LATEST NEWS
 
Κόσμος /Ευρώπη /

Γαλλία

Δημοσίευση: 07 Ιανουαρίου 2015 16:12

Λουτρό αίματος στο Παρίσι - Επίθεση με καλάσνικοφ στο περιοδικό Charlie Hebdo

Δώδεκα νεκροί και πάνω από 10 τραυματίες από την επίθεση μασκοφόρων στα γραφεία του περιοδικού. Δείτε LIVE, φωτο και βίντεο.  

Γαλλία - τρομοκρατική επίθεση - Charlie Hebdo - σατιρικό σκίτσο - σατιρικό περιοδικό - Παρίσι

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί, σκοτώθηκαν στην επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι κουκουλοφόροι στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του γαλλικού Τύπου.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι δράστες, που ήταν ντυμένοι στα μαύρα, ήταν τουλάχιστον τρεις και κρατούσαν Καλάσνικοφ και εκτοξευτήρα ρουκετών. Από την αιματηρή επίθεση τραυματίστηκαν επίσης πάνω από 10 άνθρωποι, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα, εκ των οποίων οι 4 νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα) τρεις άνδρες οπλισμένοι με ένα Καλάσνικοφ και έναν εκτοξευτήρα ρουκετών εισέβαλαν στα γραφεία του περιοδικού, στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού. "Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις της τάξης", ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, μετά την ολοκλήρωση μιας έκτακτης σύσκεψης στα Ηλύσια Πεδία, ανέφερε ότι «τρεις εγκληματίες ευθύνονται» για την αιματηρή επίθεση εναντίον των γραφείων της Charlie Hebdo στο Παρίσι. Όπως είπε ο υπουργός, έχουν τεθεί σε εφαρμογή όλα τα δυνατά μέτρα «για να εξουδετερωθούν το συντομότερο δυνατό οι τρεις εγκληματίες που ευθύνονται για αυτή τη βάρβαρη ενέργεια». Δε διευκρίνισε πάντως λεπτομέρειες για την επίθεση.

Στη διάρκεια του τρομοκρατικού χτυπήματος, τέσσερις ιστορικοί γελοιογράφοι της σατιρικής εφημερίδας έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Πρόκειται για τους Καμπί (Cabu), Σαρμπ (Charb), Βολίνσκι (Wolinski) και Τινιούς (Tignous), όπως ήταν τα ψευδώνυμα με τα οποία υπέγραφαν τα σκίτσα τους. «Nous sommes Charlie» («Είμαστε όλοι Charlie») ήταν η άμεση αντίδραση στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η αιματηρή επίθεση στην εφημερίδα.

Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

 Σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή που επικαλέστηκε τις μαρτυρίες των αυτοπτών, οι δράστες φώναξαν "πήραμε εκδίκηση για τον προφήτη".

Σε ένα βίντεο που τράβηξε ένας μάρτυρας από τη στέγη ενός κτιρίου, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της δημόσιας τηλεόρασης France Televisions, ακούγεται εξάλλου ένας άνδρας να φωνάζει "Αλλάχ Άκμπαρ" (Ο Θεός είναι μεγάλος).

Φεύγοντας από τον τόπο της επίθεσης οι ένοπλοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν αστυνομικό.  Στη συνέχεια έβαλαν στο στόχαστρο έναν οδηγό και παρέσυραν έναν πεζό, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση.

 "Άκουσα πυρά, είδα τους μασκοφόρους να φεύγουν με αυτοκίνητο. Ήταν τουλάχιστον πέντε" είπε ο Μισέλ Γκολντεμπέργκ, το γραφείο του οποίου βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με το Charlie Hebdo, στην οδό Νικολά Απέρ.

 Ένας άλλος μάρτυρας, ο Μπρινό Λεβεγιέ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε "περίπου τριάντα πυροβολισμούς επί δέκα λεπτά".

 

Στο τελευταίο τεύχος της η εφημερίδα σατίριζε στο πρωτοσέλιδό της τις "προβλέψεις του μάγου Ουελμπέκ: το 2015 θα χάσω τα δόντια μου... Το 2022 θα τηρήσω το Ραμαζάνι". Το αμφιλεγόμενο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει την άνοδο στην εξουσία ενός μουσουλμανικού κόμματος το 2022. Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι σαφές εάν η επίθεση αυτή έχει κάποια σχέση με το σατιρικό δημοσίευμα.

Γαλλία - τρομοκρατική επίθεση - Charlie Hebdo - σατιρικό σκίτσο - σατιρικό περιοδικό – Παρίσι - αστυνομία - πυροσβεστική

Το Charlie Hebdo είχε δεχτεί επίθεση με βόμβες μολότοφ τον Νοέμβριο του 2011, όταν δημοσίευσε στο εξώφυλλό του ένα σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ. Το τελευταίο tweet της εφημερίδας, σήμερα το μεσημέρι, ειρωνευόταν τον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλο μέρος του Ιράκ και της Συρίας.

Γαλλία - τρομοκρατική επίθεση - Charlie Hebdo - σατιρικό σκίτσο - σατιρικό περιοδικό - Παρίσι - twitter

 Γαλλία - τρομοκρατική επίθεση - Charlie Hebdo - σατιρικό σκίτσο - σατιρικό περιοδικό – Παρίσι - αστυνομία - πυροσβεστική

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έσπευσε αμέσως στον τόπο της τραγωδίας, όπου κατήγγειλε την τρομοκρατική επίθεση χαρακτηρίζοντάς την "πράξη ασύγκριτης βαρβαρότητας".

Γαλλία - τρομοκρατική επίθεση - Charlie Hebdo - σατιρικό σκίτσο - σατιρικό περιοδικό – Παρίσι - αστυνομία - πυροσβεστική

Στο προεδρικό μέγαρο πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση των αρμοδίων υπουργών που συγκάλεσε ο Ολάντ, ενώ η περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Γαλλία - τρομοκρατική επίθεση - Charlie Hebdo - σατιρικό σκίτσο - σατιρικό περιοδικό - Παρίσι - Φρανσουά Ολάντ - Γραφεία περιοδικού - άφιξη

Καταδικάζουν την επίθεση

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καταδίκασε την "βαρβαρότητα" της επίθεσης χαρακτηρίζοντάς της "απαράδεκτη πράξη". "Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τη βίαιη και απάνθρωπη επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo. Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια, μια βαρβαρότητα που μας σοκάρει όλους, ως ανθρώπους και Ευρωπαίους", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γιούνκερ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι καταδικάζει την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «αποκρουστική», ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας στη μάχη της κατά της τρομοκρατίας.

"Όλοι στον Λευκό Οίκο εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή", είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι MSNBC. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση εναντίον της συμμάχου Γαλλίας και πρόσφερε τη βοήθεια της Ουάσινγκτον.

«Είμαστε σε επαφή με Γάλλους αξιωματούχους και έχω δώσει οδηγίες στην κυβέρνηση μου να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί για να προσαχθούν αυτοί οι τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα. «Η Γαλλία είναι ο παλαιότερος σύμμαχος της Αμερικής και έχει σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον τρων τρομοκρατών που απειλούν την ασφάλειά μας και τον κόσμο», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Παρίσι και βρίσκεται σε επαφή με Γάλλους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, ανέφερε ένας εκπρόσωπός του.

πυροβολισμοί - επίθεση - περιοδικό Charlie Hebdo - Παρίσι

 Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έκανε λόγο για απεχθή ενέργεια. «Αυτή η απεχθής ενέργεια δεν είναι μόνο μια επίθεση εναντίον των ζωών των Γάλλων πολιτών και της ασφάλειάς τους», ανέφερε η Μέρκελ στην ανακοίνωσή της. «Ήταν επίσης μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου, θεμέλια του ελεύθερου και δημοκρατικού μας πολιτισμού. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε η καγκελάριος.

 Και η Ισπανία καταδίκασε «τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια» εναντίον του Charlie Hebdo και υπερασπίστηκε την ελευθερία του Τύπου ως «ένα θεμελιώδες δικαίωμα».

Την επίθεση καταδίκασε και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, υποστηρίζοντας πως "ο κόσμος δεν θα υποκύψει στους τρομοκράτες".

Γαλλία - τρομοκρατική επίθεση - Charlie Hebdo - σατιρικό σκίτσο - σατιρικό περιοδικό – Παρίσι - αστυνομία - πυροσβεστική

πυροβολισμοί - δολοφονίες - περιοδικό Charlie Hebdo - Παρίσι

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενώ σε ανακοίνωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την οργή της ελληνικής πλευράς και καταδίκασε απερίφραστα την προκλητική και βάρβαρη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού.

πυροβολισμοί - δολοφονίες - περιοδικό Charlie Hebdo - Παρίσι

Γαλλία - τρομοκρατική επίθεση - Charlie Hebdo - σατιρικό σκίτσο - σατιρικό περιοδικό – Παρίσι - παράθυρο

Οι δύο σατιρικές εφημερίδες με την ευρύτερη κυκλοφορία στην Ισπανία, οι εφημερίδες El Jueves και Mongolia, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους μετά την φονική επίθεση εναντίον των γραφείων της Charlie Hebdo, ενώ η Mongolia αναδημοσίευσε μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter το εξώφυλλο της γαλλικής εφημερίδας που ήταν αφιερωμένο στον προφήτη Μωάμεθ.

«Σήμερα είμαστε όλοι #Charlie Hebdo και εμείς υποστηρίζουμε την ελευθερία της έκφρασης», έγραψε ο συντάκτης της μηνιαίας εφημερίδας Revista Mongolia που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2012, Γκονθάλο Μπόιγιε, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Επίσης, το γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης (CFCM), που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους της Γαλλίας, καταδίκασε σήμερα τη "βάρβαρη" επίθεση εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: εκπλήξεις και καυγάδες στο επεισόδιο της Πέμπτης (βίντεο)16:37Τουρκικά ΜΜΕ: Η Γερμανία βλέπει θετικά την πώληση Eurofighters στην Τουρκία16:23Άλκης Καμπανός: Απομακρύνονται τα ενθύμια από το σημείο της δολοφονίας του 16:09ΑΑΔΕ: Φύλλα κοκαΐνης “κρυμμένα” σε λιπάσματα (εικόνες)15:56Ελληνικό: Πάνω από 300 βόμβες βρέθηκαν στον πρώην αεροδρόμιο15:42Αφρικανική σκόνη: Πέρασε από την Ελλάδα στην Τουρκία15:28Φλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον Γραμμένο15:15“Ψυχοκόρες”: Η ερωτική εξομολόγηση του Παύλου στη Βασιλική (βίντεο)15:02Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...14:51Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο14:38ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζες14:25Μαδρίτη – Σάκκαρη: Πρόκριση μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση14:12Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)13:58Ο Φλώρος απολογείται για το επεισόδιο με τον Γραμμένο13:45Καλλιάνος - “Αττικόν”: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή13:32Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίας13:18Φωτιά στη Μονεμβασιά13:05Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: Οι προβλέψεις της Πέμπτης και οι ζήλιες (βίντεο)12:51Ακίνητα: Η τροπολογία για το ύψος των κτηρίων12:38Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωση12:24
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο