LATEST NEWS
 
Κόσμος /Ασία /

Ινδονησία

Δημοσίευση: 15 Ιανουαρίου 2016 08:26

Συλλήψεις εξτρεμιστών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τζακάρτα

Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ των τρομοκρατικών χτυπημάτων, την ευθύνη για τα οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ινδονησία - Τζακάρτα - τρομοκρατικές επιθέσεις - σύλληψη - πένθος

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ινδονησία μία μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής για την εξάρθρωση εξτρεμιστικών πυρήνων, οι οποίοι ενδέχεται να σχετίζονται με το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλόνισαν χθες την Τζακάρτα.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί περίπου 20 ύποπτοι για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Μεταξύ αυτών είναι τρία άτομα, που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν νέα επίθεση. Συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην πόλη Ντεπόκ, βόρεια της ινδονησιακής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το δίκτυο Metro TV, πρόκειται για δύο ειδικούς σε όπλα και εκρηκτικά, και έναν ιεροκήρυκα.

Η επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας και ενόπλων στην καρδιά της Τζακάρτα ήταν έργο του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε η τρομοκρατική οργάνωση, αναλαμβάνοντας ευθύνη για την πρώτη επίθεσή της στη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων στον πλανήτη.

Ενώ μόνο επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν - από τα οποία άτομα τα πέντε ήταν οι ίδιοι οι τρομοκράτες - η θρασύτητα της επίθεσης έδειξε μια καινούργιου είδους μαχητικότητα σε μια χώρα η οποία έχει συνηθίσει επιθέσεις μικρής εμβέλειας εναντίον της Αστυνομίας.

AP - Ινδονησία - Τζακάρτα - τρομοκρατικές επιθέσεις - πένθος

Τα Σώματα Ασφαλείας έθεσαν τέλος στην επίθεση - κοντά σε κατάστημα της αλυσίδας Starbucks και στο παλαιότερο υπερκατάστημα της Τζακάρτα, το Sarinah - σε περίπου τρεις ώρες, αφού μια ομάδα ένοπλων αντάλλαξαν πυρά με την Αστυνομία και μετά ανατινάχθηκαν.

Οι δύο πολίτες που σκοτώθηκαν ήταν ινδονησιακής και καναδικής εθνικότητας, ενώ τραυματίστηκαν 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 4 ξένοι υπήκοοι (ένας Ολλανδός, ένας Γερμανός, ένας Αυστριακός και ένας Αλγερινός).

«Μια ομάδα στρατιωτών του χαλιφάτου στην Ινδονησία στόχευσαν μια συγκέντρωση της σταυροφορικής συμμαχίας η οποία μάχεται το Ισλαμικό Κράτος στην Τζακάρτα», αναφέρεται σε δήλωση του ISIS, προσθέτοντας ότι 15 άτομα σκοτώθηκαν.

Ινδονησία - Τζακάρτα - τρομοκρατική επίθεση - βόμβα - αστυνομία - θύματα

Ο αστυνομικός διευθυντής της ινδονησιακής πρωτεύουσας είπε σε δημοσιογράφους ότι το Ισλαμικό Κράτος «είναι σίγουρα πίσω από την επίθεση αυτή», και ταυτοποίησε ως υπεύθυνο για τον σχεδιασμό της έναν Ινδονήσιο τζιχαντιστή, τον Μπαχρούν Νάιμ, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται στη συριακή πόλη Ράκκα.

Ο Χαρίτς Άμπου Ουλία, ειδικός σε θέματα εξτρεμισμού που γνωρίζει τον Μπαχρούν Νάιμ, είπε ότι αναμένει περισσότερες επιθέσεις. «Αυτή είναι μια ένδειξη ότι έχει μάθει από τις επιθέσεις στο Παρίσι και έχει μελετήσει τη στρατηγική», είπε, αναφερόμενος στις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015. «Αμφιβάλλω ακόμα για την ικανότητα των ντόπιων ισλαμιστών να διαπράξουν επιθέσεις σε μεγαλύτερη κλίμακα», πρόσθεσε, χωρίς όμως να το αποκλείει εντελώς.

Υπήρξαν τουλάχιστον έξι εκρήξεις και μία ανταλλαγή πυρών, αλλά ο χαμηλός αριθμός θυμάτων δείχνει ότι οι δράστες ήταν ντόπιοι τζιχαντιστές με στοιχειώδη οπλισμό, σύμφωνα με ειδικούς.

«Ο πρόεδρος έχει πει πως το έθνος και οι πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται και δεν θα πρέπει να ηττηθούν από πράξεις τρομοκρατίας», είπε ο εκπρόσωπος του προεδρικού μεγάρου, Άρι Ντουιπαγιάνα.

AP - Ινδονησία - Τζακάρτα - τρομοκρατική επίθεση - βόμβα - αστυνομία

Οι υπηρεσίες Ασφαλείας αντέδρασαν μέσα σε λίγα λεπτά, με μαύρα θωρακισμένα αυτοκίνητα να αποκλείουν την καφετέρια και ομάδες ακροβολιστών να παίρνουν θέσεις στην περιοχή, πάνω από την οποία πετούσαν ελικόπτερα της Αστυνομίας.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας της Τζακάρτα, Τίτο Καρναβιάν, είπε ότι ένας άντρας μπήκε στο Starbucks και ανατινάχθηκε, τραυματίζοντας αρκετούς μέσα στο κατάστημα. Καθώς ο κόσμος έβγαινε τρέχοντας από το κατάστημα, τον περίμεναν δύο ένοπλοι, ανοίγοντας πυρ, ενώ άλλοι δύο οπλοφόροι επιτέθηκαν σε φυλάκιο της χωροφυλακής με χειροβομβίδες.

Ινδονησία - Τζακάρτα - τρομοκρατική επίθεση - βόμβα - αστυνομία - θύματα

Η Ινδονησία έχει υποστεί επιθέσεις τζιχαντιστών στο παρελθόν, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που έγινε συντονισμένη επίθεση από ομάδα βομβιστών αυτοκτονίας και ένοπλους.

Οι πιο πρόσφατες επιθέσεις ισλαμιστών στην Τζακάρτα έγιναν τον Ιούλιο του 2009, με βόμβες στα ξενοδοχεία JW Marriott και Ritz Carlton, αλλά η χώρα βρίσκεται σε επιφυλακή εδώ και εβδομάδες για πιθανή επίθεση ισλαμιστών.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λεμεσός: Έπιασε τον σταυρό των Θεοφανίων, τον πήρε και... εξαφανίστηκε23:59Παναθηναϊκός: Δεύτερη διαδοχική εντός έδρας ήττα για το νέο έτος23:46Χανιά: Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κίσσαμο - Σε επιφυλακή οι Πυροσβεστικές δυνάμεις23:31Τροχαίο δυστύχημα στη Λάρισα: Νεκρός 31χρονος μετά από σφοδρή σύγκρουση (εικόνες)23:17Πέθανε η ηθοποιός Τόνια Καζιάνη σε ηλικία 80 ετών23:03Ο Μοναστηρλής «έστειλε» τον ΠΑΟΚ στους «8» 22:49Εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Βρετανία και Γαλλία θα αναπτύξουν στρατεύματα σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης22:35Παναθηναϊκός: Το συγκινητικό βίντεο για τον Γιώργο Παπαδάκη στα matrix του ΟΑΚΑ22:21Euroleague: Λύγισε στο φινάλε με την Φενέρμπαχτσε ο Ολυμπιακός22:07Μητσοτάκης από Παρίσι: Ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και στήριξης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων21:53Βενεζουέλα: Αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 ο πρώην σύμβουλος διπλωματίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Σιτιλίδης21:39Κ. Γιαννόπουλος στον ΑΝΤ1 για Παπαδάκη: Είχαμε σχέση ζωής21:25FIR Αθηνών: Τι αποκαλύπτει στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος των ελεγκτών21:11Ο δημοσιογραφικός κόσμος "υποκλίνεται" στον Γιώργο Παπαδάκη20:57ANT1 Sports: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός "ρίχνονται" ξανά στη μάχη της Euroleague20:43Έγκλημα στις Σέρρες: Με "βαρύ" ποινικό μητρώο ο 16χρονος δράστης20:29Κηφισιά: Νίκησε τον Βόλο ακόμα και χωρίς Τεττέη - Παντελίδη20:15Χανιά: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στην Κίσσαμο - Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή (εικόνες)20:05Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη19:51Ο Λουίς Μίγια στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού19:37
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο