της έκφρασης, του Τύπου και της τέχνης. Αναφέρθηκε στα τρία εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία, τις στενές διμερείς οικονομικές σχέσεις και τη διμερή συνεργασία στο πλαίσιο του NATO. Παράλληλα, είπε πως η γερμανική κυβέρνηση θα τροποποιήσει το επίμαχο άρθρο του ποινικού κώδικα ώστε να μη χρειάζεται κυβερνητική εντολή για να κινούνται νομικές διαδικασίες σε τέτοιες υποθέσεις.

Η Ένωση των Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV) σε ανακοίνωσή της υπογράμμισε πως η καγκελάριος στέλνει το «λάθος μήνυμα» στην τουρκική κυβέρνηση.

Μια τουρκική οργάνωση, η Ένωση Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών, που έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο βίντεο υπέρ του Ερντογάν, υπέβαλε χθες μήνυση εναντίον της αυστριακής εφημερίδας Έστεραϊχ διότι αναδημοσίευσε απόσπασμα του ποιήματος του Μπέμερμαν.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραγωδία στα Χανιά: Ένας νεκρός από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια πανηγυριού 20:31Παναθηναϊκός – Αστέρας Τρίπολης: Επιστροφή στα θετικά αποτελέσματα για το “τριφύλλι”20:17Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα20:04Ηράκλειο: Άγριος καυγάς μεταξύ γυναικών που είχε κατάληξη... το χειρουργείο19:50Θεσσαλονίκη: Οι αρχές συνέλαβαν τον υπεύθυνο και το σερβιτόρο νυχτερινού κέντρου, οι οποίοι πούλησαν αλκοόλ σε ανήλικες19:36Το “ιερό δισκοπότηρο” των κρίσιμων ορυκτών του Ντονέτσκ19:22Λαμία: Έκλεψαν... άλογο μέρα-μεσημέρι19:0828η Οκτωβρίου: Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στους δήμους της Αττικής18:53Κρεμλίνο: Είναι λάθος να μιλάμε για ακύρωση της συνάντησης Πούτιν-Τραμπ18:38Σύλληψη φυγόποινου για ηθική αυτουργία σε απόπειρες δολοφονίας18:24Θεοδωρικάκος: Νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις18:11Παναθηναϊκός – Προμηθέας Πατρών: Απογευματινός… περίπατος για τους “πράσινους”17:57ΗΠΑ: Κλέφτης σκοτώθηκε σε ζωντανή μετάδοση - Φώναζαν οι παρουσιαστές (βίντεο)17:43Μέγαρα: Απετράπησαν αυτοσχέδιοι αγώνες μοτοσικλετών17:30Η μοναξιά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου ασθενών17:16Περιστέρι: Πραγματοποιήθηκε ειδική τροχονομική δράση για την πρόληψη και αντιμετώπιση τροχονομικών παραβάσεων17:03Βραζιλία: Δολοφόνησαν 18χρονο Έλληνα σε ληστεία σε μαγαζί16:49Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη από το λιμενικό 50χρονος, ο οποίος είχε στην κατοχή του πάνω από 130 κιλά ακατέργαστης κάνναβης16:36Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφτασε τα 950 γκολ στην καριέρα του16:22Θεσσαλονίκη: Σύγκρουση Ι.Χ με μηχανή - Συνελήφθη μεθυσμένη οδηγός16:08
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο