Ο ΟΗΕ εκμπέμπει SOS για την Μαντάγια της Συρίας
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναφορικά με την κατάσταση στη Μαντάγια της Συρίας.
Τουλάχιστον 400 άτομα πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως εκτός της υπό κατάληψη πόλης Μαντάγια της Συρίας για ιατρική φροντίδα, είπαν στα Ηνωμένα Έθνη οι πρέσβεις της Ισπανίας και Νέας Ζηλανδίας.
"Χρειάζονται επείγουσα ιατρική μεταφορά απόψε και χρειάζονται την άδεια από την κυβέρνηση της Συρίας για να μεταφερθούν", είπε ο πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας στα Ηνωμένα Έθνη, Γκεράρντ βαν Μπέμεν.
Νωρίτερα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών συζήτησε το θέμα των λιμοκτονούντων αμάχων της Συρίας στην συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά από εισήγηση της Νέας Ζηλανδίας και της Ισπανίας, μετά από αναφορές ότι δεκάδες χιλιάδες αμάχων έχουν εγκλωβιστεί για μήνες χωρίς προμήθειες και πεθαίνουν της πείνας, είπε ο πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας στα Ηνωμένα Έθνη, Γκεράρντ βαν Μπέμεν, σε δημοσιογράφους. "Η τακτική της πολιορκίας και λιμοκτονίας είναι ένα από τα πιό αποτρόπαια χαρακτηριστικά της συριακής σύρραξης", είπε.
Χθες έγινε και η πρώτη μεγάλη αποστολή τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού στη Μαντάγια και σε άλλες δύο περιοχές, παρουσία αξιωματούχων του ΟΗΕ.
Μια νηοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθε στην κωμόπολη της Μαντάγια, που τελεί υπό κατάληψη από τις κυβερνητικές δυνάμεις, όπου χιλιάδες έχουν εγκλωβιστεί για μήνες χωρίς προμήθειες και όπου έχουν αναφερθεί θάνατοι από λιμό.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες
Αντιπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών και ΜΚΟ είδαν άμαχους που λιμοκτονούσαν στις περιοχές όπου έγιναν ανθρωπιστικές αποστολές χθες, είπε ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Ο Γιακούμπ Ελ Χίλο, ο επιτόπιος συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Συρία ο οποίος βρέθηκε στην Μαντάγια για να επιβλέψει την αποστολή, είπε ότι είχε επίσης λάβει ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι τουλάχιστον 40 άτομα είχαν πεθάνει από την πείνα. "Είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια ακραίως υποσιτιζόμενα παιδιά. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν επίσης και υποσιτιζόμενοι ηλικιωμένοι και είναι αλήθεια ότι είναι υποσιτιζόμενοι, άρα υπάρχει λιμός, και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο ισχύει και στην άλλη πλευρά, στην Αλ Φουά και την Κεφράια", είπε στο Ρόιτερς τηλεφωνικά από την Μαντάγια, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.
Η Φουά και η Κεφράια είναι δύο χωριά που κατοικούνται κυρίως από σιίτες, και τελούν υπό κατάληψη από τους αντικαθεστωτικούς. Και τα δύο μέρη έλαβαν ανθρωπιστική βοήθεια από την ίδια αποστολή.
Φορτηγά με τρόφιμα και ιατρική βοήθεια άρχισαν τη διανομή ως μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, δήλωσαν χθες τα Ηνωμένα΄Εθνη και ο Ερυθρός Σταυρός, ενώ επιβεβαίωσαν ότι βοήθεια θα δινόταν και στα δύο σιιτικά χωριά Αλ Φουά και Κεφράια στη βορειοδυτική περιφέρεια Ιντλίμπ.
Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ επίσης κατέκρινε δριμύτατα τα γεγονότα στην Μαντάγια, αναφερόμενη σε φωτογραφίες λιμοκτονούντων παιδιών, ως "εικόνες που μας θυμίζουν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο", ενώ ο Βρετανός πρέσβης Μάθιου Ράικροφτ είπε ότι "το να οδηγείς άμαχους στη λιμοκτονία είναι μια απάνθρωπη τακτική που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση του (Προέδρου Μπασάρ) Αλ Άσαντ και των συμμάχων του".
Ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζαφάρι είπε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του ήταν δεσμευμένη να προσφέρει "πλήρη συνεργαρσία" στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά αρνήθηκε ότι οι κάτοικοι της Μαντάγια λιμοκτονούσαν, ισχυριζόμενος ότι "οι πληροφορίες είναι ψεύτικες" και ότι οι φωτογραφίες "είναι ψέμματα". Μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι "δεν υπάρχει έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαντάια" και ότι μερική από τη σχεδιασμένη βοήθεια "έχει ληστευθεί από οπλισμένες ομάδες τρομοκρατών".