LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΕυρώπηΔημοσίευση: 26 Φεβρουαρίου 2016 18:28

Die Welt: Απελπισία στην Ελλάδα

Με το βλέμμα στην Ελλάδα είναι ο γερμανικός Τύπος για το προσφυγικό. "Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να βουλιάξει στην προσφυγική κρίση", αναφέρει το Focus.

AP - Προσφυγική Κρίση - Τύπος - Γερμανία - Γερμανικός Τύπος

Εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων τις τελευταίες ημέρες γύρω από την μεγάλη κρίση του Προσφυγικού, η Ελλάδα βρίσκεται στον μεγεθυντικό φακό των γερμανικών ΜΜΕ, τα οποία επικρίνουν έντονα τον "στρουθοκαμηλισμό" από μερίδα ευρωπαϊκών κρατών, ο οποίος θα μπορούσε να αποβεί μοιραίος για το σύνολο της Ευρώπης.

"Ο Altmaier θέλει ευρωπαϊκή υποστήριξη για την Ελλάδα», είναι τίτλος στη Welt, όπου αναφέρεται στο αίτημα του για κοινή στήριξη της Ελλάδας από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων. «Αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα νόημα το να βρισκόμαστε σε ανοικτή διαμάχη», δήλωσε στο ARD αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει ανακύψει από τη συνεννόηση της Αυστρίας με τα βαλκανικά κράτη για το κλείσιμο των συνόρων. Το σημαντικό είναι να δημιουργηθούν το ταχύτερο δυνατόν καταλύματα για τους πρόσφυγες στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα. Αν η ελληνική πλευρά χρειάζεται βοήθεια, θα πρέπει να γίνει επ' αυτού συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε ο Altmaier.

Ομοίως, το περιοδικό Stern αναφέρεται στις δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής Καγκελαρίας με τις οποίες ζήτησε κατηγορηματικά οι Ευρωπαίοι εταίροι να υποστηρίξουν από κοινού την Ελλάδα στην προσφυγική κρίση.

Η Suddeutche Zeitung επίσης αναφέρεται στην έκκληση του P. Altmaier για τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα στο θέμα της προσφυγικής κρίσης και τη δήλωση του ότι προέχει να δημιουργηθούν το ταχύτερο δυνατό καταλύματα για τους πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

"Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να βουλιάξει στην προσφυγική κρίση. Το SPD προειδοποιεί τα κράτη της ΕΕ για τις δραματικές συνέπειες της προσφυγικής κρίσης με το να την φορτωθεί μόνο η Ελλάδα", αναφέρει το Focus. Παραπέμπει σε δήλωση του επικεφαλής της ΚΟ του SPD Thomas Oppermann πως αν 11 εκατ. Έλληνες εκπροσωπώντας 500 εκατ. Ευρωπαίους ήθελαν να λύσουν την κρίση, «αυτό είναι μια μετάθεση στους ασθενέστερους». Επιπλέον, σημειώνει τη δήλωση του επικεφαλής του κόμματος Sigmar Gabriel ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ένα «βούλιαγμα» της Ελλάδας. Ο ίδιος επισήμανε ότι από τα 28 κράτη τα 23 δεν υποδέχονται ούτε έναν πρόσφυγα. "Η κατασκευή συρματοπλεγμάτων φέρνει μόνο μια μικρή αποφόρτιση στην Ευρώπη, καθώς οι πρόσφυγες θα αναζητήσουν άλλο δρόμο. Η κατάσταση της ΕΕ είναι αυτή τη στιγμή «για φωνές», όπως διαπίστωσε ο Gabriel. «Από τα 28 κράτη τα 23 δεν υποδέχονται ούτε έναν πρόσφυγα». Μεταξύ αυτών βρίσκονται επίσης και πολλές χώρες της ΕΕ με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Αλλά η ΕΕ μέσα από τις κρίσεις γίνεται ακόμα πιο δυνατή. Το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί λύση: «Το σχέδιο Β είναι χάλια, επειδή δεν λειτουργεί», όπως θεωρεί ο Gabriel".

AP - Προσφυγική Κρίση - Τύπος - Γερμανία - Γερμανικός Τύπος

«Απελπισία στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου κεντρικού άρθρου της Welt. Αναφέρει ότι η Ελλάδα στενάζει υπό το βάρος της ροής προσφύγων και περιγράφει την κατάσταση που διαμορφώνεται: "Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, από τη στιγμή που τα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορά τους. Την προηγούμενη εβδομάδα οι διακινητές έφεραν στα ελληνικά νησιά περί τους 12.000 πρόσφυγες. Και η κατάσταση κλιμακώνεται. Εκατοντάδες πρόσφυγες έφυγαν από τα κέντρα φιλοξενίας και ξεκίνησαν περπατώντας προς τα ελληνο-σκοπιανά σύνορα. Οι διακινητές υπόσχονται νέες διαδρομές μέσω της Αλβανίας ή θέσεις σε κοντέινερ για την Ιταλία, και ζητούν 2.500-3.000 Ευρώ για τις υπηρεσίες τους. Στο μεταξύ, o Αντικαγκελάριος και επικεφαλής του SPD Sigmar Gabriel τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αφεθεί η Ελλάδα να «πλημμυρίσει» από τους πρόσφυγες. Ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, Thomas Oppermann, επεσήμανε ότι αν 11 εκ. Έλληνες θα πρέπει να επιλύσουν την κρίση εκπροσωπώντας 500 εκ. Ευρωπαίων, τότε πρόκειται για «μετάθεση της ευθύνης προς τον πιο αδύναμο».

Σε άρθρο γνώμης στη Welt υπογραμμίζεται ότι «η συνάντηση των βαλκανικών χωρών χωρίς την παρουσία της Ελλάδας ήταν ένα πολύ σοβαρό λάθος», καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να λύσει την προσφυγική κρίση χωρίς τη βοήθεια της Αθήνας. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι οι καταυλισμοί προσφύγων επί ελληνικού εδάφους είναι κορεσμένοι, η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα δεν μπορεί να διαρκέσει πάνω από μερικές εβδομάδες και πως τότε οι πρόσφυγες θα δράσουν με το θάρρος που θα τους δώσει η δύναμη της απόγνωσης και δεν θα μπορεί να βοηθήσει καμία παρηγοριά.

«Αυτό που μηχανεύτηκαν οι χώρες των Βαλκανίων με την Αυστρία επιτρέπει στο ευρωπαϊκό λεξιλόγιο να ακολουθήσει την πολιτική μιζέρια - τα κράτη της ΕΕ αποφάσισαν φυσικά να κατανείμουν 160000 πρόσφυγες από την Ελλάδα στις χώρες της ΕΕ, αλλά δεν τήρησαν τίποτα απ' όλα αυτά", αναφέρεται στο Focus. Σημειώνεται, επίσης, ότι "αν τα ευρωπαϊκά κράτη θελήσουν να διασώσουν ένα υπόλοιπο ακόμα από το πνεύμα στο οποίο οφείλεται η ευημερία, η ελευθερία όπως και ο σεβασμός σε όλον τον κόσμο, θα πρέπει να πετάξουν την αρχή του Αγ. Φλόριαν και σε ένα δραματικό κατόρθωμα συλλογικής συνεργασίας να θέλουν υπό τον έλεγχό τους άμεσα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στη Μεσόγειο - από την Ισπανία μέχρι την Ελλάδα».

AP - Προσφυγική Κρίση - Τύπος - Γερμανία - Γερμανικός Τύπος

Η "Der Standard" στον ιστότοπο της αναφέρεται στην "έκπληξη" του Αυστριακού Προέδρου για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη της Αυστρίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη.

"Ήδη στο ναδίρ;" είναι το ερώτημα που θέτει η FAZ: "Μπορεί κανείς να αντιληφθεί την οργή της Ελλάδας, ακόμη κι αν είναι γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις κατά το παρελθόν δεν κατέβαλαν και μεγάλη προσπάθεια να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Πάντως, η άποψη της Βιέννης ότι θέλει να θέσει σε λειτουργία μία «αλυσιδωτή αντίδραση της λογικής» φαίνεται στο τελευταίο κομμάτι της αλυσίδας ως κακός ευφημισμός και εγωιστική "εξυπνάδα", καθώς σημαίνει πρακτικά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μετατραπεί σε μεγάλο καταυλισμό προσφύγων στην ΕΕ. Η αναζήτηση λύσεων μεταξύ μικρών ομάδων κρατών δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αναζήτηση κοινής λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ναι, πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα, και μάλιστα το γρηγορότερο δυνατό".

Επιπλέον, η FAZ φιλοξενεί ρεπορτάζ του Michael Martens με τον τίτλο "Ιατρός", το οποίο αναφέρεται στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τις επανειλημμένες επισημάνσεις του ότι είναι παράνομη η απώθηση των σκαφών των προσφύγων ή το να εγκαταλείπονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται σε ανάγκη στη θάλασσα. Υπενθυμίζει ότι ο κ. Μουζάλας προέτρεψε συγκεκριμένους Ευρωπαίους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο κι ότι τότε θα μπορούσαν να "σφράγιζαν" τα θαλάσσια σύνορά τους, πως: "Όποιος θέλει κάτι τέτοιο, να το πει".

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑμερικανικές εκλογές 2020: το πρώτο debate Τραμπ - Μπάιντεν (υπότιτλοι)Χθες 16:36 | Ειδήσεις

Δείτε με υπότιτλους, την τηλεμαχία των δύο υποψηφίων για το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ που μετέδωσε ζωντανά ο ΑΝΤ1, τα ξημερώματα, με παράλληλη μετάφραση. 

Ναγκόρνο Καραμπάχ: γιατί “φλέγεται” ο Καύκασος (βίντεο)Χθες 19:53 | Ειδήσεις

Ο Νικόλας Βαφειάδης αναλύει την κατάσταση στην περιοχή, όπου μαίνονται συγκρούσεις, ενώ υπάρχουν αναφορές για κατάρριψη αεροσκάφους.

ΕΕ: όλες οι επιλογές στο τραπέζι για την ΤουρκίαΧθες 11:24 | Ειδήσεις

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν εποικοδομητικές δεσμεύσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Τσαβούσογλου: θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο αν μας ζητήσει βοήθεια το ΑζερμπαϊτζάνΧθες 12:40 | Ειδήσεις

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι αναμένει συγκεκριμένα βήματα από την ΕΕ για την τελωνειακή ένωση και το καθεστώς με τις βίζες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Viral ο παπαγάλος που τραγουδά… Μπιγιονσέ! (βίντεο)23:59“Αντίο” στο Champions League είπε ο ΠΑΟΚ23:48Κορονοϊός: Τι έδειξαν οι έλεγχοι σε γήπεδα ποδοσφαίρου23:36Στεφανιαία νόσος: η καθημερινή ζωή μετά το έμφραμα23:23Παράταση δηλώσεων ΦΠΑ, φόρου διαμονής και παρακρατούμενων φόρων23:11Κορονοϊός: “Θερίζει” ζωές η πανδημία στην Ρωσία22:59Εκδήλωση για τα 2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας (εικόνες)22:50Συχνές ερωτήσεις για τον καρκίνο του ενδοµητρίου22:39ΙΝΣΕΤΕ - ελληνικός τουρισμός: ο “χάρτης” του 201922:28Πέθανε ο Κίνο22:16Λεωφορεία των ΚΤΕΛ ενισχύουν τις συγκοινωνίες της Αθήνας22:03Δένδιας: Στηρίζουμε την Κύπρο για κυρώσεις στην Τουρκία21:51Μητσοτάκης - Πεϊτσίνοβιτς: η ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης21:40Αποκλειστικά στον ΑΝΤ1: νέα καταγγελία για τον γυναικολόγο στην Ρόδο (βίντεο)21:31Σύγκρουση νταλίκας με αυτοκίνητο – Ένας νεκρός (εικόνες) 21:23Ναγκόρνο Καραμπάχ: γιατί “φλέγεται” ο Καύκασος (βίντεο)21:11Κορονοϊός - ΓΓΠΠ: “Συναγερμός” σε Θήβα και Χαλκίδα21:00“Η Φαμίλια”: Δαδακαρίδης – Ασημακοπούλου στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 (βίντεο)20:47Αμερικανικές εκλογές 2020: το πρώτο debate Τραμπ - Μπάιντεν (υπότιτλοι)20:36Αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 το “σαφάρι ελέγχων” στην Αχαρνών (βίντεο)20:25
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο