Πέθανε ο σκηνοθέτης του Still Alice
Ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ, δημιουργός της ταινίας "Still Alice" (Κάθε Στιγμή Μετράει), για την ερμηνεία της στην οποία η Τζούλιαν Μουρ απέσπασε το Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, πέθανε χτυπημένος από την ασθένεια του Charcot.
"Είμαι συντετριμμένη. Ο Ρίτσαρντ ήταν η αδελφή ψυχή μου, ο συνεργάτης μου, η ζωή μου. Ενας αληθινός καλλιτέχνης και ένας φωτεινός άνθρωπος", έγραψε στο Twitter ο σύζυγός του και επίσης σκηνοθέτης της ταινίας Γουός Γουέστμορλαντ.
"Το να τον βλέπω να μάχεται με την πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση επί τέσσερα χρόνια με τόσο θάρρος με ενέπνευσε, όπως και όλους όσοι τον γνώρισαν. Εβαλε όλη του την καρδιά και την ψυχή στο "Still Alice" και το γεγονός ότι αυτή η ταινία άγγιξε τόσους ανθρώπους ήταν μία διαρκής πηγή χαράς γι΄αυτόν", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γουός Γουέστμορλαντ.
"Εις το επανιδείν Ρίτσαρντ, μία από τις πιο αξιολάτρευτες ψυχές από όσες συνεργάστηκα", είναι το μήνυμα στο Twitter του ιδρύματος του ηθοποιού Αλεκ Μπόλτνουιν, που πρωταγωνιστεί επίσης στην ταινία.
Ο Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ, που γεννήθηκε το 1952, έπασχε ήδη από την ασθένεια του Charcot, μία συχνά μοιραία νευροεκφυλιστική νόσο, όταν άρχισε τα γυρίσματα της ταινίας "Still Alice" πέρυσι. Η ταινία αφορά μία άλλη εκφυλιστική ασθένεια, τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η ομάδα της παραγωγής περιέγραψε κατά τη διάρκεια της εκστρατεία προώθησης της ταινίας με ποιον τρόπο επικοινωνούσε με ένα τάμπλετ, αφού δεν μπορούσε να εκφρασθεί.
Η νόσος του Charcot είναι το θέμα της ταινίας "Η Θεωρία των Πάντων" για τη ζωή του Στίβεν Χόκινγκ. Για την ερμηνεία του στην ταινία ο Εντι Ρεντμέιν βραβεύθηκε φέτος με το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο στις 22 Φεβρουαρίου, η Τζούλιαν Μουρ μίλησε για το θάρρος με το οποίο ο Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ αντιμετώπισε την ασθένειά του. "Οταν ο Ρίτσαρντ διαγνώσθηκε με την πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση , ο Γουός τόν ρώτησε τι θέλει να κάνει. Μήπως να ταξιδέψει, να δει τον κόσμο; Είπε ότι ήθελε να κάνει ταινίες. Και αυτό έκανε...Αυτή η ταινία είναι ένα δώρο που τού έμαθε να εκτιμά ακόμη περισσότερο τη ζωή".