ΜΜΕ
Δημοσίευση: 20 Μαρτίου 2015 13:54Τα ξένα μέσα για τις αποφάσεις της σύσκεψης για την Ελλάδα
Στα πρωτοσέλιδα όλων των μεγάλων εφημερίδων και των πλέον έγκυρων ενημερωτικών ιστοσελίδων του πλανήτη, καθώς και κυρίαρχο ρεπορτάζ στα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ φιγουράρουν τα αποτελέσματα της συνάντησης για την Ελλάδα και κυρίως οι υποχρεώσεις και οι προσδοκίες που προκύπτουν από την συμφωνία που υπήρξε.
«Διθύραμβο» για τον Έλληνα Πρωθυπουργό φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, που κάνει λόγο για «θεαματική πρόοδο» στις σχέσεις Ελλάδας- Γερμανίας. Αναφέρεται σε «σημαντική, συμβολική νίκη του Τσίπρα», αφού όπως γράφει, «συζητήθηκε το θέμα των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να περάσει η Αθήνα από την Ελληνική Βουλή, χωρίς να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις».
Το Spiegel συμπληρώνει πως «το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες διέθεσαν χρόνο στον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί σημαντική συμβολική νίκη για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος θέλει να αποδείξει στο εσωτερικό ότι διαπραγματεύεται επί ίσοις όροις με τους ευρωπαίους εταίρους».
«Μαζί ενάντια στο Grexit», γράφει η γερμανική RP-Online, υπογραμμίζοντας ένα «άλμα πίστης από την Καγκελάριο προς την ελληνική πλευρά, παρά τα όσα καταλόγισαν στη Γερμανία τον τελευταίο καιρό».
Το Reuters επισημαίνει ότι στην συνάντηση που ο ίδιος ζήτησε, προκειμένου «να σπάσει το αδιέξοδο που έφερνε την Αθήνα να παραπατάει εκτός Ευρωζώνης», ο Αλέξης Τσίπρας «διαβεβαίωσε τους πιστωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα παρουσιάσει σύντομα έναν πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων, ώστε να ξεμπλοκάρει την χρηματοδότηση και να αποφύγει την χρεοκοπία».
Στο Bloomberg τονίζεται ότι «οι ευρωπαίοι ηγέτες ανέλαβαν πιο ενεργό ρόλο, για να πιέσουν τη χώρα να βγει από το αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει μετά την αλλαγή κυβέρνησης. Σε άλλη περίπτωση, η Ελλάδα θα κινδύνευε να ξεμείνει από χρήματα, ακόμη και από αυτόν τον μήνα, για τις πληρωμές των μισθών και των συντάξεων».
Στους Financial Times, ο αρθρογράφος Πίτερ Σπίγκελ επισημαίνει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός απέτυχε να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την κυβέρνησή του, η οποία αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστού, καθώς «η συμφωνία δεν άλλαξε τους όρους της προ μηνός συμφωνίας ούτε έφερε την νέα κυβέρνηση πιο κοντά στην καταβολή των 7,2 δις ευρώ που απομένουν από το πακέτο διάσωσης, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι το ταμείο ξεμένει από μετρητά».
Σε άλλο άρθρο τους, οι Financial Times γράφουν για την «κόντρα Τσίπρα-Ντράγκι» και το «όχι» της Μέρκελ, αναφέροντας ότι «υπάρχουν φόβοι πως η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε bank run» κι ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν κατόρθωσε να πείσει τον επικεφαλής της ΕΚΤ για την αποδέσμευση ρευστότητας προς την Ελλάδα, μέσω της αύξησης του ορίου εντόκων γραμματίων ή της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δις ευρώ» σημειώνοντας ότι «μέσα στη σύσκεψη η Άγκελα Μέρκελ ήταν αρνητική, ωστόσο φάνηκε περισσότερο θετική αργότερα, στις δηλώσεις της.
Για βαθύ ρήγμα Ελλάδας-Ευρωζώνης, το οποίο δεν θα γεφυρωθεί εύκολα, παρά τη χθεσινή σύγκλιση απόψεων, κάνει λόγο η Wall Street Journal σε άρθρο της με τίτλο «στις ελληνικές συνομιλίες, ένας ενάντια σε 18».
Σύμφωνα με το Μarketwatch, «η Ελλάδα είναι έτοιμη να παίξει το ρωσικό “χαρτί”, φέρνοντας μια νέα γεωστρατηγική διάσταση στην κρίση του ευρώ».
«Οι κορυφαίοι ηγέτες της Ε.Ε. βγήκαν τα ξημερώματα από μια συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αφού του είχαν πει ό,τι του λένε πάνω-κάτω εδώ και εβδομάδες: παρουσίασε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο εάν θες περισσότερα λεφτά για να παραμείνει η χώρα βιώσιμη. Και κάντο γρήγορα!», αναφέρει η Washington Post.
Η γαλλική Le Monde, σε άρθρο με τίτλο «η Ελλάδα στο κυνήγι του χρήματος» τονίζει ότι η χώρα μας «επιδιώκει, μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων, να πάρει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα χρήματα που χρειάζεται απεγνωσμένα, για να αποφύγει την οικονομική ασφυξία».
Στο BBC οικονομικοί αναλυτές σημείωναν ότι «η Ευρώπη στριμώχνει την Αθήνα στον τοίχο, αλλά και η ίδια η Αθήνα στριμώχνεται στον τοίχο με την επιθετικής της πολιτικής» χαρακτηρίζοντας ουτοπική την προσδοκία μιας τελικής συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους της.