LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΕυρώπηΔημοσίευση: 28 Ιουλίου 2015 23:35

Ντίξον: Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα

Το πρόβλημα – σύμφωνα με τον γνωστό δημοσιογράφο- είναι ότι αυτό το σενάριο περιλαμβάνει πολλά «αν» που πρέπει να προηγηθούν για να επαληθευτεί.

Hugo Dixon - The optimist’s guide to Greece

Υπάρχουν τόσο πολλοί τρόποι που τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά για την Ελλάδα που είναι εύκολο να παραβλέψει κανείς το ενδεχόμενο να πάνε καλά, γράφει ο δημοσιογράφος  του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς,  Χιούγκο Ντίξον. Το καλύτερο σενάριο είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει τα ομόλογα της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει θέσει σε εφαρμογή, να αρθούν τα μέτρα ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί και να συναφθεί συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους—όλα αυτά μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ο Ντίξον τονίζει ότι δεν τα προβλέπει όλα αυτά. Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης έχει τρωθεί σχεδόν ανεπανόρθωτα. Οι πιο σκληροπυρηνικοί πιστωτές, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, θα βοηθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, μόνο εάν εφαρμόσει απαρέγκλιτα αυτά που συμφωνήθηκαν. Αυτό απέχει πολύ από το να είναι δεδομένο, τώρα που το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, μοιάζει να διχάζεται.

Πάντως, εάν ο Αλέξης Τσίπρας μπορέσει να ανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του, υπάρχει ένας καθαρός δρόμος εξόδου από τα δεινά της Ελλάδας, προσθέτει ο Ντίξον.

Το πρώτο βήμα είναι να οριστικοποιηθεί μια νέα συμφωνία—ιδίως να προσδιοριστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας για τα επόμενα λίγα χρόνια. Με δεδομένη την καταστροφή του περασμένου μήνα, όταν οι τράπεζες έκλεισαν για τρεις εβδομάδες, η Αθήνα δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που απαιτούσαν οι πιστωτές προηγουμένως χωρίς ακόμη περισσότερη εξουθενωτική λιτότητα.

Αν ο Τσίπρας μπορέσει να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας στην ευρωζώνη ότι πράγματι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα δεχθεί, μπορεί να μην επιμείνουν σε τυχόν περισσότερα μέτρα που δεν βρίσκονταν στο τραπέζι για αυτή τη χρονιά ή την επόμενη. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκαστεί να επιβάλει ακόμη περισσότερες αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών.

Όσο πιο σύντομα μπορεί να συναφθεί μια νέα συμφωνία, κάτι που θα ήταν ιδανικό να γίνει ως τα τέλη του Αυγούστου, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσει να αναληφθεί το δεύτερο βήμα: να συμπεριληφθούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Hugo Dixon - The optimist’s guide to Greece

Όταν η ΕΚΤ έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της τον Ιανουάριο, εξαίρεσε από αυτό την Ελλάδα, διότι δεν εφάρμοζε την προηγούμενη δανειακή της σύμβαση. Αλλά ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΚΤ, ο Βίτορ Κονστάνσιου, δήλωσε την 16η Ιουλίου ότι, μόλις η χώρα ενταχθεί σε νέο πρόγραμμα και διαπιστωθεί με αξιόπιστο τρόπο ότι το εφαρμόζει, η τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να αγοράζει τα κρατικά ομόλογα που εκδίδει η Αθήνα.

Αυτό δυνητικά θα ήταν ευλογία για τη χώρα. Εάν η ΕΚΤ σκουπίσει τα ελληνικά ομόλογα, οι αποδόσεις τους θα μειωθούν δραματικά. Αυτό θα τονώσει την εμπιστοσύνη. Στο καλύτερο σενάριο, αυτό θα συμβεί τον Σεπτέμβριο, αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα.

Το τρίτο βήμα, εκτιμά ο Ντίξον, είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια διότι οι οικονομικές προοπτικές της χώρας επιδεινώθηκαν ραγδαία τον περασμένο μήνα, κάτι που σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι περισσότερα δάνεια των τραπεζών θα πάψουν να εξυπηρετούνται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει τώρα ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 2% ως 4%.

Η Αθήνα και οι πιστωτές της έχουν υπολογίσει ότι θα χρειαστούν από 10 ως 25 δισεκατομμύρια ευρώ για τις τράπεζες. Η ΕΚΤ, η οποία επιβλέπει τα πιστωτικά ιδρύματα, θα πρέπει να διεξαγάγει μια λεπτομερειακή αποτίμηση πριν καταλήξει στο ακριβές ποσό.

Όταν οι εποπτικοί φορείς καταλήξουν στον μαγικό αριθμό, κατόπιν θα πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα δώσει το κεφάλαιο. Το ζήτημα κλειδί είναι εάν θα υπάρξει "bail-in" (σ.σ. διάσωση εκ των έσω), εάν θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από ανασφάλιστες καταθέσεις, δηλαδή οι αποταμιεύσεις, κυρίως εταιρειών, που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, οι οποίες αναγκαστικά θα μετατραπούν σε μετοχές των τραπεζών.

Το bail-in θα εκμηδένιζε την εμπιστοσύνη, εκτιμά ο Ντίξον, ο οποίος εργάστηκε επί σειρά ετών στην εφημερίδα Financial Times. Όμως εάν ο Τσίπρας εφαρμόζει τη δική του πλευρά της συμφωνίας, οι πιστωτές δεν θα επιμείνουν σε αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος οι πιο σκληροπυρηνικοί να επιμείνουν.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι απαραίτητη για να γίνει το επόμενο βήμα: να αρθούν οι έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίων. Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είναι πλέον ανοικτά, έπειτα από τραπεζική αργία τριών εβδομάδων. Αλλά συνεχίζουν να επιβάλλονται περιορισμοί—που επηρεάζουν ιδιαίτερα τη δυνατότητα των εταιρειών να εισάγουν αγαθά. Αυτό παραλύει την οικονομία.

Hugo Dixon - The optimist’s guide to Greece

Αν όλοι οι περιορισμοί αίρονταν αύριο, οι καταθέτες θα έσπευδαν να σηκώσουν τα χρήματά τους. Η ΕΚΤ δεν θα συναινούσε στη χορήγηση απεριόριστης ρευστότητας πριν ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, καθώς δεν θέλει να δανείζει χρήματα σε αφερέγγυα πιστωτικά ιδρύματα. Αλλά μόλις οι ισολογισμοί τους ενισχυθούν, ενδέχεται να είναι διατεθειμένη να ρισκάρει μια μαζική ανάληψη καταθέσεων—και, εάν έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί χωρίς bail-in, οι καταθέτες δεν θα θέλουν τόσο να πάρουν τα χρήματά τους, ούτως ή άλλως, εκτιμά ο Χιούγκο Ντίξον.

Το τελευταίο βήμα είναι η ελάφρυνση του χρέους. Η Άγγελα Μέρκελ, η καγκελάριος της Γερμανίας, δήλωσε την 19η Ιουλίου ότι αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί στην επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους και τη μείωση των επιτοκίων. Αν και η ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους δεν θα άλλαζε, οι ευνοϊκότεροι όροι θα καθιστούσαν το χρέος της χώρας πιο βιώσιμο. Εν καιρώ, θα αποκτούσε τη δυνατότητα να χρηματοδοτείται από τις αγορές, εκδίδοντας ομόλογα, και όχι να εξαρτάται από προγράμματα δανεισμού της.

Η παγίδα είναι ότι η ελάφρυνση χρέους θα εξεταστεί μόνο μετά την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος η οποία, στο καλύτερο σενάριο, θα γίνει τον Οκτώβριο. Επιπλέον, όρος για να γίνει θα είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος, τρία χρόνια αργότερα.

Εάν η Ελλάδα τα εξασφαλίσει όλα αυτά—ποσοτική χαλάρωση, άρση των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων, μια συμφωνία για την ελάφρυνση του κρατικού χρέους της—ως τα τέλη αυτού του έτους, η ώθηση στην εμπιστοσύνη θα αντιστάθμιζε σημαντικά τις συνέπειες των μέτρων λιτότητας, εκτιμά ο Ντίξον.

Ασφαλώς, το να φαντάζεται κανείς αυτό το σενάριο δεν είναι το ίδιο με το να το προβλέπει, προσθέτει ο αρθρογράφος. Η Ελλάδα και οι πιστωτές της έχουν καταλήξει σε απογοητευτικά αποτελέσματα πολύ συχνά στο παρελθόν για να μπορεί να προβλεφθεί κάτι τέτοιο.

Ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μοιάζει τώρα να κινείται στη σωστή κατεύθυνση, υποστηρίζει ο Χιούγκο Ντίξον. Η προηγούμενη, συγκρουσιακή προσέγγισή του έναντι των πιστωτών της χώρας μπορούσε να εξηγηθεί εν μέρει από την απροθυμία του να παραδεχθεί στους ψηφοφόρους ότι έκανε στροφή και λόγω των φόβων του ότι θα δίχαζε το κόμμα. Τώρα, έχει αλλάξει στάση, ενώ δεν υπάρχει καμιά ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει ενωμένος, προσθέτει ο αναλυτής, και με δεδομένο ότι διέβη αυτόν τον Ρουβίκωνα, έχει συμφέρον να εφαρμόσει με επιτυχία τη νέα δανειακή συμφωνία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ινδία: μωρό γεννήθηκε με τέσσερα χέρια και τέσσερα πόδια (βίντεο)23:59Κορονοϊός - Σέρρες: Εισαγγελική παρέμβαση για τους θανάτους στο νοσοκομείο23:49Κυψέλη: “Eργαστήριο ναρκωτικών” σε διαμέρισμα (εικόνες)23:39Τηλεφωνικές απάτες: “Έγδυσαν” δεκάδες ηλικιωμένους με λεία “μαμούθ”23:28Η εξωσωματική γονιμοποίηση στον 21ο αιώνα: Το μέλλον είναι ήδη εδώ23:17Σκιουφιχτά μακαρόνια με σύγκλινο Μάνης από τον Πέτρο Συρίγο23:05Πανσέληνος του Λύκου: “μαγεία” στον ουρανό (εικόνες)22:52Κατερίνη: Απάτη με επίδομα εμβολιασμού... 19000 ευρώ!22:38ΗΠΑ: φονική φωτιά σε σπίτια από έκρηξη αερίου (βίντεο)22:25#MeToo – Αυγενάκης για καταγγελίες 26 αθλητών: Να λάμψει η αλήθεια χωρίς καθυστερήσεις22:11Κορονοϊός - ΕΜΑ: Τα εμβόλια που είναι ασφαλή για τις έγκυες21:57ΗΠΑ: τεράστια τα προβλήματα από την κακοκαιρία (βίντεο)21:43Πάτρα: ανδρας πέθανε μέσα σε νεκροταφείο21:29Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου: διεύρυνση των δικαιούχων21:16Ναύπακτος: Τα αγριογούρουνα έφτασαν στην... παραλία (βίντεο)21:03Καιρός: βοριάδες και πτώση θερμοκρασίας την Τετάρτη20:52Κορονοϊός - Μέτρα: στη δημοσιότητα οι επιχειρήσεις με παραβάσεις20:39Κορονοϊός: σύλληψη μητέρας που δεν έστελνε στο σχολείο την κόρη της (βίντεο)20:25To 5G “απειλεί” την ασφάλεια των πτήσεων20:13Ευρωκοινοβούλιο: Η Εύα Καϊλή εκλέχθηκε αντιπρόεδρος20:00
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο