LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΑφρικήΔημοσίευση: 21 Νοεμβρίου 2015 07:39 | Ανανέωση: 21 Νοεμβρίου 2015 12:11

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μάλι

Τριήμερο εθνικό πένθος στο Μάλι μετά την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu στην πρωτεύουσα. 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

Μάλι - ομηρία

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η κυβέρνηση του Μάλι και έθεσε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 10 ημέρες, από την Παρασκευή τα μεσάνυχτα, μετά την επίθεση και τη σύλληψη ομήρων που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Radisson Blu στην πρωτεύουσα Μπαμακό από ένοπλους μαχητές.

Τα μέτρα αποφασίστηκαν στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε και διήρκησε μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, στο οποίο προήδρευσε ο πρόεδρος της χώρας Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά. Όπως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος Κεϊτά, 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ένας υπήκοος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης. Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα του Κατάρ μετέδωσε χθες ότι την ευθύνη για την πολύνεκρη χθεσινή επίθεση ανέλαβε η οργάνωση αλ Μουραμπιτούν, μια τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία ορκίζεται πίστη στην αλ Κάιντα.

Η επίθεση αυτή θεωρείται πλήγμα και για τη Γαλλία, η οποία έχει στείλει 3.500 στρατιώτες στο βόρειο Μάλι σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η σταθερότητα μετά την εξέγερση των Τουαρέγκ το 2012, στην οποία αργότερα ενεπλάκησαν τζιχαντιστές που συνδέονται με την αλ Κάιντα.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Μάλι, ο συνταγματάρχης Σαλίφ Τραορέ, δήλωσε ότι οι ένοπλοι εισέβαλαν στο Radisson Blu σπάζοντας τον φράχτη ασφαλείας στις 7:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας), πυροβολώντας και φωνάζοντας Αλάχου Άκμπαρ («Ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά). Η επίθεση τερματίστηκε περίπου στις 16:00 (τοπική ώρα).

Το πρωί ο ξενοδοχειακός όμιλος Rezidor, ο οποίος διαχειρίζεται το Radisson Blu, ανακοίνωσε ότι την ώρα της επίθεσης στο ξενοδοχείο βρίσκονταν 140 επισκέπτες και 30 εργαζόμενοι. Μεταξύ των επισκεπτών υπάρχουν αλλοδαποί από τουλάχιστον 14 χώρες: Αλγερία, Γερμανία, Βέλγιο, Καναδάς, Κίνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Ισπανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ινδία, Μαρόκο, Ρωσία, Σενεγάλη και Τουρκία.

Μάλι - τρομοκρατική επίθεση - ομηρεία - όμηροι - εκκένωση

Η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France ακύρωσε όλες τις πτήσεις της από και προς το Μπαμακό και έκανε λόγο για 12 εργαζόμενούς της που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο, οι οποίοι μεταφέρθηκαν «σε ασφαλές μέρος». Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, «δεν υπάρχουν Γάλλοι νεκροί».

Ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι πέντε από τους επτά εργαζόμενους στις Turkish Airlines που ήταν στο ξενοδοχείο κατάφεραν να δραπετεύσουν, ενώ η κινεζική εταιρεία κατασκευής σιδηροδρόμων ανακοίνωσε ότι τρία στελέχη της έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας Βέλγος.

Κάποιοι από τους ομήρους αφέθηκαν ελεύθεροι αφού μπόρεσαν να απαγγείλουν στίχους από το Κοράνι, ενώ άλλοι κατάφεραν να δραπετεύσουν ή διασώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ένας από τους ομήρους που δραπέτευσε, ο γνωστός τραγουδιστής από τη Γουινέα Σεκούμπα «Μπαμπίνο» Ντιαμπατέ, δήλωσε ότι άκουσε δύο από τους δράστες να μιλούν αγγλικά την ώρα που ερευνούσαν το δωμάτιο που ήταν δίπλα από το δικό του. «Ακούσαμε πυροβολισμούς από τη ρεσεψιόν. Δεν τόλμησα να βγω από το δωμάτιό μου διότι δεν έμοιαζαν με πυροβολισμούς από πιστόλια, ήταν πυροβολισμοί από στρατιωτικά όπλα», διηγήθηκε ο Ντιαμπατέ. «Οι δράστες μπήκαν στο δωμάτιο που ήταν δίπλα στο δικό μου. Έμεινα ήσυχος, κρυμμένος κάτω από το κρεβάτι χωρίς να κάνω θόρυβο», πρόσθεσε. «Τους άκουσα να λένε στα αγγλικά “Το γέμισες; Πάμε!”».

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι τουλάχιστον 10 ένοπλοι εισέβαλαν στο Radisson Blu, όμως ο όμιλος Rezidor επεσήμανε ότι πρόκειται για δύο δράστες. Από την πλευρά της μια στρατιωτική πηγή σημείωσε ότι «ο τελευταίος απολογισμός είναι τουλάχιστον τρεις τρομοκράτες νεκροί», εκτιμώντας παράλληλα ότι ο συνολικός αριθμός τους δεν ξεπερνά τους τέσσερις.

Αναζητούνται τουλάχιστον τρεις ύποπτοι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι που είναι ύποπτοι ότι εμπλέκονται στην επίθεση «αναζητούνται», δήλωσε σήμερα μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Μαλί. "Αναζητούμε τρεις υπόπτους που ενδέχεται να εμπλέκονται στην επίθεση της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Radisson", δήλωσε η πηγή αυτή που συμμετέχει στην έρευνα.

Σύμφωνα με νεότερο, επίσημο απολογισμό από τις αρχές του Μαλί 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση των ισλαμιστών και επτά τραυματίστηκαν. «Γίνονται τα πάντα για να εντοπιστούν τα ίχνη» αυτών των προσώπων», πρόσθεσε η ίδια πηγή, η οποία αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις «προκειμένου να μην παρεμποδιστεί η έρευνα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ξενοδοχείο Radisson Blu, που διαθέτει 190 δωμάτια σε επτά ορόφους, «είναι αυτή τη στιγμή πλήρως υπό έλεγχο». Αργότερα σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί το ξενοδοχείο και ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά. Όπως δήλωσαν κάτοικοι της συνοικίας όπου βρίσκεται το Radisson Blu, η νύχτα πέρασε ήρεμα, ενώ ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας παραμένουν παραταγμένες μπροστά από το ξενοδοχείο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μαλί απαγορεύουν στο κοινό την πρόσβαση στο ξενοδοχείο, όμως η περίμετρος ασφαλείας γύρω από το κτίριο είναι μικρότερη από αυτή που είχε οριστεί χθες.

Μάλι - ξενοδοχείο - τρομοκρατική επίθεση - ISIS - ΙΚ - Ισλαμικό Κράτος - στρατός

Ομπάμα: Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι αμείλικτες

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως οι επιθέσεις στο ξενοδοχείο Radisson Blu κάνουν πιο άκαμπτη την απόφαση των ΗΠΑ και των συμμάχων της να πολεμήσουν όσους στοχοθετούν τον άμαχο πληθυσμό αυτών, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα επιτρέψει στους τζιχαντιστές να βρουν καταφύγιο .

Στην ομιλία του σε μια περιφερειακή Σύνοδο Κορυφής στη Μαλαισία, ο Ομπάμα χαρακτήρισε την επιδρομή της Παρασκευής και τη σύλληψη ομήρων ως μια «μια ακόμη φρικτή υπενθύμιση της μάστιγας της τρομοκρατίας». «Η επίθεση αυτή κάνει πιο άκαμπτη την αποφασιστικότητα μας να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι αμείλικτες», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο Μάλι βοήθησαν στην αποτροπή μεγαλύτερου αριθμού απωλειών ανθρώπινων ζωών. Παράλληλα τόνισε πως οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν υπηκόους των ΗΠΑ που μπορεί να βρίσκονταν στο ξενοδοχείο.

Έλληνας περιγράφει πώς ξέφυγε από τους τρομοκράτες

Ο Μιχάλης Σκαπούλης λίγο έλειψε να βρεθεί ανάμεσα στους 170 ομήρους. Ο Έλληνας που εργάζεται σε εταιρεία στην περιοχή, διαμένει κοντά στο ξενοδοχείο, όπου πηγαίνει κάθε πρωί για να κάνει γυμναστική. Ο ίδιος περιέγραψε σε δημοσιογράφο του ΒΒC πώς διέφυγε από τους τρομοκράτες.

«Όπως κάθε πρωί, έτσι και σήμερα πήγα στο γυμναστήριο», όπου παρατήρησε ότι αντί βρίσκονταν μόνο δύο άτομα, κάτι που του προκάλεσε ανησυχία. Ο ίδιος περιγράφει ότι η μουσική ήταν δυνατά στα γυμναστήριο, οπότε και δεν άκουσε τους πυροβολισμούς.

Βγαίνοντας όμως στο λόμπι του ξενοδοχείου, είδε σφαίρες στο πάτωμα. Αμέσως έκλεισε την πόρτα και επέστρεψε στο γυμναστήριο. Ψάχνοντας πόρτα – πόρτα, βρήκε μία που τον οδήγησε στον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου, όπου είδε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι αστυνομικοί τον έπιασαν και τον συνόδευσαν στο σπίτι του.

Μάλι - τρομοκρατική επίθεση - ομηρεία - όμηροι - εκκένωση

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕρντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μαςΧθες 18:14 | Ειδήσεις

Σε ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο η Χαμάς να εγκαταλείψει το Κατάρ και να εγκατασταθεί στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι «αυτό που έχει σημασία δεν είναι το πού βρίσκονται οι ηγέτες της Χαμάς, αλλά η κατάσταση στη Γάζα».

Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον τουΧθες 22:30 | Ειδήσεις

Τι υποστήριξε ο επιχειρηματίας των Μέσων Ενημέρωσης για τα όσα του ζητούσε ο Τραμπ πριν την εκλογή του. Ποια η πορεία της δίκης.

Τουρκία: “Κόλαφος” η έκθεση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα ΔικαιώματαΧθες 12:56 | Ειδήσεις

Τι αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία.

Μαλαισία: φονική σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων (βίντεο)Χθες 08:21 | Ειδήσεις

Τραγωδία στη Μαλαισία με δύο στρατιωτικά ελικόπτερα. Συγκλονιστικά στιγμιότυπα από τη σύγκρουση στον αέρα. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ23:14Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11“MeToo” - ΗΠΑ: Αποζημίωση “μαμούθ” σε θύματα αθλίατρου θα πληρώσει το... FBI!21:57Κώστας Στεφανάκης: Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός21:43Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;21:29Ελλείψεις φαρμάκων - Γεωργιάδης: Υπάρχει φόβος ότι θα ξαναζήσουμε ό,τι έγινε με τον κορονοϊό (εικόνες)21:16Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:02Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:49e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36Φωτιά στην Πάρο: Τρεις συλλήψεις 20:22Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας20:09Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καμπάνια του ΕΟΔΥ19:55
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο