Όσλο
Δημοσίευση: 10 Δεκεμβρίου 2014 21:30Στα χέρια της Μαλάλα και του Σατιάρτι το Νόμπελ Ειρήνης
Η προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών βρέθηκε στο επίκεντρο της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στην Πακιστανή έφηβη Μαλάλα Γιουσαφζάι και τον Ινδό ακτιβιστή Καϊλάς Σατιάρτι.
Η Μαλάλα έγινε μακράν το νεότερο πρόσωπο στο οποίο έχει απονεμηθεί ποτέ το Νόμπελ. Η Πακιστανή έφηβη έχει επαινεθεί ευρύτατα για την παγκόσμια εκστρατεία που ξεκίνησε αφότου μέλη του κινήματος των Ταλιμπάν την πυροβόλησαν μέσα σε σχολικό λεωφορείο το 2012. Οργανώσεις στο Πακιστάν την κατηγορούν, πάντως, ότι αποτελεί μαριονέτα της Δύσης κι ότι παραβιάζει το συντηρητικό δόγμα του σουνιτικού ισλάμ που εφαρμόζεται στη χώρα της.
«Λέω την ιστορία μου όχι επειδή είναι μοναδική, αλλά επειδή δεν είναι», απαντά η 17χρονη Γιουσαφζάι, πιο γνωστή με το μικρό της όνομα, που χρησιμοποίησε στον τίτλο του βιβλίου που εξέδωσε και του ιδρύματος που συνέστησε.
«Είναι η ιστορία πολλών κοριτσιών», επέμεινε μιλώντας σε μια πολυτελώς διακοσμημένη αίθουσα του δημαρχείου του Όσλο κατά την τελετή της απονομής, ανήμερα της επετείου του θανάτου του Σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νομπέλ.
Ο Σατιάρτι, ο οποίος πιστώνεται πως έσωσε περίπου 80.000 παιδιά που εργάζονταν υπό συνθήκες που παραπέμπουν σε δουλεία, μερικές φορές έπειτα από βίαιες συγκρούσεις, κράτησε χαμηλό προφίλ στο Όσλο, αφήνοντας τη Μαλάλα, που μόνιμα ήταν περικυκλωμένη από θαυμαστές και θαυμάστριες, να συγκεντρώσει τα φώτα της διασημότητας.
«Έχασα δύο από τους συνεργάτες μου», είπε ο Σατιάρτι αναφερόμενος στις προσπάθειές του. «Το να μεταφέρω το άψυχο σώμα ενός συνεργάτη μου που μαχόταν για την προστασία των παιδιών είναι κάτι που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ, ακόμη και τώρα που κάθομαι εδώ για να παραλάβω το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης».
«Ένα νέο κορίτσι κι ένας άνδρας πολύ πιο μεγάλης ηλικίας, μια Πακιστανή κι ένας Ινδός, μια μουσουλμάνα κι ένας ινδουιστής, και οι δυο τους (είναι) σύμβολα αυτού που έχει ανάγκη ο κόσμος: περισσότερη ενότητα, αδελφοσύνη ανάμεσα στα έθνη», δήλωσε ο Τόρμπγερν Γιάγκλαντ, ο πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.
Χιλιάδες παιδιά, περίπου 7.000 μαθητές και μαθήτριες 6 ως 14 ετών, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κέντρο Νόμπελ για να επευφημήσουν τους δύο βραβευθέντες, υποστηρικτές των δικαιωμάτων τους, ένα κοινό πολύ πιο μεγάλο από ό,τι συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ιδίως για τη Μαλάλα, που είναι μόλις μερικά χρόνια μεγαλύτερη τους.
Η Μαλάλα συναντήθηκε με παιδιά, περπάτησε στους δρόμους για να χαιρετίσει υποστηρικτές της, ενώ άνοιξε μια έκθεση όπου παρουσιάζεται μεταξύ άλλων αντικειμένων το ματωμένο της φόρεμα, που φορούσε όταν το σχολικό της λεωφορείο δέχθηκε την επίθεση των Ταλιμπάν.
Στα αξιοσημείωτα της τελετής καταγράφεται, πάντως και η «εισβολή» διαδηλωτή στη σκηνή την στιγμή της απονομής του βραβειου στη Μαλάλα.
Ο διαδηλωτής, που κρατούσε στα χέρια του μια μεξικάνικη σημαία, συνελήφθη από τους άνδρες ασφαλείας. Ενδεχομένως, η ενέργεια του να συνδέεται με τους 43 φοιτητές οι οποίοι βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο Μεξικό.