Μνημόνιο για προσφυγικό και τουρισμό μεταξύ Βαρκελώνης – Λέσβου
Τη Βαρκελώνη επισκέφθηκε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, προκειμένου με τη δήμαρχο της πόλης, Άντα Κολάου να υπογράψουν σύμφωνο συνεργασίας και φιλίας, μεταξύ των δύο δήμων. Την Τρίτη μαζί και με τη δήμαρχο της Λαμπεντούζα είχαν υπογράψει σύμφωνα για το προσφυγικό.
Έπειτα από τις προκαταρκτικές επαφές που έγιναν πριν από δυο μήνες στη Λέσβο, το σύμφωνο υπογράφηκε στο δημαρχείο της Βαρκελώνης. Αποτελεί δε την έναρξη μιας νέας στρατηγικής σημασίας συνεργασίας, που βασίζεται σε τρεις άξονες. Τον πολιτικό, τον περιβαλλοντικό και τον τουριστικό - πολιτιστικό άξονα. Στόχος είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η βοήθεια σε όλους τους παραπάνω άξονες με συγκεκριμένες δράσεις.
O δήμαρχος Λέσβου συναντήθηκε επίσης με αντιπροσώπους του δικτύου Μεσογειακών πόλεων Medcities, μέλος του οποίου είναι και η πόλη της Βαρκελώνης, και εξετάσθηκε το ενδεχόμενο ένταξης της Λέσβου σε αυτό. Παράλληλα, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας καθαριότητας όπου ενημερώθηκε σχετικά από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο του ιδρύματος Barcelona F.C Foundation, όπου τέθηκαν οι βάσεις για στενή συνεργασία στο πλαίσιο της επικοινωνιακής καμπάνιας της ομάδας της Βαρκελώνης, κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Παράλληλα, εξετάσθηκε η ανάπτυξη κοινών δράσεων ανάμεσα στην ομάδα και το Δήμο Λέσβου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, αλλά κυρίως τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας του νησιού, που έχει ανταποκριθεί με υποδειγματικό τρόπο στην προσφυγική κρίση. Σημειώνεται ότι στον πολιτικό άξονα του συμφώνου συνεργασίας του δήμου Λέσβου με τον δήμο Βαρκελώνης προβλέπεται και η διερεύνηση της δυνατότητας μετακίνησης προσφύγων απευθείας από τη Λέσβο στη Βαρκελώνη, όπου έχει δημιουργηθεί μια υποδειγματική δομή φιλοξενίας, η οποία παραμένει ανενεργή.
«Φεύγουμε από την πόλη της Βαρκελώνης έχοντας δύο ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό μας, το καλύτερο ποδοσφαιρικό κλαμπ του κόσμου αλλά και την πόλη της Βαρκελώνης. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τόσο τη δήμαρχο κ. Κολάου, όσο και τους εκπροσώπους της ομάδας για τη θερμή φιλοξενία. Συνεχίζουμε τη σημαντική αυτή διεθνή εκστρατεία, με σκοπό την ουσιαστική ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας» δήλωσε ο κ. Γαληνός κατά την αναχώρησή του από τη Βαρκελώνη.
Μνημόνιο συνεργασίας Βαρκελώνης – Λέσβου - Λαμπεντούζα
Μνημόνιο συνεργασίας για την υποδοχή και περίθαλψη των προσφύγων υπέγραψαν, την Τρίτη, στη Βαρκελώνη, οι δήμαρχοι τριών πόλεων της Μεσογείου, της Λέσβου, της Λαμπεντούζα και της πρωτεύουσας της Καταλονίας, αναγνωρίζοντας την κοινή μοίρα που ενώνει το ανθρωπιστικό πνεύμα και τις κοινωνίες των λαών της ιδιαίτερης τούτης γεωγραφικής περιοχής, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ισπανική ιστοσελίδα El Publico .
Όπως δήλωσε η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, παρουσία των δημάρχων της Λέσβου Σπύρου Γαληνού και της Λαμπεντούζα Τζουζεπίνα Νικολίνι, το σύμφωνο συνεργασίας έρχεται να αντιταχθεί στην «παθητικότητα της ΕΕ και των χωρών μελών της» στη διαχείριση της μεταναστευτικής εξόδου.
«Εκείνο που όφειλαν να είχαν πράξει τα κράτη- μέλη, το κάνει από μόνη της η κοινωνία των πολιτών. Πλέον δεν μπορούμε να ελπίζουμε περισσότερα από τα κράτη, κι έτσι οι πόλεις από μόνες μας πρέπει να κινητοποιηθούμε», υποστήριξε η λαοπρόβλητη δήμαρχος της καταλανικής μητρόπολης. Κατά την ίδια «αυτή η συμμαχία επιτρέπει τη συνεργασία ανάμεσα σε πόλεις που απαρνούνται την απάνθρωπη τούτη Ευρώπη».
Η συμφωνία, κατά την ίδια, αφορά την αμοιβαία παροχή βοήθειας μεταξύ των πόλεων αυτών, ακόμη και σε τεχνικό επίπεδο, ιδίως προς εκείνες τις νησιωτικές πόλεις που αναμένουν μεγάλη προσφυγική πίεση.
Η Άντα Κολάου εξέφρασε τη λύπη της που πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, οι οποίες διαθέτουν «πόρους και είναι προετοιμασμένες» για την υποδοχή προσφύγων, να μην μπορούν να το πράξουν λόγω του ότι «το ισπανικό κράτος δεν ανταποκρίνεται στα ποσοστά που έχουν συμφωνηθεί». «Το ισπανικό κράτος αποτελεί μεγάλο πρόβλημα κι εφαρμόζει πρακτικές απόλυτης αδιαφάνειας», προσέθεσε η ίδια, αναφέροντας πως η δημοτική αρχή της Βαρκελώνης έχει αποστείλει πολλαπλά μηνύματα στην κεντρική εξουσία, χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση.
Από την πλευρά της, η Τζουζεπίνα Νικολίνι τόνισε πως η Μεσόγειος οφείλει να μετατραπεί σε «τόπο συνάντησης κι όχι σε σύνορο» για τους προσφυγικούς πληθυσμούς. «Μεταξύ μας, πολλές πόλεις προτιθέμεθα να οικοδομήσουμε ένα νέο όραμα για τη Μεσόγειο, ολότελα διαφορετικό από εκείνο που διαλαλεί η ΕΕ», προσέθεσε κι έτεινε χείρα προς τα ελληνικά νησιά που δοκιμάζονται από το προσφυγικό ρεύμα. «Οι δήμαρχοι των ελληνικών νησιών δεν θα είναι μόνοι τους όπως ήταν κι η Λαμπεντούζα» το 2011», υπενθύμισε η δήμαρχος.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Λέσβου επέμεινε επίσης στο μήνυμα «να γίνει η Μεσόγειος ένας τόπος αλληλεγγύης κι ανθρωπιάς» και απέστειλε μήνυμα στους ισχυρούς της Ευρώπης «να σταματήσουν τις μαφίες που διακινούν κι ελέγχουν την είσοδο των μεταναστών», αλλά και στην ανάγκη να χαλιναγωγηθεί η ξενοφοβία.
Στην κορωνίδα του λόγου της η κ. Κολάου ιδίως υπογράμμισε την ανάγκη και την ελπίδα οι ηγέτες της ΕΕ να μην επικυρώσουν την «παράνομη και αήθη» συμφωνία με την Τουρκία. Επισήμανε μάλιστα πως η κοινωνία των πολιτών έχει κινητοποιηθεί για να στηρίξει την εκπεφρασμένη αυτή θέση της δημαρχιακής αρχής, αρχής γενομένης από τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 21.00 τοπική ώρα κατά της συμφωνίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην κεντρική πλατεία Σαν Τζάουμε. Η επόμενη εκδήλωση έχει προγραμματισθεί για το ερχόμενο Σάββατο.