DW: “Παταγώδης” αποτυχία της Ελλάδα στο Προσφυγικό
«Παταγώδη» η αποτυχία της Ελλάδας στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γερμανικών αρχών ασφαλείας. Εμπιστευτική έκθεση του Κέντρου Κοινών Αναλύσεων Στρατηγικής για την Παράνομη Μετανάστευση, την οποία επικαλείται η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, πολλοί αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων και παιδιά, ζουν στην Ελλάδα κάτω από αντίξοες συνθήκες ή ακόμα και χωρίς στέγη.
Εκτός του χαρακτηρισμού «απάνθρωπη» για την κατάσταση, σημειώνεται η εκτίμηση ότι, οι συνθήκες που επικρατούν ενδέχεται να αποτελούν και προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας, βάσει του σκεπτικού ότι, οι πρόσφυγες ωθούνται να εγκαταλείψουν το ελληνικό έδαφος «προς άλλα κράτη –μέλη της ΕΕ», το συντομότερο δυνατό.
Αναφορά γίνεται και για σοβαρή υποστελέχωση της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, κάτι που οδηγεί σε μεγάλα διαστήματα αναμονής για την επεξεργασία αιτήσεων χορήγησης ασύλου, διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και χρόνια. Σημειώνεται, στην έκθεση ότι, σε αυτό το διάστημα οι άνθρωποι δεν υποστηρίζονται ούτε οικονομική ούτε υλικά. Στηλιτεύεται ακόμη το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων ασύλου, που ανέρχεται σε 75%, όντας ασυνήθιστα υψηλό σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.
Επισημαίνεται δε ότι, ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο δεν έχει απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις του περιοδικού.
Αιχμές για πλημμελείς ελέγχους στην Ελλάδα
Οι εκθέσεις του κέντρου Gasim, στο οποίο εμπλέκονται η γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία, το υπουργείο Εξωτερικών, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους πρόσφυγες, η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών, εστιάζουν συχνά στις εξελίξεις στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης, σημειώνει το δημοσίευμα του Spiegel Online.
Όπως διευκρινίζεται, στην έκθεση του Gazim, το τελευταίο διάστημα έφτασε στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός μεταναστών από την Αλγερία, την Τυνησία και το Μαρόκο, οι οποίοι δήλωσαν ότι κατάγονται από την Συρία ή το Ιράκ, με στόχο να λάβουν το ελληνικό πιστοποιητικό καταγραφής, που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Ευρώπη.
Επισημαίνεται, τέλος, στο δημοσίευμα ότι, η Κομισιόν έχει ασκήσει οξεία κριτική στην Αθήνα, μέσω αναφοράς στην έκθεση που παρουσιάστηκε προ δύο ημερών στις Βρυξέλλες, όπου γινόταν λόγος για «σοβαρή παραμέληση της Ελλάδα στην υποχρέωσή της να διενεργεί ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα (σ.σ. της ΕΕ)».