Γαλλία
Δημοσίευση: 11 Ιανουαρίου 2015 18:41Τα «ανώνυμα» θύματα της επίθεσης στο Charlie Hebdo
Δεν είναι μόνον σκιτσογράφοι και γνωστοί δημοσιογράφοι ανάμεσα στα 12 θύματα της επίθεσης στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo. Είναι και ο αλγερινής καταγωγής διορθωτής της εφημερίδας, μια ψυχίατρος, δύο αστυνομικοί.
Ο 60χρονος Μουσταφά Ουράντ, πατέρας δύο παιδιών, ήταν ένας λόγιος, με απίστευτη διακριτικότητα, σπουδαίο επαγγελματισμό και μεγάλη καλοσύνη.Καταγόταν από το Μπενί Γενί, κοινότητα της Καμπυλίας που έχει γεννήσει προσωπικότητες όπως ο ισλαμολόγος Μοχάμεντ Αρκούν και ο τραγουδιστής Ιντίρ. Σε πολύ νεαρή ηλικία τον αποκαλούσαν "Μουσταφά Μποντλέρ" λόγω της αγάπης του για τη λογοτεχνία. Ορφανός, έφυγε σε ηλικία 20 ετών για τη Γαλλία και πολύ πρόσφατα είχε λάβει τη γαλλική υπηκοότητα.
Η Ελσά Καγιάτ, η 54χρονη ψυχίατρος και ψυχαναλύτρια διατηρούσε εδώ και δύο χρόνια τη στήλη "Charlie Divan". Εξαιτίας άρθρου της είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή της "αλλά το είχε πάρει στ΄αστεία", διηγείται η θεία της Ζακλίν Ραούλ-Ντιβάλ. "Ήταν πράγματι αναρχική. Αυτό που την είχε προσελκύσει στο Charlie Hebdo ήταν η αυθάδειά του και αυτό το θάρρος να καταγγέλλει τη βλακεία, τον αποκλεισμό, τον φονταμενταλισμό". Αφήνει πίσω μια 19χρονη κόρη.
Το πρώτο θύμα της επίθεσης ήταν ο Φρεντερίκ Μπουασό, o 42χρονος συντηρητής που βρισκόταν στην αίθουσα του περιοδικού για διάφορες εργασίες. "Ήταν η πρώτη φορά που είχε εκεί ραντεβού, δεν ήξερε καν ότι υπήρχε το Charlie Hebdo", όπως είπε η σύζυγός του στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
Θύματα των τζιχαντιστών έπεσαν και δύο αστυνομικοί. Ο 40χρονος μουσουλμάνος Αχμέντ Μεραμπέ , η σκηνή της, εν ψυχρώ, εκτέλεσης του οποίου έκανε τον γύρο του κόσμου.
Ο Φρανκ Μπρινσολαρό, 49 ετών, σωματοφύλακας του διευθυντή της εφημερίδας και σκιτσογράφου Σαρμπ, ανήκε στην υπηρεσία προστασίας προσωπικοτήτων. Είχε πραγματοποιήσει αποστολές στη Βοσνία και το Αφγανιστάν. "Ο Φρανκ αγαπούσε την επικαιρότητα, την ενημέρωση, το επάγγελμά μας. Είμαι σίγουρη ότι έκανε τα πάντα για να αποτρέψει τον δολοφόνο", λέει η γυναίκα του Ινγκρίντ, δημοσιογράφος σε τοπική εφημερίδα.
Καλεσμένος στη σύσκεψη της Τετάρτης ήταν ο Μισέλ Ρενό, 69 ετών, πρώην δημοσιογράφος στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 και στην εφημερίδα Le Figaro, μεγάλος ταξιδιώτης, που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των τζιχαντιστών μαζί με τους σκιτσογράφους Σαρμπ, Βολενσκί, Καμπί, Ονορέ και Τινιού, ιστορικές μορφές του Charlie και, τον οικονομολόγο Μπερνάρ Μαρίς.