Πατέρας Αϊλάν: Κατηγορώ τον εαυτό μου για ό,τι έγινε
Η οικογένεια του Αϊλάν, που ξεκίνησε από την Τουρκία με προορισμό τον Καναδά, όπου ζει η αδελφή του πατέρα, επέστρεψε οριστικά στο Κομπάνι, από όπου είχε ξεκινήσει το προσφυγικό της ταξίδι. Στην πόλη της Συρίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποία ελέγχουν οι τζιχαντιστές, ετάφη ο Αϊλάν, ο αδελφός του Γκαλίπ και η μητέρα τους, από τον τραγικό πατέρα που ήταν ο μόνος που επιβίωσε από την τραγωδία.
Οι κηδείες έγιναν χθες και κατά τη διάρκειά τους ο Αμπντουλάχ, ο πατέρας των παιδιών, εξιστόρησε το ταξίδι της οικογένειάς του, που τελείωσε με το θάνατο.
Η οικογένεια είχε φύγει από το Κομπάνι της Συρίας, πριν τα πράγματα γίνουν όπως είναι τώρα. Προορισμός της ήταν η Τουρκία, όπου μετέβη πρώτα ο πατέρας για να βρει δουλειά.
«Όταν το Ισλαμικό Κράτος επετέθη στο Κομπάνι αποφάσισα να φέρω την οικογένειά μου στην Κωνσταντινούπολη» είπε ο Αμπντουλάχ Κούρντι. Ο υπό κατάρρευση άνδρας είπε ότι ο μόνος λόγος που ήθελε να φέρει στην Ευρώπη την οικογένειά του ήταν για το καλό των παιδιών του. Η τραγωδία παίχτηκε όταν η οικογένεια μπήκε από την Αλικαρνασσό σε βάρκα με προορισμό την Κω και λίγο μετά βούλιαξε με αποτέλεσμα το θάνατο των τριών μελών της.
«Όλα έγιναν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, προσπάθησα να κρατήσω τη γυναίκα και τα παιδιά μου, αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα» είπε ο τραγικός πατέρας και συμπλήρωσε:
«Δεν κατηγορώ κανέναν άλλον για ό,τι έγινε. Κατηγορώ μόνο τον εαυτό μου».
Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στο Κομπάνι, καθώς δεν επιθυμεί να ταξιδέψει πια στην Ευρώπη. Όπως είπε «έχουν όλα πια τελειώσει» και το μόνο που θέλει είναι να είναι στους τάφους των παιδιών του μέχρι να πεθάνει.
Το τραγικό περιστατικό έγινε μόλις λίγους μήνες αφού το ΙΚ σκότωσε 11 μέλη της οικογένειας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ένας παππούς στο NewsWeek.
Η μοίρα της οικογένειας, μιας από τις χιλιάδες προσφύγων, έγινε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας κοινής γνώμης, όταν η φωτογραφία του νεκρού 3χρονου Αϊλάν στις τουρκικές ακτές έκανε το γύρο του κόσμου, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή για τις πολιτικές της Δύσης απέναντι στους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης από την αρχή του έτους πάνω από 350.000 άνθρωποι έχουν φύγει από εμπόλεμες και φτωχές χώρες προς την Ευρώπη, ενώ ο αριθμός εκείνων που έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να κερδίσουν μία καλύτερη, φτάνει στις 2600.