LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΓενικάΔημοσίευση: 30 Νοεμβρίου 2015 14:00

Τι συζητούν οι ηγέτες για το Κλίμα

Τι είπαν Αλέξης Τσίπρας και Μπαράκ Ομπάμα. Ο οικοδεσπότης Φρανσουά Ολάντ ζητά από τους ομολόγους του να μη “διαψεύσουν” τη “μεγάλη ελπίδα”.

AP - COP21 - Παρίσι - Σύνοδος - Κλίμα - Κλιματική Αλλαγή - ΟΗΕ - συνεδρίαση - Οικογενειακή φωτογραφία

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η Διάσκεψη για το κλίμα στη οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Κατά την έναρξη της τελετής (12:00 ώρα Ελλάδας) οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων του Παρισιού, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

Λίγη ώρα νωρίτερα,  ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας  αμέσως μετά την άφιξή του είχε σύντομες κατ ιδίαν συναντήσεις με τους Προέδρους της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι και της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, αμέσως μετά την προσέλευση του στην Παγκόσμια Σύνοδο για το κλίμα COP21. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τους Αντιπροέδρους της Γουατεμάλας, Χουάν Φουέντες Σορία, της Αργεντινής, Αμάντο Μπαντού και της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ Βερμούδεζ, ενώ συνάντησε τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν και τους Πρωθυπουργούς του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι.

Όπως δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ "Το μέλλον του πλανήτη" θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι, ενώ κάλεσε τους ομολόγους του να μην "διαψεύσουν" τη "μεγάλη ελπίδα" που έχει δημιουργήσει η συνάντηση αυτή.

AP - COP21 - Παρίσι - Σύνοδος - Κλίμα - Κλιματική Αλλαγή - ΟΗΕ - συνεδρίαση - ομιλία - Φρανσουά Ολάντ

Η COP21 δημιουργεί "μεγάλη ελπίδα την οποία δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε", δήλωσε κατά την έναρξη της "ιστορικής" αυτής συνάντησης ενώπιον των 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. "Είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε δράση αυτό δεν είναι κάτι ανυπέρβλητο", πρόσθεσε ο οικοδεσπότης Γάλλος Πρόεδρος .

"Πρόκειται να αποφασιστεί εδώ, στο Παρίσι, το μέλλον του πλανήτη", υπογράμμισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κάνοντας λόγο για μια "ιστορική ημέρα", τονίζοντας ότι "ποτέ σε μια διάσκεψη δεν μετείχαν τόσες αρχές από τόσες χώρες".

"Τα καλά συναισθήματα, οι δηλώσεις προθέσεων δεν θα είναι αρκετά, είμαστε στο χείλος ενός οριακού σημείου", τόνισε.

Στο τέλος της διάσκεψης, "στις 12 Δεκεμβρίου, μια συμφωνία πρέπει να έχει εξευρεθεί στο Παρίσι", υπογράμμισε ο Ολάντ που ζητεί μια συμφωνία "ξεχωριστή, παγκόσμια και δεσμευτικού χαρακτήρα".

AP - COP21 - Παρίσι - Σύνοδος - Κλίμα - Κλιματική Αλλαγή - ΟΗΕ - υποδοχή - Φρανσουά Ολάντ - Μπάρακ Ομπάμα

Για τον γάλλο πρόεδρο, μια "καλή συμφωνία, μια μεγάλη συμφωνία" θα πρέπει να βασίζεται σε "τρεις προϋποθέσεις". Η πρώτη θα είναι να σχεδιαστεί μια αξιόπιστη καμπύλη που επιτρέπει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου ή ακόμη στον 1,5 βαθμό".

Η δεύτερη θα είναι να δοθεί στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής μια αλληλέγγυα απάντηση, ενώ κανένα κράτος δεν δικαιούται να απόσχει από τις δεσμεύσεις του" παρότι οι αποκλίσεις όσον αφορά την ανάπτυξη πρέπει να "λαμβάνονται υπόψη".

"Οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη, είναι αυτές που εδώ και χρόνια εξέπεμπαν τα περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου, οι χώρες με την αναδυόμενη οικονομία πρέπει να επιταχύνουν την ενεργειακή τους μετάβαση, οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να μεριμνήσουν για την προσαρμογή τους στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής", τόνισε.

Όσον αφορά την τρίτη προϋπόθεση, "όλες οι εταιρίες μας, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ποικιλία, πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή" τη διαδικασία.

"Αυτό που διακυβεύεται με τη διάσκεψη για το κλίμα, είναι η ειρήνη", καθώς "η υπερθέρμανση προμηνύει συγκρούσεις όπως τα σύννεφα προμηνύουν την καταιγίδα. Προκαλεί μεταναστεύσεις που πετούν στον δρόμο περισσότερους πρόσφυγες από αυτούς που προκαλούν οι πόλεμοι", ενώ "χώρες κινδυνεύουν να μην μπορούν πλέον να ικανοποιούν τις ζωτικές ανάγκες των πληθυσμών τους, με τον κίνδυνο της πείνας, της εξόδου από την ύπαιθρο, των συγκρούσεων για την πρόσβαση σε αυτό το αγαθό που γίνεται όλο και πιο σπάνιο, το νερό".

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τους ηγέτες του κόσμου «να αρθούν στο ύψος» του διακυβεύματος της άνευ προηγουμένου αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι.

AP - COP21 - Παρίσι - Σύνοδος - Κλίμα - Κλιματική Αλλαγή - ΟΗΕ - υποδοχή - Φρανσουά Ολάντ - Μπάρακ Ομπάμα

«Έχουμε την δύναμη να καθορίσουμε το μέλλον μας σήμερα και αύριο, αλλά μόνο εφόσον αρθούμε στο ύψος του διακυβεύματος» επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ενώπιον των περίπου 150 ηγετών που έχουν συγκεντρωθεί στο Μπουρζέ, κοντά στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Ο ηγέτης του δεύτερου σε μέγεθος ρυπαντή παγκοσμίως μετά την Κίνα απέρριψε επιπλέον σθεναρά το επιχείρημα βάσει του οποίου η μάχη για την αντιμετωπίση της κλιματικής αλλαγής θα έπληττε την οικονομία.

«Έχουμε αποδείξει ότι δεν υφίσταται πλέον η σύγκρουση μεταξύ της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος συμπληρώνοντας ότι «έχουμε καταρρίψει την επιχειρηματολογία του παρελθόντος και της αδράνειας. Αυτό θα πρέπει να μας γεμίζει ελπίδα».

AP - COP21 - Παρίσι - Σύνοδος - Κλίμα - Κλιματική Αλλαγή - ΟΗΕ - συνεδρίαση - ομιλία - Μπάρακ Ομπάμα

Επικαλούμενος τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που είχε δηλώσει ότι έρχεται πάντα μια στιγμή που είναι «πολύ αργά για να δράσουμε», ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι αναφορικά με το κλίμα αυτή η στιγμή έχει σχεδόν φθάσει.

Ο Μπαράκ Ομπάμα που απέτισε φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων του Παρισιού στο θέατρο Μπατακλάν νωρίς το πρωί σήμερα πρόσθεσε ότι «εάν ενεργήσουμε εδώ, εάν ενεργήσουμε τώρα, δεν θα είναι πολύ αργά».AP - COP21 - Παρίσι - Σύνοδος - Κλίμα - Κλιματική Αλλαγή - ΟΗΕ - συνεδρίαση - ομιλία - Μπάρακ Ομπάμα

Τέλος είπε ότι "οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τα ποσοστά των εκπομπών αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από 26% έως 28% έως το 2025, σε σύγκριση με το 2005".

Η άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα στη Σύνοδο για το κλίμα:

Μέρκελ: Στόχος ένα δεσμευτικό πλαίσιο από τον ΟΗΕ

H καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ από το βήμα της Διάσκεψης για το Κλίμα, δήλωσε ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται στο Παρίσι πρέπει να καταλήξουν στην υιοθέτηση ενός δεσμευτικού πλαισίου από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που θα συμπληρωθεί από επίσης δεσμευτικούς επανελέγχους με στόχο να διασφαλίζεται ότι θα καταγραφεί πρόοδος στις προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Άνγκελα Μέρκελ - COP21

Η εκπόνηση μιας επίσημης συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που θα δεσμεύει νομικά τις χώρες τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται να θέσει βέτο σε οποιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις για να τεθούν υποχρεωτικοί στόχοι.

Η Μέρκελ υπογράμμισε από το Παρίσι ότι στόχος είναι να τεθεί από τον «ΟΗΕ ένα δεσμευτικό πλαίσιο» και να υπάρξει ένας δεσμευτικός μηχανισμός ελέγχου με στόχο να κλείσει το κενό μεταξύ του αντίκτυπου στην υπερθέρμανση του πλανήτη των μέτρων που έχουν ήδη υποσχεθεί οι χώρες και των πρόσθετων προσπαθειών που πρέπει να καταβληθούν προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας. 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣύνοδος Κορυφής: Τα συμπεράσματα για την ΤουρκίαΣήμερα 07:20 | Ειδήσεις

Στην συνεδρίαση της Τετάρτης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε συμπεράσματα για την Τουρκία.

Μέση Ανατολή – Βίντεο ντοκουμέντο: Οδοιπορικό του ΑΝΤ1 στην ΙερουσαλήμΧθες 21:17 | Ειδήσεις


Εκεί όπου κάποτε η ευλάβεια και η κατάνυξη βασίλευαν, σήμερα ρουκέτες και πυροβολισμοί ταράζουν τον ιερό τόπο.

Μέση Ανατολή: Επίθεση της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ - Τραυματίες στρατιώτες (βίντεο)Χθες 19:48 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει ο ισραηλινός στρατός για την επίθεση στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Πλημμύρες στο Ντουμπάι από τις σφοδρές νεροποντές - Το αεροδρόμιο μετατράπηκε σε λίμνη (εικόνες)Τρίτη 16 Απριλίου 2024 19:38 | Ειδήσεις

Έχουν σαρώσει τους δρόμους στο Ντουμπάι οι σφοδρές νεροποντές. Στο γειτονικό Ομάν δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“The 2night show” – Ποσειδώνας Γιαννόπουλος: Η μετανάστευση, το παρατσούκλι και το… “ευχάριστο ατύχημα” (βίντεο)08:24Conference League: Ο Ολυμπιακός έχει ραντεβού με την Ιστορία08:10Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος… “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου07:57Βραζιλία: Πήγε τον... νεκρό θείο της σε τράπεζα ως... εγγυητή για δάνειο (βίντεο)07:44Καιρός: Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει βροχές και πτώση θερμοκρασίας έως 10 βαθμούς07:30Σύνοδος Κορυφής: Τα συμπεράσματα για την Τουρκία07:17Απαξίωση της πολιτικής ή εύκολη και δοκιμασμένη λύση;07:03Θεσσαλονίκη: Διασωληνώθηκε 17χρονος ποδηλάτης που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο06:50Champions League: Ρεάλ και Μπάγερν στα ημιτελικά06:36Σημεία για rapid test δωρεάν την Πέμπτη06:23Καιρός: τοπικές βροχές και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:09Δικηγόρος έκανε λάθος “κλικ” και “έδωσε” διαζύγιο σε άλλο ζευγάρι23:59Ρέθυμνο: Ένστολοι έσωσαν 6χρονη από πνιγμό23:46Viral ο ψαράς που…βάφτηκε με μελάνι σουπιάς (βίντεο)23:32Τρεις συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)23:18Ισπανία – Ιταλία: Το δικαίωμα στην άμβλωση έφερε διπλωματική αντιπαράθεση23:04Άργος - Μυκήνες: Η Ολυμπιακή Φλόγα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό (εικόνες)22:51Παναθηναϊκός – Παπαθανάσης: Ξεκινάνε τα χωματουργικά στο νέο γήπεδο22:37Δώρα επικουρικών συντάξεων: Στο Ειδικό Δικαστήριο η υπόθεση της κατάργησης22:25Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση22:11
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο