Θυελλώδεις οι αντιδράσεις για τις συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία
Ισχυρό «χτύπημα» στον Φετουλάχ Γκιουλέν κατάφερε η κυβέρνηση Ερντογάν με την κατονομαζόμενη ως «Επιχείρηση της 14ης Δεκεμβρίου». Κατά την επιχείρηση τέθηκαν υπό κράτηση 27 άτομα. Αρχικά συνελήφθησαν 31, αλλά τέσσερεις αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα.
Το πιο ηχηρό όνομα κρατούμενου είναι αυτό του εκδότη της εφημερίδας «Zaman» που είναι φιλο-γκιουλενική καθαρά και πριν από αυτήν τη σύγκρουση Γκιουλέν-Ερντογάν ήταν η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα.
Η επιχείρηση άρχισε στις 06:00 το πρωί της Κυριακής και στον κατάλογο των συλληφθέντων συμπεριλαμβάνονται ο Γενικός Δ/ντής Έκδοσης της Zaman, Εκρέμ Ντουμανλί, ο πρώην δημοσιογράφος της Zaman, Χουσεΐν Γκιουλέρτζε, ο Δ/ντής του τηλεοπτικού δικτύου Samanyolu, Χινταγέτ Καρατζά, ο πρώην Δ/ντής Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης, που διηύθυνε τις επιχειρήσεις «Εργκενεκόν» και «Βαριοπούλα», Μουτλού Εκίζογλου και άλλοι του καλλιτεχνικού χώρου της Τουρκίας.
Τέσσερεις από τους συλληφθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι. Πρόκειται για τη Ραντιγιέ Σενμπαρντάρ, τη βοηθό σεναριογράφο Ελίφ Γιλμάζ και τον σκηνοθέτη Τσελίκ Μπερκσόι, από την ομάδα της σειράς «Μοναδική Τουρκία», που μεταδιδόταν από το τηλεοπτικό δίκτυο Samanyolu. Στο μεταξύ αφέθηκε ελεύθερη και η σεναριογράφος Μακμπουλέ Τσαμ Αλεμντάγ, που είχε τεθεί υπό κράτηση στο Βαν και τονίζεται ότι αφέθηκε ελεύθερη επειδή έχει ανήλικο παιδί.
Ως αιτιολογία της επιχείρησης της 14ης Δεκεμβρίου παρουσιάζεται η επιχείρηση που είχε γίνει το 2009 εναντίον της κοινότητας Ταχσιγετζί (παρακλάδι της αίρεσης Νουρ). Την περίοδο εκείνη, στα σίριαλ του τηλεοπτικού δικτύου Samanyolu και στη Zaman, η κοινότητα αυτή είχε υποδειχθεί ως στόχος, με το αιτιολογικό ότι ήταν προσκείμενη στην Αλ Κάιντα.
Ο Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης, Χαντί Σαλίχογλου, δήλωσε ότι η κατηγορία εναντίον των 31 ατόμων, είναι «ενέργειες για σύσταση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης, διοίκησης αυτής, υπαγωγή στην οργάνωση αυτή, παραποίηση εγγράφων και κατηγορίες».
Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου είπε ότι εκείνοι οι οποίοι παρακολουθούσαν τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις πιο απόρρητες συνόδους που γίνονταν και αποπειράθηκαν επίσης να προβούν σε επιχείρηση κατά της ΜΙΤ και σταμάτησαν φορτηγά στα σύνορα με τη Συρία πραγματοποιώντας έρευνα σ’ αυτά, τώρα θα λογοδοτήσουν. Πρόσθεσε δε ότι οι συλλήψεις που έγιναν «δεν έγιναν επειδή ήταν δημοσιογράφοι, αλλά για τις ενέργειες που έκαναν».
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου, σχολιάζοντας την επιχείρηση που έγινε, είπε μεταξύ άλλων «Πραγματοποιείται πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας, των ΜΜΕ και κατά των πανεπιστημίων. Προσπαθούν κατά την επέτειο της 17ης – 25ης Δεκεμβρίου, να κάνουν να ξεχαστούν τα όσα έγιναν πέρυσι, αλλά εκείνες οι ατασθαλίες δεν μπορούν να ξεχαστούν».
Στη συνέχεια είπε «Δε συνάδουν με τη δημοκρατία τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Υπάρχει δικτατορική διοίκηση, η οποία αυξάνει τις πιέσεις της. Αλλά δε θα πρέπει να φοβάται κανείς. Όσο σ’ αυτή τη χώρα υπάρχει το CHP δεν μπορούν να σημειώσουν επιτυχία οι δικτάτορες.»
Στον τουρκικό τύπο αναφέρονται επίσης οι αντιδράσεις των ΗΠΑ, της Επιτροπής της ΕΕ, του Συνδέσμου Δημοσιογράφων Τουρκίας, του Συμβουλίου Τύπου και του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου.
Ως απαράδεκτη επίθεση εναντίον της ελευθερίας των ΜΜΕ, που συνιστούν κύρια αρχή σε οποιαδήποτε πραγματική δημοκρατία, χαρακτήρισαν τις εφόδους της αστυνομίας και τις συλλήψεις δημοσιογράφων και εκπροσώπων του τύπου στην Τουρκία, σε κοινή ανακοίνωση τους η Ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Federica Mogherini και o Επίτροπος της Ε.Ε. για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, Johannes Hahn, καλώντας τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων.
Ο Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι στις δημοκρατικές χώρες δεν μπορεί να τιμωρείται ο τύπος και η ελευθερία έκφρασης.
Επίσης το Συμβούλιο Τύπου, στην ανακοίνωσή του, τόνισε «Όπως χθες έτσι και σήμερα, χωρίς να λέμε “ναι μεν, αλλά” θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των δημοσιογράφων.»
Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, σε ανακοίνωσή του, επεσήμανε ότι παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία την επιχείρηση, εν ονόματι της δημοκρατίας και της ελευθερίας του τύπου.
Η εφημερίδα «Yeni Safak», στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο «Το 32ο άτομο είναι ο Γκιουλέν», γράφει ότι κυκλοφόρησε η φήμη ότι θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα για τη σύλληψη του ίδιου του Γκιουλέν και αποκαλύφθηκε πως ο υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος της οργάνωσης είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν. Επειδή ο Γκιουλέν βρίσκεται στην Πενσιλβάνια δεν μπόρεσε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και λέγεται ότι η Εισαγγελία θα στείλει το φάκελό του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης.
Η εφημερίδα Zaman εκδόθηκε με πένθιμο μαύρο πλαίσιο και μαύρη βάση στον τίτλο, με τον τίτλο «Η μαύρη ημέρα της Δημοκρατίας». Η εφημερίδα, με τον τίτλο «Δε θα σωπάσουμε», γράφει ότι θα συνεχίσει και στο εξής τη στάση της υπέρ της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ειρήνης και εκφράζει την πεποίθησή της ότι ο Γενικός Δ/ντής Έκδοσης της εφημερίδας, Ντουμανλί, και οι άλλοι δημοσιογράφοι θα αποκτήσουν σύντομα την ελευθερία τους. Στο δημοσίευμα τονίζεται πως λυπούνται για το ότι η Τουρκία ολισθαίνει στο γκρεμό και χάνει συνεχώς το κύρος της.
Η «Taraf» αναφέρεται στη χθεσινή επιχείρηση με τον τίτλο «Και ο Χίτλερ έτσι είχε ξεκινήσει» και γράφει ότι ο Ερντογάν στις τελευταίες του δηλώσεις είχε πει ότι πολλοί θα εκπλαγούν με τις εξελίξεις που θα σημειωθούν και έδωσε κατά κάποιον τρόπο το σύνθημα της επιχείρησης αυτής, η οποία άρχισε 48 ώρες μετά από τη νομιμοποίηση του πακέτου δικαιοσύνης.